Menu Zavřít

10 nejdražších obrazů světa

23. 5. 2019
Autor: shutterstock.com

Většina nejcennějších světoznámých obrazů se v současné době nachází v muzeích či soukromých sbírkách. Jejich majitelé se takových pokladů neradi zbavují, mají totiž často nevyčíslitelnou hodnotu. Přesto se ale čas od času některé veledílo dostane do aukce, nebo ho soukromě zakoupí miliardář, který si drahou sbírku umění může dovolit. Víte, které malby se prodaly za nejvyšší částky? Deset nejdražších obrazů světa si můžete prohlédnout v následujícím článku.


10. místo – Nu couché

Desáté místo v žebříčku nejdražších obrazů světa patří dílu s názvem Nu couché, které vytvořil italský umělec Amedeo Modigliani. Tuto známou malbu zakoupil čínský miliardář Liu Yiqian za 170,4 milionu dolarů, což bylo v přepočtu zhruba 3,7 miliardy korun. Aukce proběhla 9. listopadu 2015 v newyorské aukční síni s názvem Christie´s a nový majitel údajně zaplatil svou kartou American Express.

 Amedeo Modigliani - Nu couché

Obraz Nu couché je součástí známé série aktů, které Modigliani namaloval roku 1917 pod záštitou polského obchodníka s uměním Léopolda Zborowského. Olej zobrazuje nahou spící ženu a v minulosti vyvolal pořádný skandál. Veřejný debut tohoto díla totiž proběhl na výstavě v Paříži, kterou policie musela kvůli obvinění z obscénnosti neprodleně uzavřít.


9. místo – Les Femmes d´Alger („Version O“)

Mezi nejdražší obrazy světa se zařadila také jedna verze díla s názvem Les Femmes d´Alger neboli Alžírské ženy, kterou namaloval španělský malíř Pablo Picasso. Kubistickou olejomalbu vydražili 11. května 2015 v newyorské aukční síni Christie´s za 179,4 milionu dolarů, v přepočtu šlo o více než 4,4 miliardy korun. Novým majitelem se stal katarský šejk Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani.

 Pablo Picasso - Les Femmes d´Alger

Pablo Picasso vytvořil v letech 1954-1955 početné kresby a namaloval celkem patnáct variací Alžírských žen, které označil písmeny A až O. Inspirací mu byl známý obraz francouzského malíře Eugèna Delacroix, kterého Picasso celý život obdivoval. Zatím nejdražší prodaná verze nese označení O, a představuje tedy vyvrcholení celého cyklu. V popředí tohoto díla stojí postava polonahé ženy namalovaná v zářivých barvách, kterou umělec ztvárnil podle své múzy a pozdější manželky Jacqueline Roqueové.


8. místo – Pendant portraits of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit

Svatební portréty Martena Soolmanse a Oopjen Copppitové, které vytvořil holandský malíř Rembrandt van Rijn, šly do aukce v září 2015. Původním vlastníkem těchto děl byla dynastie Rotschildů, z jejich soukromé sbírky ovšem legendární dvojportrét společně zakoupila dvě světoznámá muzea, a to konkrétně francouzský Louvre a nizozemské Rijksmuseum. Částka se vyšplhala až na 180 milionů dolarů, což v přepočtu dělalo něco přes 4,3 miliardy korun.

 Rembrandt van Rijn - Pendant portraits of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit

Rembrandt vytvořil slavné dílo roku 1634 u příležitosti svatby Martena Soolmanse s Oopjen Coppitt. Ačkoli portréty vznikaly zvlášť, historikové umění se shodli, že mistrovské vyobrazení novomanželů z vyšší holandské společnosti musí galerie vystavovat vždy společně. Muzea tuto tradici pečlivě dodržují, dvojportrét si střídají a dbají na to, aby díla vždy visela vedle sebe.


7. místo – Wasserschlangen II

Sedmé místo v našem žebříčku zaujal známý obraz Gustava Klimta s názvem Wasserschlangen II, což by se dalo přeložit jako Vodní hadi II. V soukromé aukci tuto malbu roku 2013 zakoupil ruský oligarcha Dmitry Rybolovlev za 183,8 milionu dolarů, což tehdy představovalo více než 3,5 miliardy korun. Obraz se tak stal součástí známé Bouvierovy aféry, kdy švýcarský obchodník s uměním Yves Bouvier podváděl své klienty tím, že úmyslně nadhodnocoval umělecká díla a prodával je za mnohem vyšší cenu, než ve skutečnosti měla.

 Gustav Klimt - Wasserschlangen II

Obraz s názvem Wasserschlangen II namaloval Gustav Klimt v letech 1904-1907 během svého zlatého období, kdy doplňoval olejomalby plátkovým zlatem. Plátno zobrazuje ladné vodní hady v podobě smyslných nahých žen, které zdobí zářivé barvy a třpytivé hvězdy.

6. místo – No. 6 (Violet, Green and Red)

Obraz s názvem No. 6, který nese podtitul podle použitých barev (fialová, zelená a červená), namaloval americký malíř lotyšského původu Mark Rothko. V srpnu 2014 ho v soukromé aukci zakoupil oligarcha Dmitry Rybolovlev za 186 milionů dolarů, což tehdy v přepočtu činilo téměř 3,7 miliardy korun. Později vyšlo najevo, že tento obraz také figuruje v neslavné Bouvierově aféře, malbu totiž od původních majitelů zakoupil obchodník s uměním Yves Bouvier za „pouhých“ 107 milionů eur, později ji ovšem přeprodal za mnohem dražší cenu podobně jako další slavná díla.

Mark Rothko - No. 6 (Violet, Green and Red)

Mark Rothko byl jedním z představitelů abstraktního expresionismu a také známý průkopník tzv. malířství barevných ploch. Obraz s názvem No. 6 vytvořil roku 1951. Stejně jako další díla z tohoto období se tato malba skládá z velkých obdélníkových ploch, které jsou vymezené odstíny kontrastních, ale zároveň doplňujících se barev. Takové abstraktní dílo sice neudělá dojem na každého, jeho významný vliv na současné umění však nelze popřít.


5. místo – Number 17A

Pátou příčku obsadila malba amerického abstraktního malíře Jacksona Pollocka s názvem Number 17A. Toto dílo zakoupil v září roku 2015 americký investor a filantrop Kenneth C. Griffin. Nadaci Davida Geffena, která obraz původně vlastnila, za něj zaplatil 200 milionů dolarů, což bylo v přepočtu 4,8 miliardy korun.

 Jackson Pollock - Number 17A

Jackson Pollock se proslavil jako představitel abstraktního expresionismu. Svá vrcholná díla tvořil pomocí speciální techniky s názvem dripping, kdy naléval a nakapával aluminiové barvy na rozměrná plátna rozložená na podlaze. Touto technikou vznikl také obraz Number 17A, který umělec namaloval roku 1948. Zpočátku se tato díla setkávala spíše s odmítavým postojem veřejnosti, a proto měla na uměleckém trhu nízkou hodnotu. Postupem času si je ovšem sběratelé umění velice oblíbili.


4. místo – Nafea Faa Ipoipo

Do žebříčku nejdražších obrazů světa se samozřejmě probojovalo také dílo světoznámého postimpresionistického umělce Paula Gauguina. Obraz s tahitským názvem Nafea Faa Ipoipo, který můžete znát také pod jménem When Will You Marry?, v září 2014 soukromě prodala rodina švýcarského sběratele umění Rudolfa Staechelina. Kupcem byla sestra vládnoucího katarského emíra Al-Mayassa, která patří mezi nejvlivnější osobnosti v oblasti umění. Za slavné dílo zaplatila 210 milionů dolarů, což byly v přepočtu necelé 4,5 miliardy korun.

 Paul Gauguin - Nafea Faa Ipoipo

První výlet francouzského malíře Paula Gauguina na Tahiti vyústil v sérii obrazů domorodých žen. Jedním z nich je právě olej s názvem Nafea Faa Ipoipo, který vznikl roku 1892. V popředí se nachází mladá žena v tradičním tahitském oblečení s bílým květem ve vlasech, což údajně značí, že hledá manžela. Za ní se sedí druhá ženská postava v šatech ze západu, jejíž gesto údajně pochází z budhismu a značí hrozbu či varování.


3. místo – The Card Players

Mezi nejdražší obrazy světa se zařadila také jedna malba ze slavné série The Card Players, kterou vytvořil francouzský malíř Paul Cézanne. Toto dílo od řeckého magnáta George Embiricose zakoupila v dubnu 2011 královská rodina z Kataru. Přesná cena obrazu není známá, jednalo se však o částku přesahující 250 milionů dolarů. V přepočtu tedy šlo zhruba o 4,2 miliardy korun a díky této rekordní sumě se tehdy malba dostala na první příčku v žebříčku nejdražších obrazů světa.

 Paul Cézanne - The Card Players

Série s názvem The Card Players zahrnuje celkem pět olejomaleb. Jednotlivé variace se liší velikostí, počtem hráčů a také prostředím, kde karetní hra probíhá. Nejdražší prodaná verze zobrazuje pár provensálských rolníků, kteří sedí u stolu, jsou ponoření do hry a studují své karty. Umělečtí kritici kompozici označili jako lidské zátiší. Jelikož je tento obraz v soukromé sbírce, veřejnost k němu nemá přístup. Pokud ale máte zájem prohlédnout si některé další dílo ze série The Card Players, můžete navštívit Metropolitní muzeum umění v New Yorku nebo třeba Musée d´Orsay v Paříži.


2. místo – Interchange

Až do roku 2017 byla za nejdražší obraz světa považována malba s názvem Interchange (česky Výměna), kterou vytvořil nizozemsko-americký malíř a sochař Willem de Kooning. Toto slavné dílo zakoupil v září 2015 miliardář Kenneth C. Griffin, který založil globální investiční společnost Citadela. Nadace Davida Geffena obraz prodala za rekordních 300 milionů dolarů, což v té době v přepočtu činilo více než 7,3 miliardy korun.

 Willem de Kooning - Interchange

Willem de Kooning je ve světě umění považován za jednoho z vůdčích představitelů abstraktního expresionismu, on sám se tomuto zařazení ale bránil. Výměna představuje jednu z prvních abstraktních krajin, které umělec za svůj život vytvořil. Obraz vznikl roku 1955 a značí posun v jeho stylu pod vlivem kolegy Franze Klineho. V současné době se na toto dílo můžete zajet podívat do Institutu umění v Chicagu.


1. místo – Salvator Mundi

Nejdražším obrazem světa se 15. listopadu 2017 stalo veledílo s názvem Salvator Mundi, které pochází z dílny italského renesančního malíře Leonarda da Vinci. V průběhu aukce v newyorské aukční síni Christie´s tuto malbu získal korunní princ Saudské Arábie Mohammed bin Salmán, který dílo zakoupil jménem Instituce kultury a cestovního ruchu v Abu Dhabi. Zaplatil za něj rekordních 450,3 milionu dolarů, což bylo v přepočtu neuvěřitelných 9,7 miliardy korun.

 Leonardo da Vinci - Salvator Mundi

EBF24

Dílo s názvem Salvator Mundi pochází z doby kolem roku 1500. Na obraze je Ježíš Kristus oblečený v renesančních šatech. Zatímco zdviženou pravou rukou s překříženými prsty uděluje požehnání, v levé ruce drží průhlednou křišťálovou kouli. Podle dobové představy malba zobrazuje Ježíše jako zachránce světa a vládce všehomíru.

Ačkoliv je známo asi 20 verzí tohoto díla, které vytvořili Leonardovi studenti, samotný originál považovali lidé po dlouhá léta za ztracený. V roce 2005 zakoupili obchodníci s uměním v americkém New Orleans tmavý poškozený obraz, o kterém si mysleli, že by mohl pocházet z renesanční doby. Po zbavení přemaleb a celkovém zrestaurování bylo dílo nejprve přisuzováno jiným umělcům, později se ovšem většina odborníků shodla na tom, že se jedná o původní obraz Leonarda da Vinci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).