Menu Zavřít

Aby byly stromy v kondici. Český startup Agdata City nabízí unikátní dendrometry, které obcím ušetří statisíce korun

26. 5. 2023
Doba čtení: 3 minuty
  • Nový dendrometr od společnosti Agdata má zajistit efektivnější hospodaření s městskou zelení
  • Zařízení totiž dokáže měřit přírůstky stromů i jejich celkovou kondici, což by mělo usnadnit třeba plánovaní další výsadby
  • Nasazení dendrometrů má samosprávám ušetřit také finance vynaložené na hnojení a zalévání neprosperujících dřevin

Až několik milionů korun ročně vynakládají větší česká města na péči o obecní zeleň. Ta přitom v posledních letech nabývá na důležitosti, a to hlavně kvůli ochlazování letního horkého ovzduší. Dostatek stromů také bezpochyby zlepšuje celkovou kvalitu života, a pro mnoho lidí může být dokonce klíčovým faktorem při výběru nové lokality k bydlení.

Aby měly tuzemské obce přesný přehled o vitalitě a kondici městské zeleně, přichází nyní společnost Agdata City s novinkou v podobě dendrometrů. Ty dokáží neinvazivní metodou sledovat kontinuální přírůstek, nebo naopak úbytek stromů. Na základě získaných dat se pak dá vyhodnotit nejen zdravotní stav zeleně, ale i vhodnost místa k další výsadbě. Díky tomu všemu je následně možné zefektivnit plánování rozvoje daného města či obce.

Dendrometr najde nejlepší lokality

Výhody popisované novinky jsou podle obchodního ředitele startupu Agdata City Lukáše Musila nesporné: „V současné době je ze strany samospráv a občanů velká poptávka po ‚zelenějších‘ ulicích. Novou výsadbu je ale potřeba dělat s rozumem a na základě dat, ne všude jsou totiž pro ni vhodné podmínky. V naší praxi jsme se setkali třeba se stromy, které za 40 let prakticky nevyrostly. Jejich přínos pro zlepšení ovzduší je minimální a samosprávy do jejich údržby zbytečně investují nemalé prostředky.“

Peníze ze stromů. Investice do sázení dřevin získávají na oblibě, výnos přitom může činit i přes 10 procent
Přečtěte si také:

Peníze ze stromů. Investice do sázení dřevin získávají na oblibě, výnos přitom může činit i přes 10 procent

Nové dendrometry, řečeno jinak, poskytují velmi cenná data, která lze navíc kombinovat s údaji ze senzorů závlahy, srážkoměrů, meteostanic či živinových senzorů. Tímto způsobem je následně možné získat komplexní představu o klimatických podmínkách, růstovém potenciálu v dané lokalitě, ale i o obrazu takzvaného stresu suchem a reakci stromů na něj.

Získané údaje navíc nabídnou užitečné informace také o tom, jestli je oblast pro další výsadbu stromů vhodná a jakým způsobem je případně možné stávající podmínky vylepšit. Obec ale může zjistit například i to, zda bude efektivnější přesadit neprosperující stromy jinde, díky čemuž se ušetří nemalé částky za hnojení a zalévání, které nepřináší výsledky. Celková úspora přitom může ve větších městech dosáhnout až stovek tisíc korun.

Další výhodou dendrometrů je jejich snadná neinvazivní instalace a nenáročná údržba. Vyměnit baterie je totiž nutné jen jednou za zhruba tři roky. A co se komunikace dendrometrů se systémem zmíněné společnosti týče, ta probíhá přes síť LoRa 1, která bez problémů funguje i v odlehlých oblastech a není závislá na pokrytí mobilním signálem. Veškerá získaná data se tedy v systému objevují a vyhodnocují v reálném čase a je možné procházet také jejich historii.

KL24

Zdravý strom ochladí ulici o pět stupňů

Agdata City věří, že se její produkt v českých obcích brzy zabydlí. Pomoci tomu má i skutečnost, že mnoho měst klade na kvalitu zeleně stále větší důraz. Jeden vzrostlý strom totiž dokáže za den odpařit až 400 litrů vody a jeho koruna zvládne ochladit určitou lokalitu až o 5,5 stupňů Celsia. Rozpálené ulice bez jakýchkoliv dřevin naopak v létě zůstávají horké i během noci.

Po vzoru Tempelhofu. Z bývalého aténského letiště bude největší pobřežní park v Evropě, poslouží k relaxaci, sportu i kultuře
Přečtěte si také:

Po vzoru Tempelhofu. Z bývalého aténského letiště bude největší pobřežní park v Evropě, poslouží k relaxaci, sportu i kultuře

„Přínos stromů a městské zeleně v boji proti vysokým teplotám je neodmyslitelný, ale pouze v případě, že rostou správně. Náš monitoring je tedy velmi důležitý, protože poslouží k získání dat, díky nimž lze vyhodnotit přínos stromu pro okolí i vhodné podmínky pro jeho další zdravý vývoj,“ uzavírá Musil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).