Menu Zavřít

Tykačova Sev.en Energy plánuje investice do energetických úspor

16. 10. 2018
Autor: Sev.en

Holding Sev.en Energy, který od letoška zastřešuje firmy finančníka Pavla Tykače sdružené dříve ve skupinách Czech Coal a Sev.en, sleduje v současnosti několik desítek investičních příležitostí v Česku i v Evropě. Zhruba tři nebo čtyři projekty se podle generálního ředitele holdingu Luboše Pavlase nyní rýsují jako opravdu zajímavé. O které projekty jde konkrétně, nespecifikoval. Firma se podle něj mimo jiné zamýšlí také nad investicemi do energetických úspor.

„Není to tak, že hledáme pouze uhelné elektrárny a nic jiného. Hledáme příležitosti, které energetiku spojují a je tam u toho uhlí - paroplynové, větrné nebo fotovoltaické zdroje - to je něco co nás zajímá,“ uvedl dnes Pavlas. Firma se podle něj mimo jiné zamýšlí také nad investicemi do energetických úspor.

Z českých aktiv má podle Pavlase holding stále zájem o koupi hnědouhelné elektrárny Počerady. Tykačova společnost Vršanská uhelná intenzivně jednala s ČEZ, kterému elektrárna nyní patří, o koupi elektrárny v loňském roce. Dozorčí rada ČEZ ale její prodej neschválila. Vršanská uhelná dříve uvedla, že nabídla za Počerady deset miliard korun. Pavlas dnes uvedl, že aktuální nabídka by byla nižší. Podle Sev.en Energy existuje shoda s ČEZ, že rozhodnutí o prodeji by mělo padnout nejpozději v lednu příštího roku.

Agentura Reuters v květnu uvedla, že Sev.en Energy a další tuzemská firma - Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského předložily konkurenční nabídky na elektrárny francouzské firmy Engie. Nabídky se podle zdrojů agentury týkají elektráren blízko Mnichova a Brém a většinového podílu v elektrárně ve Wilhemshavenu. Proces možného prodeje stále pokračuje, Pavlas ho dnes blíže nekomentoval.


České jádro jako priorita. Korejci zesilují lobbing v okolí Dukovan

Jaderná alektrárna Dukovany


Sev.en Energy letos v únoru uvedla, že se chce při nákupech primárně zaměřit na klasické energetické zdroje v západní Evropě. Firma už dříve oznámila, že je připravena do akvizic investovat více než miliardu eur (asi 26 miliard korun). Veškeré obchodní aktivity holdingu nově vede společnost Sev.en Commodities AG. Skupina uvedla, že těmito kroky rozšířila dosavadní zaměření svých firem z převážně výrobního na obchodně strategické.

Pavlas je absolventem Fakulty ekonomiky a řízení energetiky ČVUT Praha. V Tykačových firmách působí na různých pozicích už téměř deset let. V minulosti pracoval také ve skupině ČEZ a byl předsedou představenstva a generálním ředitelem Pražské teplárenské.

Oxford odmítl 44 milionů od Tykače. Přečtěte si více

Pavel Tykač

BRAND24

Čtěte také:

Miliardář Tykač porcuje mostecké doly. Obchod s uhlím převádí na lichtenštejnskou firmu

Pravda vyjde najevo, říká exmanažer MUS a buddhista Koláček

 Antonín Koláček

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).