Menu Zavřít

Zájem o hypotéky opadá. Průměrná sazba v srpnu klesla na 2,61 procenta

18. 9. 2019
Autor: Archiv MF

Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu klesla na 2,61 procenta z červencových 2,68 procenta. Sazby klesly již sedmý měsíc v řadě. Vyplývá to z aktuálních údajů Fincentra Hypoindexu. Hypoteční sazby se tak dostaly na úroveň loňského podzimu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla. Navzdory levnějším hypotékám ale zájem o ně opět opadl.

V srpnu letošního roku bylo sjednáno 6153 hypotečních úvěrů za 14,294 miliardy korun. Ve srovnání s loňským srpnem přišlo do bank pro hypoteční úvěr o 2322 klientů méně a objem sjednaných hypoték se propadl o téměř 4,5 miliardy korun. Srpnové objemy se tak dostaly pod úroveň roku 2015.

„Uvolnění měnové politiky v hlavních světových ekonomikách dopadá i na český finanční trh bez ohledu na setrvání České národní banky na svých sazbách a dává českým bankám dostatečné indicie, že měnová politika se v Česku zpřísňovat nebude. V rámci intenzivního konkurenčního boje se tak i v srpnu posunuly průměrné sazby Fincentrum Hypoindexu na nižší úroveň už téměř o 0,4 procentního bodu od hodnot z počátku roku,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Vzhledem k dosavadnímu vývoji se podle něj dá jen těžko očekávat, že se objem poskytovaných hypoték letos vyšplhá na loňských téměř 218,5 miliardy korun a o předloňských 225 miliardách korun si hypoteční trh může nechat jen zdát. Banky bojují s poklesem zájmu o hypoteční úvěry i v září a pokračují ve snižování úrokových sazeb. V minulém týdnu oznámila pokles hypotečních sazeb Česká spořitelna, Wüstenrot hypoteční banka či Fio banka.


Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce


„Lidé o hypotéky ztrácí zájem kvůli vysokým cenám nemovitostí a přísnějším podmínkám pro poskytování úvěrů na bydlení,“ uvedl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. S tím, jak se zhoršuje ekonomická situace, tak se tempo růstu cen nemovitostí zpomaluje. Lidé proto již při nákupu nemovitostí nemusí spěchat a mohou vyčkávat na výhodnější nabídky. To vede k poklesu zájmu lidí o hypotéky, podotkl.

Srpnový meziroční pokles o 24 procent se zdá na první pohled hrozivý, řekl ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich. Připomněl ale, že v loňském roce už byl trh touto dobou ovlivněn chystanou regulací hypoték ČNB. Loni v srpnu se tedy začal projevovat efekt předzásobení, který vyhnal prodejní čísla do neobvyklých výšek. Pravděpodobně podle něj šlo o poslední měsíc s trendem poklesu sazeb. „V září zůstane průměrná sazba ještě na podobné úrovni díky měsíčním garancím, které banky k hypotékám obvykle dávají, nicméně v dalších měsících bude růst sazeb již nevyhnutelný,“ odhadl.

„Kombinace nedostatku nemovitostí na trhu a přísnějších podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů přivádí do bank méně klientů. Ty se snaží lákat na nízké úrokové sazby nebo například na úvěry bez poplatku a některé dokonce netradičně spustily své podzimní kampaně ještě v srpnu,“ míní hypoteční specialista ChytryHonza.cz Daniel Horňák. V následujících měsících bude podle něj meziroční propad objemu hypoték pokračovat. „V konečném součtu za rok 2019 se budeme blížit částce mezi 170 a 180 miliardami korun, “ dodal.

Čtěte také:

Hypoteční zádrhel: předčasné splácení úvěrů banky připraví o miliardy

Cena za úspěch. Pražské nemovitosti se stávají trofejními aktivy

Praha odebere městské byty soudcům a státním zástupcům. Pronajme je sociálně slabým

BRAND24

Hypotéku má každý pátý Čech, ukazuje průzkum. Uvažuje o ni deset procent lidí

Studie: Bydlení v Česku mírně zlevní, problémy s dostupností ale budou pokračovat

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).