Menu Zavřít

10 nejdražších pokrmů světa: jak drahý je losí sýr a na kolik vyjde polévka z ptačích slin?

17. 6. 2019
Autor: Shutterstock

Považujete se za milovníka jídla a lákají vás nevšední gastronomické zážitky? Pak vás bude zajímat seznam deseti nejdražších pokrmů světa, za jejichž kurióznost si připlatíte i stovky tisíc korun. Dostat se k nim však nemusí být jednoduché. Za některými z nich musíte cestovat i tisíce kilometrů. Takže, je libo bílý kaviár, losí sýr nebo polévka z vlaštovčích hnízd?

10. Iberská sušená šunka

 Iberská sušená šunka

Čím je Španělsko proslulé stejně jako Francie vínem nebo Itálie těstovinami? No přece šunkou. Jejích druhů je mnoho a k dostání je snad v každé restauraci. Iberská je však jen jedna. Vyrábí se z masa polodivokých iberských prasat, která místní chovají v chudé a nepříliš obydlené oblasti poblíž portugalských hranic. Zvířata se zde pasou téměř nerušeně. Mají tedy přímo ideální podmínky.

Poslední měsíce před porážkou jsou navíc krmena výhradně žaludy, což se podepisuje na tradiční chuti následného produktu. Iberská šunka je bezesporu jedinečným gastronomickým zážitkem, což se koneckonců odráží na její ceně. Za kilogram zaplatíte necelých 400 dolarů. To je v přepočtu asi 9 tisíc korun.

9. Japonské steaky Wagyu

 Japonské steaky Wagyu

Japonské maso z Kóbe pochází z plemene krav a býčků wagyu. Rodí se v prefektuře Hyōgo, kde si jich místní velice váží, což je mimo jiné důvod, proč je zakázali vyvážet za hranice země. Takže pokud si chcete na proslulém japonském hovězím pochutnat, musíte za ním vycestovat. Anebo se spolehnout na pašeráky, kteří ho přepravují na pevninu. Za kilogram však zaplatíte zhruba 450 dolarů (10,1 tisíce korun).

A proč je maso tak drahé? Kvůli jedinečné chuti, struktuře s výrazným mramorováním i velmi vysokému poměru tuku ke svalovině. Někteří tvrdí, že se zvířatům dostává péče luxusních hotelů, která zahrnuje krmení prvotřídním zrním smíchaným s pivem nebo ostřejším saké či pravidelné masáže. Podle odborníků se však jedná jen o fámy. Masáže rozhodně nejsou pravidelné a pivem jsou krávy krmeny jen výjimečně – spíše v létě pro posílení apetitu.

8. Houba Matsutake

 Houba Matsutake

Japonské houby Matsutake (česky čirůvky větší) rostou v horských a podhorských oblastech jehličnatých lesů. Kromě Japonska najdete tyto houby také v několika dalších asijských zemích. Jejich počet se ale vlivem hmyzu a invazivních stromů, které rostou v oblastech jejich výskytu, výrazně snížil. A jelikož neexistuje způsob, jak čirůvky pěstovat, hrozí, že jednoho dne zcela zmizí. Už dnes se jedná o velmi vzácnou houbu. Tento fakt se spolu s neobvykle palčivou a kořeněnou chutí koneckonců podepisuje na jejich ceně. Ta se momentálně pohybuje kolem 600 dolarů (13,5 tisíce korun) za kilogram.

7. Šafrán

 Šafrán

Vzácnost ovlivňuje cenu i u šafránu, nejdražšího koření světa, které kvete jen jeden týden v roce. Sklízet se navíc musí před východem slunce, na jeden zátah tak sběrači obvykle nenasbírají více než 500 gramů. Samotným sběrem navíc práce nekončí. Každý jednotlivý kvítek obsahuje tři pestíky, které se musejí ručně vytrhat. Ty se následně usuší.

Šafrán se pro velké množství silic a barevných složek po staletí využívá nejen v kuchyni ale také na barvení látek a kůže. Kvůli své ceně byl však dominantou výhradně králů a sultánů. Dnes je koření mnohem dostupnější, podmínka vysoké ceny však zůstává. Stoupá a klesá na základě kvality. Obvykle se pohybuje mezi 400 a 1000 dolary za kilogram, což je v přepočtu zhruba 9 až 22,6 tisíce korun.

6. Losí sýr

 Los

Losí sýr je považován za naprostou raritu. Vyrábí se totiž na jednom jediném místě na světě, konkrétně na švédské farmě jménem Moose House. Základem produktu je losí mléko, jehož zpracováním vznikají hned tři druhy losího sýru. První je podobný Camembertu a druhý by se dal přirovnat ke Gorgonzole. Třetí je pak nakyslý a mazlavý.
Tento vzácný sýr zdobí převážně královské tabule a dodává se do těch nejluxusnějších restaurací. Za kilogram zaplatí zájemci přes tisíc dolarů, tedy zhruba 22,6 tisíce korun.

5. Káva Kopi Luwak

 Káva Kopi Luwak

Za kilogram této kávy, jejíž cena je dána spíše netradičním příběhem než kvalitou, zaplatí zájemci až 1200 dolarů (27,1 tisíce korun). Aby zrna této kávy, pro kterou se vžilo označení cibetková káva, mohla být servírována, musí nejprve projít trávicím traktem cibetky, což je malá kočkovitá šelma, která žije v pralesích Asie, Afriky i Jižní Evropy. Snězená zrna procházejí jejími střevy zcela neporušená. Na sběračích je pak vyloučená zrna najít a zpracovat.

Podle některých kávových expertů se jedná jen o marketingový tah. Káva má podle nich zcela průměrnou kvalitu, a tak lidé platí spíše za kuriozitu a nevšední zkušenost. To, že jim káva ve skutečnosti nechutná, nikdo z nich nepřizná. Přeci jen za ni zaplatili pořádnou sumu peněz.

4. Cemanská slepice

Cemanská slepice

Většina lidí se s černým drůbežím masem setká jen v případě, že ho zapomene vytáhnout z trouby. V Indonésii však žije speciální druh slepice, která se s touto barvou masa již líhne. Do černé barvy je navíc zbarvena i její kůže, veškeré orgány či peří. Někteří z místních obyvatel se slepic kvůli jejich neobvyklému zjevu bojí. Spojují si je navíc s čarodějnicemi a ďáblem. Myslíte, že za tak nezvykle vypadající drůbeží jsou místní zbohatlíci ochotní zaplatit obrovské sumy peněz? Záleží na oblasti.

Například v Malajsii není cemanská slepice žádnou raritou. Zájemci za ni proto nezaplatí více než za „obyčejné“ kuře. Ale pokud byste si tento pokrm objednali v jiné z indonéských zemích, zaplatíte za jedno kuře 700 až 1400 dolarů (15,8 až 31,6 tisíce korun). Tedy v případě, že by se jednalo o skutečně výběrový chov.

Pokud vás tato rarita zaujala, nemáme pro vás dobrou zprávu. Za netradičním gurmánským zážitkem musíte až do Indonésie. Kvůli obavám z šíření ptačí chřipky, se cemanské slepice totiž vyvážet nesmějí.

3. Bílé lanýže

 Bílý lanýž

Lanýže jsou obecně známé tím, že jsou velmi drahé, a to zejména proto, že je jejich hledání poměrně složité. Rostou totiž zhruba 30 centimetrů pod zemí a nalézt je lze výhradně podle jejich specifického pachu, který někteří přirovnávají k zatuchlině či petroleji. K jejich hledání se cvičí psi a prasata, která dokáží lanýž vyčichat v čase jeho ideální zralosti.

Lanýže se dělí do několika druhů, přičemž nejdražší je lanýž bílý, jehož aroma je ze všech nejsilnější. Milovníkům jídla často trvá, než se k němu projedí a dokáží ocenit jeho specifickou chuť. Ta je podle mnohých tak vzácná, že ji nelze k ničemu jinému přirovnat. Konzistencí se pak lanýž nejvíce blíží měkkým oříškům. Pořídit si ho můžete přibližně za 2,1 tisíce dolarů (47,5 tisíce korun).

2. Polévka z vlaštovčích hnízd

 Polévka z vlaštovčích hnízd

Víte, z čeho si salangany ostrovní, tropičtí ptáci obývající převážně jihovýchodní Asii, staví svá hnízda? Ani z větví, ani z listů. Používají k tomu výhradně své vlastní sliny. Činí tak v puklinách vápencových útesů, kde je už po staletí vybírají sběrači a prodávají čínským obchodníkům. Z těchto hnízd se následně vaří speciální pokrm, který místní označují za polévku z vlaštovčích hnízd, a to i přesto, že se o vlaštovky vlastně nejedná.

Suchá hnízda se v polévce změní na hmotu, která je velmi podobná želé a následně se dochutí cukrem. Kromě netradičního zážitku slibuje hotový pokrm také povzbuzení libida a hladší pleť. Podle některých vědců se však o zdraví prospěšné jídlo rozhodně nejedná. Tak či onak, rozhodně si za něj připlatíte. Za kilogram pokrmu až 3000 dolarů, tedy přibližně 67,9 tisíce korun.

1. Bílý kaviár

 Bílý kaviár

EBF24

Pravý kaviár si s boháči už spojí kdekdo. Ale slyšeli jste o jeho bílé verzi? Získává se od albínů jeseterů, kterým chybí gen potřebný k tvorbě melaninu. Tyto ryby z Kaspického moře jsou v přírodě velice vzácné, není tedy divu, že kilogram jejich jiker stojí přibližně 9,1 tisíce dolarů, což je zhruba 205,9 tisíce korun.

Jak už bylo naznačeno výše, vysoká cena je opět důsledkem malého rozšíření tohoto druhu. Na jedné z vietnamských farem, kde jesetery chovají, připadá na 500 tisíc ryb pouhých 40 albínů. Z každého z nich je navíc možné získat pouhých 300 gramů jiker. Samozřejmě záleží na velikosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).