Menu Zavřít

Miliardář Tykač porcuje mostecké doly. Obchod s uhlím převádí na lichtenštejnskou firmu

22. 5. 2018
Autor: Archiv MF

Uhelná společnost Severní energetická (SUAS), kterou nepřímo vlastní finančník Pavel Tykač, se bude podruhé dělit. Na loňský převod firmy Sev.en EC, jež vlastní elektrárnu Chvaletice, mimo SUAS letos naváže vyčlenění obchodu s hnědým uhlím a elektřinou. Tyto obchodní aktivity převezme firmy Sev.en Commodities se sídlem v Lichtenštejnsku. V Česku bude mít pouze takzvaný odštěpný závod.

Organizační složka je již zapsána v českém obchodním rejstříku. Vede ji Michal Skalka, bývalý šéf útvaru tradingu ve společnosti ČEZ. Podle zdroje blízkého SUAS si již nová firma zařizuje luxusní kanceláře ve Slovanském domě v centru Prahy. Na podobném principu funguje také firma Sev.en Energy, která má taktéž sídlo v Lichtenštejnsku a v Praze zřídila jen odštěpný závod. Tuto společnost, jejíž cílem je nakupovat uhelné elektrárny v západní Evropě, vede další „přeběhlík“ z ČEZ Alan Svoboda.

Podle smlouvy o rozdělení firem SUAS a Sev.en EC, která je uložena ve Sbírce listin Obchodního rejstříku, převezme lichtenštejnská firma Sev.en Commodities smlouvy o dodávkách hnědého uhlí společnostem ČEZ, Unipetrol RPA, Mondi Štětí, Teplárna Strakonice i dalším odběratelům. Spolu s tím převezme i 31 zaměstnanců z obchodních útvarů, počítače a další techniku. Převod se týká i smluv o nákupu a prodeji elektřiny s řadou významných hráčů na českém energetickém trhu.

Pokračuje tak postupné „rozebírání“ Severní energetické, která v minulých letech plnila roli mateřské společnosti. Již loni v listopadu k prvnímu dělení, kdy firmu Sev.En EC vlastnící elektrárnu Chvaletice nabyla Tykačova kyperská firma Indoverse (Czech) Coal Investments. V majetku SUAS tak zůstává už jen dožívající uhelný lom ČSA na Mostecku. Dostupné zásoby uhlí zde budou vyčerpány do pěti let.

Využívání struktur v daňových rájích není v případě Pavla Tykače nic nového. Například zmíněnou společnost SUAS vlastní firma Haltixar registrovaná na Kypru, nad ní je stejnojmenná společnost s domicilem v Nizozemsku a na konci řetězce je švýcarský Dixtlar. Aspoň tak to lze vyčíst ze slovenského Registru partnerov verejného sektora, který eviduje reálné vlastníky firem obchodujících se státem.

BRAND24

Čtěte také:

Křetínského EPH a Seven Energy chtějí získat německé elektrárny Engie

Pravda vyjde najevo, říká exmanažer MUS a buddhista Koláček

 Antonín Koláček


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).