Menu Zavřít

Airbnb ubytuje sto tisíc ukrajinských uprchlíků. Brian Chesky na Twitteru vyzval hostitelské rodiny, aby jim poskytly nocleh

1. 3. 2022
Autor: President.gov.ua, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons
  • Společnost Airbnb v pondělí oznámila, že poskytne přechodný azyl sto tisícům uprchlíků z Ukrajiny. Pomoc uhradí z darů ve svém fondu na pomoc běžencům

  • Válkou zmítanou zemi zatím opustilo půl milionu lidí, místní úřady však tvrdí, že pokud bude konflikt pokračovat, uprchlíků bude pětkrát víc. Většinu tvoří matky s dětmi

  • Airbnb poprvé nabízelo azyl lidem bez domova před deseti lety, jen v posledních pěti rocích pak společnost přechodně ubytovávala až 54 tisíc uprchlíků


Airbnb poskytne krátkodobé ubytování 100 tisícům ukrajinských uprchlíků. Společnost to oznámila včera formou tiskové zprávy, kde rovněž píše, že azyl bude plně hradit z dárcovských příspěvků do fondu Airbnb.org Refugee Fund. Kdokoli má zájem se do projektu zapojit a poskytnout lidem v nouzi střechu nad hlavou, může firmu kontaktovat.

Spoluzakladatel a CEO Airbnb Brian Chesky vyzval na svém Twitteru především obyvatele Polska, aby otevřeli své domovy a poskytli azyl prchajícím sousedům. Dále oslovuje i Rumuny, Němce nebo Maďary. Na lidi, co nemohou přijmout uprchlíky, apeluje, aby přispěli do sbírky, kterou společnost pořádá.

Chesky zároveň spolu s dalšími dvěma představiteli Airbnb poslal dopisy vládám zmíněných zemí a prosí je, aby společnosti s ubytováváním uprchlíků pomohly. Ačkoli se bude jednat pouze o krátkodobé pobyty, firma chce úzce spolupracovat s oficiálními orgány států mimo jiné proto, aby uprchlíkům posléze mohl být nabídnut dlouhodobý azyl.

Miliony pro Ukrajinu. Investoři z Pale Fire Capital darují válkou postižené zemi peníze na humanitární pomoc, přidávají se i další
Přečtěte si také:

Miliony pro Ukrajinu. Investoři z Pale Fire Capital darují válkou postižené zemi peníze na humanitární pomoc, přidávají se i další

Airbnb ve zprávě také uvádí, že hodlá spolupracovat s lokálními neziskovými organizacemi, které na místech operují a v terénu zajišťují koordinaci uprchlíků a jejich přidělování k jednotlivým hostitelům. To je důležité především proto, že spousta Ukrajinců aktuálně nemá přístup k internetu, o mnoha možnostech pomoci vůbec neví a nemohou si zamluvit ubytování přes webový portál společnosti.

Pomoc bez ohledu na etnicitu, pohlaví, orientaci…

Zkušenosti s ubytováním uprchlíků už provozovatelé portálu na sdílení bytů mají – službu poprvé spustili po hurikánu Sandy, který se před deseti lety prohnal Karibikem. Od té doby v okamžicích krize Airbnb zajišťuje, vždy na omezenou dobu, nocleh lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou. Minulý týden například společnost napsala, že pomohla 21 300 Afghánců, jež skrze platformu našli dočasné ubytování.

Společnost se v létě zavázala, že poskytne bydlení 20 tisícům běženců z Afriky, Blízkého východu a Jižní Ameriky. Tento cíl navíc na podzim ještě zdvojnásobila. Zas posledních pět let pak hostitelské rodiny skrze Airbnb ubytovaly 54 tisíc uprchlíků ze Sýrie, Venezuely a Afghánistánu. Mezitím do fondu za stejnou dobu přispělo na čtyři tisíce dárců. V roce 2020 navíc partneři platformy otevřeli dveře tisícům zdravotníků, kteří bojovali s covidovou pandemií v nejpostiženějších oblastech světa. Společnost loni také pomáhala během povodní v západní části Evropy.

Nyní Airbnb slibuje, že v průběhu následujících dní zveřejní detaily ohledně možností, jak se lidé mohou do projektu zapojit a sami nabídnout pomoc. Pravděpodobně se bude jednat o podmínky, za kterých půjde na portálu nabízet zlevněné ubytování nebo nocleh zcela zdarma.

Desítky hodin na hranicích

Jen za první čtyři dny války uteklo přes hranice Ukrajiny do sousedních zemí více než půl milionu lidí, nejvíce z nich přitom směřovalo do Polska. Tam přešli do péče UNHCR, která jim poskytuje základní humanitární pomoc. V pohraničních osadách fungují místa pomoci, kde různé neziskové organizace rozdávají věci základní potřeby a nechávají běžence před další cestou přespat nebo se najíst a umýt.

Český průmysl se bez Ukrajinců neobejde. Firmy hledají způsoby, jak zabránit jejich odchodu
Přečtěte si také:

Český průmysl se bez Ukrajinců neobejde. Firmy hledají způsoby, jak zabránit jejich odchodu

„Evropská unie žádá své členy, aby jim poskytly azyl prozatím na období do tří let,“ tvrdí Ylva Johansson, eurokomisařka pro vnitřní věci. Sama si však myslí, že hlavní proud utečenců přijde teprve v následujících dnech. Fronty na hranicích se totiž táhnou až do vzdálenosti 40 kilometrů a lidé na odbavení čekají desítky hodin.

Na druhé straně je pak vyzvedává čím dál víc autobusů, které kromě neziskovek často vypravují i dobrovolníci z řad civilistů. „Jsem hrdá na to, jak evropští občané na hranicích předvádějí konkrétní solidaritu s Ukrajinci prchajícími před touto hroznou agresivní válkou,“ řekla Johansson. Dle ukrajinských úřadů, které cituje server The Guardian, hodlá před konfliktem utéct asi 4,5 milionu lidí.

V Česku se momentálně nachází asi dva tisíce ukrajinských uprchlíků. Dostávají se sem nejčastěji přes Slovensko, jež umožňuje přejít hranice všem dospělým lidem včetně těch bez platného cestovního pasu. V Humenném pak zřídilo tábor s 500 lůžky. „Nemáme vrchní limit, nebudeme říkat, kolik přijmeme,“ uvedl před pár dny Vít Rakušan. Zdejší lidé zatím nabízejí nocleh ve svých domovech skrz portál Uprchlíci vítejte. Majitelé hotelů jim pak vyhrazují pokoje a města hledají kapacity dle svých možností. Bezplatnou pomoc Ukrajincům dále nabízí i lékaři, právníci nebo tlumočníci. I u nás je možné poskytnout ubytování přes Airbnb – průměrná délka pobytu těchto uprchlíků pak bude činit týden či dva.


Vážení čtenáři, situaci na Ukrajině se věnujeme napříč servery, které spadají pod našeho vydavatele, společnost Internet Info. Nabízíme vám výběr některých textů:

EBF24


 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).