Menu Zavřít

Australané to stále myslí s těžbou lithia na Cínovci vážně. Prodali další akcie

1. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Společnost European Metals Holdings (EMH) se sídlem v australském Perthu, jejíž hlavním podnikatelským záměrem je rozjet ve velkém těžbu lithia v Krušných horách, umístila na trhu nové akcie. Kvalifikovaní investoři z Británie je nakoupili po 35 pencích za kus a EMH za ně utržila 2,28 milionu liber (66 milionů korun).

Výnos z emise je určen k financování dalších příprav na budoucí těžbu. „Tyto fondy budou použity na přípravu definitivní studie proveditelnosti pro cínovecký projekt. Metalurgické studie jsou téměř hotové, práce na budoucí podobě dolu pokračují. Je to velmi pracovně náročný čas pro celou společnost,“ uvedl ve svém prohlášení k emisi výkonný ředitel EMH Keith Coughlan.

Šéfové EMH však poněkud ignorují politická rizika projektu. Po říjnových volbách má většinu v poslanecké sněmovně trojice stran, kterou před časem nazval prezidentský kandidát Mirek Topolánek „koalicí lithia.“ Hnutí ANO, komunisté i SPD vedená Tomiem Okamurou odmítají, aby lithium v Krušných horách těžil soukromý investor. Přednost má dostat stát. Vyhrocená debata přispěla i k volebnímu debaklu ČSSD; ministr průmyslu a obchodu za tuto stranu Jiří Havlíček totiž s EMH těsně před volbami podepsal kontroverzní memorandum o spolupráci.


Němci finišují s přípravou těžby lithia okolo Cínovce. Bez zbytečného křiku

Na německé straně Cínovce se začalo s průzkumem ložisek lithia už v roce 2012.


Politická rizika se odrážejí i na hodnotě akcií EMH, obchodovaných na britské a australské burze. V lednu 2016 vycházela jedna akcie na 7,6 britské pence, vlna nadšení po objevení bohatých ložisek na Cínovci vytáhla cenu až na 80 pencí v dubnu letošního roku. Poté již nastal pád, dnes se jedna akcie obchoduje zhruba po 40 pencích. Vedle politických rizik jejich ceně nesvědčí ani prodej dalších akcií pod úrovní tržní ceny.

Již předběžné údaje ukázaly, že v okolí Cínovce se nachází zřejmě nejbohatší ložisko lithia v Evropě. Má se zde nacházet 1,35 milionu tun lithia, 278 tisíc tun cínu a 97 tisíc tun wolframu, ale jen část z toho je technicky možné a ekonomicky výhodné vytěžit. Vedení EMH počítá s investicí zhruba 10 miliard korun a objemem produkce čtyř tisíc tun čistého lithia za rok, což odpovídá 21 tisíci tunám uhličitanu lithného.

MMF24

Dále čtěte:

Stát získá z ceny lithia jen zlomek, varuje Greenpeace

Krádež za bílého dne, rozčílil se Babiš kvůli lithiu. ČSSD se ohrazuje

Vu Nguyen Hong: Výroba lithia je velmi nákladná

Studie k lithiu: Nejhorší pro stát by bylo nic nedělat

Až přijdou těžaři. Zásoby lithia v Krušných horách jsou velké, ruda ale není vydatná

 Lithium v bateriích


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).