Menu Zavřít

Uživatelé elektronických cigaret se vracejí ke kouření. Utíkají od podivných nemocí a silné závislosti

17. 9. 2019
Autor: CC0 via Pixabay, Sharon McCutcheon

Záhadná plicní onemocnění, exploze během užívání, závislost a další komplikace. Boom elektronických cigaret je kvůli množícím se negativním zprávám v USA značně přibrzděn. Jejich uživatelé se vracejí ke klasice.

Elektronické cigarety, při jejichž užívání nedochází ke spalování tabáku, ale jen k vypařování nikotinu a dalších obsažených látek, byly považovány za zdravější verzi kouření. Fakt, že je tato zařízení díky absenci kouře možné leckdy využívat v místech, kde je zákaz kouření, měl být další výhodou. Mnozí uživatelé ale zjistili, že tato přednost se obrátila proti nim. Prostě „potahují“ příliš.

Jedna náplň do e-cigarety od lídra trhu, společnosti Juul, vystačí zhruba na 200 „šluků“ a obsahuje přibližně stejně nikotinu jako krabička cigaret. Web NBCnews uvádí příklad uživatele, který je schopen takovou náplň spotřebovat za tři hodiny. Když se dozvěděl o objemu takto vstřebaného nikotinu, chtěl s tím přestat. V takové situaci není sám.

Má stát postupovat proti e-cigaretám stejně jako proti běžným cigaretám?

Jak uvedla nadace California Health Care Foundation, závislost uživatelů elektronických cigaret roste, a ti proto hledají pomoc, která jim od závislosti pomůže. Často přitom skončí u klasických cigaret.

O škodlivosti cigaret samozřejmě nikdo z nich nepochybuje. Jde však o známého, „prověřeného“ ďábla, zatímco rizika užívání elektronických cigaret ještě nejsou zřejmá.

Případy hospitalizace s poškozením plic v důsledku užívání elektronických cigaret se v USA rozšířily již na 450 případů a „epidemie“ zasáhla 33 států. Úřady v této souvislosti zaznamenaly pět úmrtí. Spolu se zprávami se šíří obavy uživatelů.

Podle zjištění amerického Centra pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) plicní nemoci vyvolává pravděpodobně některá chemická látka v tekutých náplních elektronických cigaret. „Šetření dál probíhá, lidé by zatím měli zvážit užívání e-cigaret,“ doporučuje CDC.


Vláda shání peníze. Zdanění tabáku, lihu a hazardu příští rok stoupne

Ilustrační foto


Konkrétní látka zodpovědná za vznik plicních onemocnění není známa, ministerstvo zdravotnictví státu New York uvedlo, že vyšetřování se nyní zaměřuje především na vitamín E acetát.

V polovině června navíc média informovala o případech explozí elektronických cigaret během užívání. Jeden z postižených „vapování“ odnesl zlomenou čelistí a přišel o několik zubů.

„Není divu, že se uživatelé vracejí ke zlozvyku, kterého se původně chtěli zbavit,“ uvedla Pamela Lingová, profesorka medicíny na sanfranciské Kalifornské univerzitě.

Pro největšího hráče v branži elektronických cigaret, společnost Juul Labs, která ovládá 75 procent trhu, jde o těžkou ránu. Její strategie je postavená na tvrzení, že svými produkty dává kuřákům příležitost omezit či zcela zanechat kouření.

Čelí přitom kritice, že její produkty mají vysoký obsah nikotinu. Společnost se brání, že nikomu neslibovala osvobození od návyku a hájí se, že uživatelům nabízí náplně s obsahem nikotinu 5 a 3 %, aby si mohli vybrat podle svých preferencí.

Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) napomenul firmu Juul za to, že své výrobky na trhu propaguje jako bezpečnější než cigarety, aniž k tomu má svolení FDA.

Jak připomíná web Quartz, pro tradiční tabákové značky jde o hořkosladký vývoj. V posledních letech do trendu masivně investovaly, například Altria, výrobce cigaret Marlboro, převzala 35procentní podíl ve společnosti Juul v hodnotě skoro 13 miliard dolarů.

BRAND24

Dále čtěte:

Nulová tolerance za volantem je ve světě výjimkou. Nejčastější limit je 0,5 promile

Na zdraví! Nová studie odmítá prospěšnost alkoholu, část vědců ji kritizuje

Dobré ráno, Andreji. Babiš se probouzí po mejdanu ekonomického boomu

Nedopalky extrémně zatěžují města i přírodu. Úklid mají zaplatit tabákové koncerny

 Celý svět je popelník, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).