Menu Zavřít

Trump uvalil clo na mexické zboží, vyvolal kritiku v obou zemích

1. 6. 2019
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump se rozhodl uvalit dovozní cla na Mexiko, pokud urychleně nevyřeší problém s migranty proudícími do USA. Jeho oznámení vyvolalo nesouhlasné reakce v obou zemích. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vyzval Trumpa k dialogu a vyslal do Washingtonu ministra zahraničí. Rovněž přední američtí politici a zástupci podniků označují cla za nevýhodná pro obě strany. Trump uvedl, že Mexiko může problém s migranty rychle vyřešit.

Pozdvižení mezi mexickými politiky způsobila Trumpova čtvrteční výzva, aby latinskoamerická země zavedla přísnější opatření a snížila počet přistěhovalců mířících do USA z latinskoamerických zemí. Pokud se tak nestane, začnou Spojené státy od 10. června vybírat pětiprocentní clo za všechno zboží dovážené zpoza jižní hranice. Sazba se bude každý měsíc zvyšovat až na případných 25 procent.

Levicový mexický lídr dnes severnímu sousedovi vzkázal, že jeho země nebude kvůli celní hrozbě zoufat, ale dá přednost dialogu. Mexické úřady již nyní dělají vše, co je v jejich silách, všechny migranty však zadržovat nemohou. „Musíme pomáhat v tom, aby (migranti) nepronikali do USA nelegálně, ale musíme také brát ohled na lidská práva,“ řekl López Obrador. Připomněl, že většina lidí pokoušejících se přejít přes americkou hranici nepochází přímo z Mexika, ale z Guatemaly, Hondurasu či Salvadoru, odkud prchají před násilím či bídnou hospodářskou situací.


Čtěte komentář k tématu:

Česko a Mexiko, podobnost ne zas tak náhodná


Do americké metropole zamířil Obradorův dopis s výzvou k dialogu a také delegace vedená ministrem zahraničí Marcelem Ebrardem. Ten před odletem prohlásil, že USA přistupují k Mexiku nespravedlivě a zavedení cel by nemělo smysl pro žádnou stranu.

Podobně se vyjadřují i někteří politici Trumpových republikánů. Vlivný člen obchodního výboru Sněmovny reprezentantů Kevin Brady uvedl, že cla nejsou v zájmu ani jedné ze zemí a že by se obě strany měly pokusit najít dohodu. Guvernér tradičně republikánského státu Texas hraničícího s Mexikem Gregg Abbott prohlásil, že je proti clům, která podle něho poškodí texaskou ekonomiku.

Trumpova pohrůžka přišla ve stejný den, kdy vláda USA zahájila proces parlamentní ratifikace nové dohody o volném obchodu mezi USA, Mexikem a Kanadou. Cla by podle analytiků mohla ohrozit uvedení obchodního paktu do praxe. Představitelé americké obchodní komory podle médií hledají způsob, jak případnému zavedení cel zabránit právní cestou.

BRAND24

Trump dnes na twitteru navázal na pohrůžku výzvou, že Mexiko může „snadno vyřešit“ příliv migrantů do USA. Dodal, že Mexiko „na úkor USA desetiletí vydělává jmění“ a „zneužívá USA“.

Jeho mluvčí Sarah Sandersová v rozhovoru s televizí Fox News upřesnila, že řešení by mělo spočívat ve vracení migrantů do země jejich původu, k čemuž má Mexiko možnosti a kapacitu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).