Menu Zavřít

Babiččina zahrada

Autor: Euro.cz

Ukrajinsko-český restauratér Jurij Kolesnik ví, jak k jídlu udělat správnou atmosféru. Takže sotva usednete v průhonické Babiččině zahradě, připadáte si hned jako na venkově, přestože jste pořád téměř v Praze. Kolesnik nosil koncept české venkovské restaurace se zahradou s altány, malým penzionem a relaxačním centrem nějakou dobu v hlavě a nakonec ho zrealizoval v Průhonicích.

Máloco se u nás poslední dobou zprofanovalo hůř než cokoli od babičky, v Babiččině zahradě ale na tohle slovo klidně zapomeňte. Zaprvé vám v restauraci babičku nikdo nenutí kolem od žebřiňáku pověšeným na zdi a zadruhé i její kuchyni vládne dvorní šéfkuchař La Verandy Radek David. Čekejte proto jídlo, jemuž někdy říkáme Francií inspirované Česko: tedy silné polévky, lidové pochoutky jako poctivé domácí teriny nebo sulc a k tomu všemu hodně zvěřiny a mas s omáčkami, na kterých ovšem nesedí kopce šlehačky.

Dobrá restaurace se pozná i podle toho, jak se menu hodí do konkrétního místa. Pro Babiččinu zahradu platí, že perfektně: my Pražané do Průhonic odjakživa jezdíme jako na rychlý venkov, nejen gastronomicky na ně ale máme pražské nároky.

Zdejší menu chytře kombinuje klasická venkovská jídla s moderním zpracováním. Tenké plátky šťavnatého uzeného pstruha proto sedí na bramborovém salátu, zatímco křepelčí vejce jim dodá jemný šmrnc. Sulcem zde myslí tři kousky z vepřových nožiček a kolínek.

David se jezdí inspirovat i ke slavnému mágovi Hestonu Blumenthalovi, který rád mění skupenství ingrediencí, stejně jako si my dnes měníme pohlaví.

V Babiččině zahradě se ale drží s experimenty spíš zpět. Daňčí hřbet s jalovcem, marinovanými kaštany, pyré z černého kořene s růžičkovou kapustou je jednoduše udělaný i servírovaný. Na řezu tmavě rudé kousky zvěřiny jsou šťavnaté a křehké, pyré jemné a marinované kaštany v puse přidají i hutnost. Se sklenkou chianti jde jídlo perfektně dohromady. Babiččina zahrada tak nabízí skvělý únik z Prahy, když chcete v podstatě zůstat v Praze.

MM26_AI

Babiččina zahrada ? Tovární 536, Průhonice ? t: 272 690 865

? e: office@babiccinazahrada.cz ? www.babiccinazahrada.cz ? šéfkuchař: Radek David

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek