Menu Zavřít

Až polovina Čechů měla za sebou setkání s koronavirem už v březnu, ukázala studie brněnských vědců

19. 8. 2021
Autor: Depositphotos
  • Do března 2021 mohla být v ČR exponována virem SARS-CoV-2 až polovina dospělé populace. Vyplývá to ze studie výzkumného centra RECETOX Masarykovy univerzity

  • Do studie  se zapojilo 30 000 lidí všech věkových kategorií s výjimkou nezletilých

  • Nejméně třetina účastníků, u kterých byly nalezeny protilátky, nezaznamenala žádné příznaky onemocnění


Z hlediska úmrtí souvisejících s onemocněním covid-19 byl letošní březen pro Českou republiku nejtragičtější měsíc, do statistik přibylo více než šest tisíc zemřelých. Očkování se teprve rozbíhalo. Tehdy ale nikdo netušil, že až každý druhý Čech už infekci prodělal – ať už s příznaky, nebo asymptomaticky. Až s odstupem to odhalila studie, za níž stojí vědci výzkumného centra RECETOX brněnské Masarykovy univerzity.

Studie sledovala dynamiku hladin protilátek proti viru SARS-CoV-2 v české populaci. Zapojilo se do ní více než 30 tisíc účastníků napříč všemi věkovými skupinami, což významně zvyšuje její výpovědní hodnotu. „Výsledky první fáze studie ukázaly rychlý nárůst seropozitivity demonstrující rozsáhlou expozici české populace viru SARS-CoV-2 během dramaticky probíhající druhé vlny pandemie,“ komentuje překvapivé výsledky odborný garant studie Vojtěch Thon z Masarykovy univerzity.

Zatímco v říjnu a listopadu 2020 mělo sledované protilátky pouze 28 % dobrovolníků, v prosinci 2020 a lednu 2021 to bylo 43 % a v únoru a březnu 2021 už 51 %. „To znamená, že v březnu 2021 už nebyla podstatná část české populace k infekci SARS-CoV-2 imunologicky naivní,“ přibližuje Thon.

Oficiální statistiky založené na PCR testech přitom evidují asi 1,7 milionu případů potvrzené nákazy, což je přibližně 17 procent obyvatelstva. Studie tak zcela potvrdila často diskutovaný názor, že „promořenost“ české populace je ve skutečnosti mnohem vyšší. Řada lidí totiž prodělala covid asymptomaticky.

Nejméně třetina účastníků, u kterých byly nalezeny protilátky, nezaznamenala žádné příznaky onemocnění, a 28 procent pozitivních jedinců nikdy nebylo na PCR testu.

Pražští vědci nehledají koronavirus v nose, ale v kanalizaci. Je to levnější a rychlejší
Přečtěte si také:

Pražští vědci nehledají koronavirus v nose, ale v kanalizaci. Je to levnější a rychlejší

Studie, která byla největší svého druhu ve střední a východní Evropě, podle Thona spoluvysvětluje aktuální příznivou situaci ohledně covidu v České republice. „Podobně jako ve Velké Británii zde pozorujeme pozitivní efekt souběhu setkání s infekcí a následně dostupným očkováním,“ upřesňuje. Výsledky studie označuje její garant za pozitivní zprávu. Díky tomu, že velká část populace se už s virem setkala, by případná podzimní vlna mohla proběhnout daleko mírněji než ta jarní, pokud jde o tíži infekce.

Vojtěch Thon nicméně zdůrazňuje, že na individuální úrovni by zejména ohrožení jedinci na kolektivní imunitu spoléhat neměli: „Nyní bychom se měli zaměřit na to, abychom očkování účinně nabídli lidem s komorbiditami, k nimž se vakcína zatím nedostala.“

Na analýze a interpretaci získaných dat se kromě pracovníků centra RECETOX podíleli epidemiologové z partnerského pracoviště na University College London, kanceláře Světové zdravotnické organizace v České republice a Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). „Procento populace, které bylo do března 2021 exponováno viru SARS-CoV-2 bylo významně větší, než by vyplývalo z přímých odhadů založených pouze na datech z PCR testování,“ konstatoval ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

BRAND24

Zda a nakolik by se výsledky studie mohly promítnout do vládní strategie boje s covid-19, není jasné. Spojit se se zástupci tiskových odborů ÚZIS ani ministerstva zdravotnictví se nám opakovaně nepodařilo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).