Menu Zavřít

Turecko vydalo povolení pro první jadernou elektrárnu. Postaví ji Rosatom

20. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

První jaderná elektrárna v Turecku získala počáteční stavební povolení a úplné povolení by měla získat v první polovině příštího roku. Uvedla to dnes turecká divize ruského Rosatomu, která má elektrárnu postavit.

Elektrárna v Akkuyu, jejíž výstavba má stát 20 miliard dolarů (435,7 miliardy korun), měla původně začít vyrábět elektřinu do roku 2020. Nyní se však očekává, že první blok elektrárny spustí výrobu nejdříve za sedm let od zahájení výstavby.

Turecko a Rusko podepsaly mezivládní dohodu o projektu v roce 2010. Projekt má však zpoždění kvůli technickým problémům a zhoršení vztahů mezi zeměmi poté, co Turecko koncem roku 2015 sestřelilo nad turecko-syrskou hranicí ruský bombardér zapojený do operací v Sýrii.


Šest let po Fukušimě: jádro štěpí Japonce

Školáci roznášení potraviny lidem ubytovaným v


Elektrárna v jižním Turecku by měla uspokojit poptávku po elektřině v zemi ze šesti až sedmi procent. Celkem má mít elektrárna čtyři reaktory o výkonu 1200 megawattů.

Společnost Rosatom minulý měsíc uvedla, že chce zahájit práce na elektrárně do konce března, napsala agentura Reuters.

BRAND24

Turecko naprostou většinu své spotřeby energie dováží, což pro ně znamená roční náklady zhruba 50 miliard dolarů. V roce 2014 podepsala Ankara dohodu o výstavbě druhé jaderné elektrárny s konsorciem japonských společností Mitsubishi Heavy Industries a Itochu Corporation spolu s francouzskou GDF Suez. Předloni vláda zahájila jednání o výstavbě třetí jaderné elektrárny s americkou společností Westinghouse, osud projektu je ale nejistý, protože Westinghouse letos vyhlásil bankrot.

Čtěte také:

Čeká USA odklon od jaderných zdrojů navzdory tomu, že je dotují Japonci?

Rakousko žaluje podporu britské elektrárny. Na mušce má ale Temelín

Konec jádra: Němci musí stavět záložní plynové elektrárny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).