Menu Zavřít

Babiš zakrýval vlastnictví Čapího hnízda, aby získal evropské miliony

22. 8. 2015
Autor: Farma Čapí hnízdo

Byl to jeden z těch typických pozdně červencových víkendů. Na výpadovce z Prahy směrem na České Budějovice se už od prvních kilometrů tvořily kolony. Tentokrát v nich však neuvízli pouze dovolenkáři mířící na jih Čech nebo do Chorvatska, ale i návštěvníci výjimečné události na nedaleké luxusní farmě.

Za Benešovem, u reklamního plakátu na usedlost, který je umístěný trochu kýčovitě na starém venkovském trakaři, všichni zatáčejí doleva. Na rušné dvouproudé silnici to ale jde velmi pomalu. Z malé venkovské křižovatky se tak postupně stává ucpaný dopravní uzel. Kolony aut parkují na přilehlém poli. Nikdo tomu nebrání. Všechna místní pole totiž vlastní majitel farmy.

Obrovský areál s přilehlým rybníkem a architektonicky oceněnou jízdárnou ve tvaru čapího hnízda během pár hodin zaplní až čtyři tisíce lidí. Začíná tu rodinný den – největší akce této středočeské farmy pro veřejnost v celé její pětileté historii.

Fantomas

V běžných dnech se tu veřejnost smí pouze projít, přičemž ve většině případů až po registraci na vrátnici. Pokud chtějí návštěvníci využít bohatých možností farmy a aktivně se tady vyžít, mohou si zakoupit speciální balíček s projížďkou v kočáře, obědem a čtyřicetiminutovou jízdou na koni pro dva za téměř tři tisíce korun. Nebo se rovnou ubytovat v hotelu. Noc v dvoulůžkovém pokoji vyjde na 5500 korun.

Tyto ceny ale většinu návštěvníků rodinného dne netrápí. Přišli za zábavou, která je teď výjimečně zdarma. Je z čeho vybírat: volně otevřená malá zoo pro děti, golfová akademie, projížďky na traktorech nebo lodičkách i letecká show… Jak je libo. Mezi rozjařené návštěvníky náhle zavítá i jeden podivín. Muž s maskou Fantomase ověšený obrovitými cedulemi, které jsou potištěny údaji z běžné účtenky, začíná cosi vyprávět maminkám i penzistům.

Lidé bedlivě poslouchají, i když se na maskovaného dívají s nedůvěrou. Muž to vycítí a raději si svůj převlek sundá. Hlouček přítomných v tu chvíli propukne v jásot. Tleskají, povzbuzují, nahlas se smějí: „Výborně, pane Babiši!“ Andrej Babiš, majitel obrovské farmy Čapí hnízdo u středočeských Olbramovic, přišel mezi své hosty během rodinného dne lobbovat za zavedení elektronické evidence tržeb.

Dělá to přesvědčivě, působí lidově, lidé pokyvují hlavami. „Má rád lidi a lidi mají rádi jeho,“ komentuje dění s úsměvem spokojená šedesátnice. „Kdo z ministrů to udělal pro svůj resort? Ještě jsem to neviděl,“ chválí vicepremiéra starší pán. Ano, má pravdu. Jen málokdo z ministrů si může dovolit pozvat na svou farmu čtyři tisíce lidí a agitovat před nimi za svou politiku. Tak, a teď si jen skočit do stánku pro kostelecký párek v rohlíku nebo Tatra zmrzku.

„Agrofert podal objednávku na rodinný den jako každá jiná společnost, která u nás pořádá akce,“ vypráví mi v golfovém vozítku při projížďce farmou její manažer František Šlingr. Už je dávno po akci a areál je téměř prázdný. František Šlingr se snaží vzbudit dojem, že holding ministra financí nemá s usedlostí nic společného.

Zakrytí pravého vlastnictví společnosti Farma Čapí hnízdo anonymními akciemi doporučili Babišovi jeho právníci

„Vlastníkem farmy je společnost Imoba,“ trvá manažer zarputile na tom, že Andrej Babiš tu nerozhoduje a že farmu vlastní „pouze“ Imoba, developerská divize Agrofertu. Proč takové mlžení? Přece stačí pár kliknutí ve sbírce listin obchodního rejstříku, aby člověk zjistil, že konečným vlastníkem farmy je právě Andrej Babiš. Ještě před samotnou stavbou pořídil veškeré pozemky v okolí včetně původního lihovaru.

Ovšem Imoba oficiálně nevlastní Čapí hnízdo dlouho. Farmu, která se otevřela v roce 2010, ovládla Babišova společnost podle vyjádření Františka Šlingra teprve před necelými dvěma lety. Loni Imoba zcela pohltila fúzí původního vlastníka, akciovou společnost Farma Čapí hnízdo.

Bendlův dárek

Tato dnes již zaniklá společnost je zahalena záludným tajemstvím. Z veřejně dostupných zdrojů není zřejmé, kdo ji v letech 2008 až 2014 vlastnil. Měla anonymní akcie, tedy neprůhlednou vlastnickou strukturu. Společnost přitom v roce 2008 získala dotaci 50 milionů korun z evropských fondů právě na stavbu farmy. Podmínkou dotace byla podpora cestovního ruchu v oblasti. V té době ještě dotace mohly získávat i společnosti bez dohledatelného vlastníka.

Peníze anonymní společnosti s vazbami na Andreje Babiše přiklepl Regionální operační program Střední Čechy v posledních měsících, kdy hejtmanské křeslo patřilo Petru Bendlovi (ODS). Tajemná společnost Farma Čapí hnízdo vznikla přejmenováním Babišovy společnosti ZZN Agro Pelhřimov jen pár týdnů před udělením dotace.

„Mým zaměstnavatelem byla od počátku Imoba, přijala mě Imoba,“ říká trochu překvapivě František Šlingr cestou kolem zraněných čápů, kteří obývají malou zoo uvnitř farmy. Areál se zvířaty je jinak pro veřejnost zavřený.

Krkolomné vysvětlování

Právě jsou tu pražské děti na luxusním příměstském táboře a jejich soukromí Šlingr bedlivě střeží. Není možné tu ani fotit. Po pár metrech, u klecí se sovami, už Šlingr za přítomnosti ředitelky komunikace Agrofertu Kateřiny Kuchařové opravuje své předchozí možná trochu ukvapené vyjádření. „Neřekl jsem, že mě od počátku zaměstnávala Imoba. Ta koupila farmu až v roce 2013,“ vysvětluje trochu krkolomně a dívá se přitom na komunikační specialistku po svém boku.

Kdo tedy vlastnil farmu předtím, v době, kdy získala dotaci? „To nevím. O to jsem se nikdy nezajímal,“ tvrdí Šlingr. Nepamatuje si tedy alespoň, kdo ho v roce 2010 přijímal? „Smlouvu jsem podepisoval s personalistou. Jeho jméno si nepamatuji,“ kroutí hlavou manažer. Ten samý den však ještě posílá textovou zprávu, v níž píše: „Jméno samozřejmě vím, ale stejně jako já, tak i vy docela jistě máte v pracovní smlouvě, že veškeré informace z ní nesmíte poskytnout třetí osobě, protože jsou důvěrné!“

Ještě méně sdílný je Šlingrův kolega, provozní ředitel farmy Jan Gavenda. „K tomu se nebudu vyjadřovat. Rušíte mě na dovolené,“ uvedl jen na dotaz, kdo byl vlastníkem společnosti, která ho na farmě zaměstnala.

To se musíte ptát jinde

Týdeník Euro se proto obrátil přímo na vedení společnosti Imoba, která farmu nyní provozuje a vlastní. Předseda představenstva Imoby, advokát a Babišův manažer Václav Knotek, však na dotazy k Čapímu hnízdu neodpověděl. „Já vás odkazuji na paní Kuchařovou a nebudu se vám k ničemu vyjadřovat,“ sdělil Knotek v telefonickém rozhovoru a zavěsil. Ředitelka komunikace Agrofertu Kateřina Kuchařová však o vlastnictví Farmy Čapí hnízdo před fúzí s Imobou nemá žádné informace. „To se musíte ptát jinde,“ řekla.

Imobu vlastní společnost SynBiol stoprocentně ovládaná Andrejem Babišem. Předsedou představenstva této společnosti je Alexej Bílek, blízký Babišův spolupracovník a jeho klíčový právník. Jak už týdeník Euro informoval loni, Bílek patřil mezi elitu komunistického režimu. Působil v prověrkové komisi Vysoké školy politické ÚV KSČ a také získal titul pro odborné znalce marxismu-leninismu RSDr.

Ani Bílek o farmě příliš nepohovořil. „Nekomunikuji s vámi. A mám mlčenlivost,“ reagoval a taktéž kvapně zavěsil telefon. Týdeník Euro pochopitelně oslovil i Andreje Babiše. Šéf hnutí ANO a majitel Agrofertu však na dotaz neodpověděl.

Dotační tanečky

Podivné tance okolo vlastnictví společnosti, která získala z veřejných zdrojů desítky milionů korun na soukromý projekt, nyní oficiálně ve vlastnictví Andreje Babiše, pomáhá odhalit zdroj týdeníku Euro blízký nejužšímu vedení Agrofertu i Farmy Čapí hnízdo. Jeho jméno redakce zná, ale zdroj si ho z obavy o svou profesní budoucnost nepřeje zveřejnit. „Je to od začátku projekt Andreje Babiše. Nejprve chtěl Čapí hnízdo jen jako svoji soukromou rezidenci,“ říká zdroj.

Dále vysvětluje, z jakého důvodu Babiš zakryl své vlastnictví farmy anonymními akciemi, proti nimž mimochodem v předvolebních kampaních svého hnutí ANO tvrdě vystupoval. „Dotaci ve výši 50 milionů bylo možné udělit jen malé či střední firmě. Tyto podmínky samozřejmě Agrofert ani Imoba nesplňuje. Proto byla vytvořena zcela samostatná společnost, která peníze mohla legálně získat,“ popisuje oklamání dotačních úředníků zdroj.

Miliardář vlastnictví otevřeně popíral

Babiš dokonce před téměř dvěma lety v rozhovoru pro týdeník Respekt vlastnictví farmy otevřeně popíral s tím, že objekt je majetkem „nějakých advokátů“ a že jim na stavbu farmy půjčil 400 milionů korun. Kdo tehdy byli jeho věřitelé, však vicepremiér dodnes neobjasnil. Zdroj týdeníku Euro tvrdí, že vicepremiér lhal. Žádní věřitelé podle něj ve skutečnosti neexistovali. Bylo v tu dobu před parlamentními volbami, v nichž hnutí ANO uspělo. Babiš si proto nemohl dovolit skandál se zneužitím dotací.

Zakrytí pravého vlastnictví společnosti Farma Čapí hnízdo anonymními akciemi doporučili Babišovi jeho právníci tak, aby se vyhnul podezření z podvodu a bez problémů získal peníze z Evropské unie. Případná trestní odpovědnost ministra financí je však velmi málo pravděpodobná. Skutečného vlastníka anonymních akcií z let 2008 až 2014 již nelze kromě svědectví zdroje týdeníku Euro prokázat. Společnost Farma Čapí hnízdo, příjemce dotace, zanikla loni v červnu a její jmění bylo zahrnuto do Babišovy společnosti Imoba. Po tajemném investorovi stavby se tak slehla zem.

Prosperující farma

Farma u středočeských Olbramovic však mezi tím začíná velmi dobře prosperovat. Zatímco v právním světě prošla kolotočem přesunů majetku, během pěti let od svého otevření získala poměrně stabilní klientelu. Jak z řad privátních, tak i firemních návštěvníků.

Její manažeři se chlubí tím, že usedlost zaměstnává více než 40 zaměstnanců, z nichž většina je z okolí Olbramovic. Vlastník farmy postavil uvnitř areálu také populární „ekocentrum“ s živými zvířaty, které navštěvují děti ze škol a školek. Pořádají se tu rovněž letní tábory, které rozhodně nepatří mezi nejlevnější v regionu.

„Velmi výrazně a pozitivně spolupracujeme s hasiči a Sokolem z Olbramovic i obcí jako takovou. Troufám si tvrdit, že máme velmi dobré vztahy, které jsou spíše na přátelské než profesionální úrovni,“ uzavírá manažer farmy František Šlingr prohlídku celého areálu.


Čtěte také:

ČT: Výhodnější cenu dostala za půdu u Olbramovic i Babišova Imoba

Babišova firma Imoba postaví v Průhonicích obytnou čtvrť

KL24

Babišova Imoba pohltila Farmu Čapí hnízdo

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).