Menu Zavřít

Největší a nejziskovější. Obří solární park na Mělnicku vydělává 150 milionů ročně

3. 10. 2017
Autor: David Malík / CNC / Profimedia

Největší česká solární elektrárna FVE Czech Novum u Vepřeka na Mělnicku v loňském roce vydělala svým vlastníkům 148 milionů korun. Patří do firemní skupiny Decci, která vydělala dalších 20 milionů provozem menší fotovoltaiky FVE Czech u Smiřic na Královéhradecku. S pokusem o expanzi do Namibie však firma narazila.

Rozlehlý areál čítající na 187 tisíc solárních panelů lze při jízdě po hlavní silnici mezi sjezdem z dálnice D8 a Mělníkem jen těžko přehlédnout. Zde, v katastru obce Vepřek severně od Kralup nad Vltavou, se zde nachází největší česká solární elektrárna o celkovém instalovaném výkonu 35,1 megawattu.

Během let 2009 a 2010 ji postavila skupina tuzemských investorů - Pavel Patřičný, Martin Hubáček a Jarmil Šeba. Dnes jsou koncoví vlastníci ukryti za holdingové struktury registrované v Nizozemsku, podle dvou zdrojů Eura ze solárních kruhů zde však většinový podíl drží byznysmeni Jarmil Šeba a Roman Vondráček.

V loňském roce elektrárna FVE Czech Novum vyrobila celkem 37,4 milionu kilowatthodin elektřiny, za kterou díky štědré státní dotační politice utržila 512 milionů korun (po odečtení srážkové daně se jednalo o 460 milionů). Objem výroby i tržby byly o několik procent nižší než v roce 2015, kdy byly přírodní podmínky pro výrobu elektřiny ze slunečního záření příznivější.


Energický Photon: expanzí v Austrálii a Maďarsku chce zdvojnásobit svou velikost

Georg Hotar, spoluzakladatel firmy


Čistý zisk firmy FVE Czech Novum za loňský rok dosáhl dle nedávno zveřejněné výroční zprávy necelých 148 milionů korun, o rok dříve to bylo 155,5 milionu korun. Zhruba polovinu vytvořeného zisku si vyplácí vlastník, kterými je za nizozemskými schránkami ukrytý Blackstone.

CONTENT24

Svou výroční zprávu zveřejnila také firma Decci, která v ní zmínila neúspěšný projekt na jihu Afriky. Realizaci připraveného projektu FVE Karibib v Namibii však zmařila roztržka mezi akcionáři. Firma Decci proto svůj podíl v projektu v srpnu loňského roku prodala. Navzdory této nepříznivé zkušenosti hledá vedení firmy jiné příležitosti na zahraničních trzích.

Dále čtěte:

Vláda končí s perzekucí solárníků, teď už chce s nimi spolupracovat

Průzkum: Solární panely na dům či chatu si chce dát třetina Čechů

Miliardy pro zelené zdroje. ERÚ schválil jejich podporu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).