Menu Zavřít

9 tipů na byznys obědy v Praze

26. 2. 2017
Autor: Mladá fronta

Průvodce pro ty, kteří hledají polední menu na úrovni důstojné pro obchodní jednání nebo nevšední oběd ve všední den.

Snídaně je možná podle výživových poradců nejdůležitějším jídlem dne, ale z pracovního hlediska je jím často oběd s klientem nebo obchodním partnerem. Polední menu nabízí pomalu každá pražská restaurace či hospoda, ale pokud chcete na svého spolustolovníka udělat dojem, musíte vybírat obezřetně.

Abychom vám výběr správné restaurace trochu usnadnili, nabízíme vám podniky napříč Prahou, jejichž návštěvou určitě chybu neuděláte. Zaměřili jsme se jak na kvalitu jídla, které vás neuspí na zbytek pracovního dne, tak na příjemnou a diskrétní obsluhu i na prostředí restaurace, které by mělo být hezké a zároveň poskytovat dostatek soukromí pro obchodní schůzku. Ať už budete hledat podnik v centru Prahy, nebo cestou na letiště, máme pro vás řešení.

1. CottoCrudo

Veleslavínova 1098/2a, Praha 1

Krásnou lokalitu i výhled nabízí restaurace hotelu Four Seasons. Od udělení první české michelinské hvězdy restauraci Allegro, která CottoCrudu v hotelu na břehu řeky předcházela, už sice ve Vltavě proteklo hodně vody, ale aktuální italský šéfkuchař Leonardo Di Clemente dokazuje, že vařit opravdu umí i v cenově výhodném poledním menu.

Dva chody tu dostanete za 390 korun a za kompletní tříchodové menu zaplatíte jen o sto korun více. Za necelých pět set tak dostanete výborné jídlo, které překvapí svou propracovaností od předkrmu přes hlavní chod až po dezert. Mezi předkrmy nebo spíše primi piatti zpravidla nechybějí těstoviny. Třeba široké pappardelle stočené do hnízda plněné ossobucem a šafránově-parmazánovým fondue a výraznou omáčkou z bourbonského pepře. Krásný a lehký talíř představovaly kalamáry plněné rajčatovochlebovým salátem panzanella, které překvapily prezentací i skvělou svěží chutí.

Cokoli z „moře“ jsme si vybrali, chutnalo výborně. Mořský vlk s křupavou kůží a krevetou obalenou ve slanině lardo di Colonnata v kombinaci s fazolkami a sušenými rajčaty byl dokonale vyvážený, najedli jsme se, ale nepřecpali. Dezert je v poledním menu vždy jen jeden, ale makový dortík s višněmi a pistáciovou zmrzlinou nepotřeboval žádného soupeře. K polednímu menu se podává i víno za zvýhodněnou cenu.

Restaurace je přes poledne překvapivě prázdná, a tak nabízí poměrně rychlý servis a zároveň dostatek soukromí pro obchodní jednání.

CottoCrudo

2. Next Door by Imperial

Zlatnická 1126/3, Praha 1

Jen kousek od Portfolia je restaurace Next Door by Imperial, o které jsme již několikrát psali, a tak se nebudeme opakovat. Ale její polední nabídka nás opakovaně velmi potěšila.

Next Door by Imperial

3. Portfolio

Havlíčkova 1030/1, Praha 1

Zvláštní obědovou nabídku čítající polévku, čtyři předkrmy, pět hlavních jídel a tři dezerty, ze které lze libovolně vybírat á la carte, nabízí každý všední den od 11.30 do 14.30 hodin také restaurace Portfolio v těsné blízkosti Masarykova nádraží a stále se plnícího Florentina. Tříchodové menu tu pořídíte cca za 700 korun na osobu.

V době oběda tu bývá docela rušno, takže doporučujeme rezervaci. I tady jsou jídla promyšlená a oběd si opravdu užijete. Jistě vás nezklame báječný sametový humří bisque, na který jsme měli štěstí, dokonce za pouhých 85 korun. Výborné byly i mušle svatého Jakuba v sezonní úpravě s dýňovým pyré, kaštanovou pěnou a tenkými plátky zelených jablek. Z hlavních chodů můžeme doporučit třeba filet ze pstruha lososovitého s čočkou beluga, kadeřávkem, kořenovou zeleninou a nadýchanou bernskou omáčkou. Místní dezerty jsou krásné na pohled, takže pokud vám zbude místo a čas, zkuste třeba ananas s chilli, čokoládovou pěnou se zázvorem, kokosem a slaným karamelem.

Portfolio

4. Grand Cru

Lodecká 1181/4, Praha 1

V Petrské čtvrti zamiřte do restaurace Grand Cru vedené Janem Punčochářem, ale počítejte s tím, že tenhle nápad nedostanete sami. Bývají tu často k vidění známí pražští advokáti a jiné osobnosti obchodního světa, tak zvažte, kolik soukromí vaše jednání vyžaduje. Usadit se můžete ve světlé přední části hned u vstupu nebo v zadní části, kde je sice méně světla, ale intimnější atmosféra.

Kvalitou jídla a servisu si můžete být jistí. Nově restaurace nabízí kombinaci tříchodového denního menu za 450 korun (dva chody za 390 korun) a týdenní polední nabídky, do které se vejde předkrm, tři hlavní chody a dezert. V té pořídíte dva chody za 720 korun nebo tři chody za 890 korun. Nabídky se liší nejen jednotlivými jídly, ale dle našeho názoru i velikostí porcí. Vyberete-li si z denní nabídky, bude vám chutnat, ale rozhodně se nepřejíte. Pokud si chcete oběd opravdu užít, týdenní menu poslouží o něco lépe. Minulý týden jsme si pochutnali na skvěle ochucených grilovaných líčkách z tuňáka se smaženým avokádem a především na grilovaném hovězím krku s pečenou kořenovou zeleninou a bramborovými kroketami. Kéž by byl hovězí krk v nabídce každý týden.

Grand Gru

5. Aureole

Hvězdová 1716/2b, Praha 4

Ve výšce 109 metrů, ve 27. patře Prague City Tower na Pankráci najdete restauraci Aureole, které vládne šéfkuchař Jiří Král. Jeho tým připravuje každý všední den od 11 do 15 hodin i polední nabídku, která platí ve stejné podobě po celý pracovní týden. Pokud vás pracovní povinnosti přivedou na Pankrác, je oběd v oblacích s výhledem do dalekého okolí jasnou volbou.

V rámci tříchodového poledního menu v ceně 490 korun můžete vybírat z polévky, dvou předkrmů, čtyř hlavních chodů a dezertu či sorbetů. Mezi předkrmy a hlavními jídly nikdy nechybí sushi, které je stěžejní součástí nabídky této fusion restaurace. Jedním z hlavních chodů bývá i některá z mořských ryb, ale při volbě tohoto chodu musíte k ceně menu připočíst dalších 195 korun navíc. Pokud budete chtít své hosty ohromit výhledem, nezapomeňte si udělat rezervaci, protože stoly v blízkosti oken jsou přednostně přidělovány hostům s rezervací.

Aureole

6. Aromi

náměstí Míru 6, Praha 2

Výborné polední menu se podává každý všední den v relativně nových prostorách restaurace Aromi na Vinohradech. V našem výběru je jedno z nejlevnějších a rozhodně vám jej doporučujeme k vyzkoušení.

Restaurace bývá přes poledne dosti zaplněná, ale interiér je natolik příjemný, že se tu budete cítit pohodlně i při obchodním jednání. Dvouchodové menu tu pořídíte za 285 korun a tři chody vás vyjdou na 345 korun. V nabídce je vždy salát, polévka, těstoviny nebo rizoto a ryba či masový chod. Dezert si pak můžete zvolit z vitríny umístěné v přední části restaurace, takže vybírat můžete už při vstupu. Předkrmové saláty bývají v Aromi tradičně velmi dobré, stejně jako není pochyb o tom, že tu umějí dobře připravit rizota a těstoviny. Tím vás ovšem nechceme odradit od jakékoli jiné volby, protože tady se pravděpodobně nespletete. Největším rizikem je, že se necháte zlákat nabídkou čerstvých ryb a plodů moře, představovanou personálem restaurace hostům, kteří nepřišli na polední nabídku, a váš oběd se tak dosti protáhne a prodraží. Ale i tak bude stát za to.

Aromi

7. Yamato

U Kanálky 14, Praha 2

Naším „tajným“ tipem je restaurace Yamato, která se nachází nedaleko náměstí Jiřího z Poděbrad. Pokud hledáte kombinaci skvělého jídla, soukromí a pozorné obsluhy, je Yamato tou správnou volbou. V okolí není příliš kanceláří, takže restaurace nebývá přes poledne plná přesto, že obědové menu je tu opravdu promyšlené, a pokud máte rádi japonskou kuchyni, rozhodně ho nevynechejte. Polední nabídka je zde stálá.

Podává se ve všední dny od 12 do 15 hodin a zahrnuje celkem devět různých setů od 250 do 450 korun, ke kterým je podáván i zelený čaj s praženou rýží - genmaicha.

Polední sety nesestávají zdaleka jen ze sushi, takže pokud nejste milovníky syrových ryb, neznamená to, že si tu nevyberete. Skvělou volbou je například gyuniku to tempura teishoku, jehož součástí jsou do růžova připravené kousky hovězího podávané s jednou ze tří omáček z nabídky (doporučujeme lehce pikantní omáčku z japonského křenu - wasabi) a krevety, ryby a zelenina smažené v jemném těstíčku neboli tempura. K tomu samozřejmě nechybí rýže, malý salát a tradiční polévka misoshiro. Na závěr se podává ještě malý dezert v podobě pudinku s práškovým zeleným čajem matcha. Milovníci sushi tu mohou ochutnat pravděpodobně nejlepší sushi v Praze, které je rámci poledního menu za opravdu přívětivé ceny.

Yamato

8. Story

Na Rovni 21, Praha 6

Cestou na letiště nebo z něj je ideální poobědvat v restauraci Story na Petřinách a můžete si být jistí, že ani vaši zahraniční partneři nebudou z oběda odcházet zklamáni. Pro více soukromí doporučujeme rezervaci v zadní části restaurace - v malém salonku. Jen mějte na paměti, že restaurace je otevřena pouze od úterý do soboty, v pondělí si tu tedy oběd nedáte.

Jednoduchý interiér a ne vždy stoprocentní obsluhu tu kompenzuje fantastické jídlo za velmi rozumné ceny. Polední nabídka platí od úterý do pátku od 11.30 do 14.30 hodin a čítá polévku, předkrm a výběr ze tří hlavních jídel, z nichž jedno bývá vegetariánské. Cena předkrmu a hlavního jídla nepřekročí 300 korun. Vedle této nabídky má ale restaurace i zjednodušené café menu, které obsahuje pět skvělých jídel a hovězí consommé, jejichž výběrem nikdy nesáhnete vedle. Vřele doporučujeme zejména plátky hovězí svíčkové s rukolou, hoblinkami parmazánu, silnou telecí šťávou, ke kterým se podávají křupavé domácí hranolky. V době oběda můžete vybírat rovněž ze stálé nabídky restaurace.

Story

9. Ateliér Kalina

Karoliny Světlé 34, Praha 1

EBF24

Stručným tipem na závěr je nově otevřená restaurace šéfkuchaře Miroslava Kaliny, která opět nese v názvu jeho jméno. Restaurace funguje necelý měsíc v přízemí Pachtovského paláce, odkud nabízí krásný výhled na Vltavu a Hrad. Zatím nemá speciální polední nabídku, takže i během oběda je třeba vybírat ze stručného prvního menu podniku. Najdete v něm mimo jiné velmi dobrou sekanou svíčkovou ze zvěřiny s karlovarským knedlíkem a brusinkami, kterou můžeme s klidem doporučit zejména zahraničním hostům toužícím ochutnat nějaké české jídlo. Porce je relativně malá, takže ani v tomto případě nehrozí odpolední útlum. Podle informací, které nám poskytla obsluha, se ale do budoucna se zvláštním menu v době obědů počítá, tak se nechme překvapit, s čím Ateliér Kalina přijde.

Ateliér Kalina

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).