Menu Zavřít

Vláda USA vyšetřuje technologické giganty. Podezírá je z porušení antimonopolních pravidel

24. 7. 2019
Autor: čtk

Americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje velké technologické firmy, které podezírá z porušení antimonopolních pravidel. Napsal to list The Wall Street Journal (WSJ). Ve zprávě ministerstva není jméno žádné firmy uvedeno, podle listu by mohlo jít o společnosti Facebook, Amazon, Apple nebo Alphabet. Vyšetřování je zaměřeno na dominantní internetové vyhledavače, sociální média a online maloobchodní služby.

Ministerstvo se podle WSJ zaměří na okolnosti růstu a na stále větší vliv těchto firem, jejichž aktivity zasahují do nových podnikatelských oborů. Chce zkoumat, jak technologické firmy nakládají s rostoucím vlivem, který je důsledkem stále širší obce uživatelů jejich služeb.

Předem daný cíl vyšetřování nemá, uvádí newyorský deník. Podle agentury AP akci vyvolaly skandály spojené s porušováním důvěrnosti osobních dat na síti. Pátrání může vyústit v detailnější prošetření aktivit některé z prověřovaných společností. Kdy akce ministerstva skončí, není podle WSJ známo.

Ministerstvo spravedlnosti podle amerických médií už koncem května zahájilo přípravu vyšetřování firmy Google, dceřiné firmy společnosti Alphabet, s cílem zjistit, zda neporušuje antimonopolní legislativu. Podle WSJ se do nynějšího vyšetřování zapojuje i Federální obchodní komise (FTC), která minulý týden udělila Facebooku pokutu přibližně pět miliard dolarů (113 miliard korun) za porušení ochrany soukromí.

Více černochů, Hispánců, LGBTQ či postižených. Facebook chce zvýšit podíl zaměstnanců z menšin

Čtěte také:

11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

Google porušuje GDPR, tvrdí studie. Dtest a další spotřebitelské organizace si na něj stěžují

Unie se shodla na směrnici o digitálním copyrightu. Má posílit práva tvůrců

Cenzura v Rusku: Google maže nepohodlné výsledky vyhledávání

BRAND24

Facebook jako arbitr projevu. Jeho pravidla pro kontrolu obsahu mají řadu slabin

Anticeny Big Brothers: největšími slídily jsou Facebook, finanční správa a iRobot

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).