Menu Zavřít

Teplo z Temelína ohřeje České Budějovice. Uspoří se až 80 tisíc tun uhlí

18. 12. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

ČEZ postaví teplovod, který přivede teplo z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic. Stavba za stovky milionů korun začne na jaře 2019, zkušební provoz začne v topné sezoně 2020 - 2021. Zástupci ČEZ a města České Budějovice podepsali smlouvu o dodávkách tepelné energie z nového teplovodu.

Smlouva je uzavřena na 20 let dodávek. Díky temelínskému teplu nebude muset Teplárna České Budějovice spálit až 80 tisíc tun uhlí ročně a nevypustí stejný objem oxidu uhličitého. „Předpokládáme, že smlouva může být mnohem delší, až do konce životnosti elektrárny,“ řekl ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek. O přípravě smlouvy již dříve informoval web Euro.cz.

Vznikne tak třetí nejdelší tepelný přivaděč v Česku, 26 kilometrů dlouhé potrubí o vnitřním průměru půl metru. Bude minimálně 1,3 metru pod zemí. ČEZ, stoprocentní investor, předpokládá, že stavbu zahájí na jaře 2019.

Předseda představenstva Teplárny České Budějovice Václav Král řekl, že teplárna tak sníží spotřebu fosilních paliv. „Smlouva o dodávkách tepla s ČEZ přinese městu, jeho obyvatelům a firmám, těm, kteří odebírají teplo z teplárny, dlouhodobou stabilizaci cen. Snížíme svoji závislost na cenách emisních povolenek, cenách uhlí. Cena tepla, která bude dodávaná z jaderné elektrárny Temelín, je koncipována tak, že je srovnatelná s cenou tepla, které vyrábíme v teplárně. Pro všechny okolo, i turisty, to bude znamenat znatelné zlepšení ovzduší, protože se spálí podstatně méně uhlí,“ řekl primátor Jiří Svoboda (ANO).


Zahřeje, ale prodraží se. Velké teplárny ztratily cenovou výhodu

 Elektrárny Opatovice


Plán propojit temelínskou elektrárnu s krajským městem se poprvé objevil v polovině 80. let 20. století. Projektanti s ním počítali ještě, když se elektrárna začala v roce 1987 stavět, počátkem 90. let ale plán částečně zapadl, když se řešilo, že dokončené budou místo čtyř jen dva bloky.

Temelín
Temelín je největším výrobcem elektřiny v Česku, jeho produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobila 16,48 TWh elektřiny, což byla zatím nejvyšší roční výroba. Od začátku letošního roku vyrobila 14,9 terawatthodiny (TWh) elektřiny.

Temelínská elektrárna vytápí už 19 let osmitisícový Týn nad Vltavou. Díky přechodu na temelínské teplo zrušilo toto město 22 středně velkých uhelných výtopen a tři velké kotelny. Zatímco vltavotýnský teplovod vede po povrchu, teplovod do krajského města povede z větší části podél silnice II/105 Týn nad Vltavou - České Budějovice. Na povrchu, mimo areál elektrárny, budou dvě čerpací stanice a tři potrubní mosty, zbývající část teplovodu bude pod zemí.

Horkovodní napáječ mezi Temelínem a Českými Budějovicemi bude třetí nejdelší v Česku: 34 kilometrů měří teplovod mezi elektrárnou Mělník a Prahou, o čtyři kilometry kratší je potrubí mezi Opatovicemi a Chrudimí.

BRAND24

Dále čtěte:

Bulharský špás za 7 miliard. Elektrárna, kterou ČEZ prodal jako starý šrot, se vrací do provozu

Trik šmejdů: lákají z lidí peníze nabídkou energetické aukce

Nový hlídač Temelína i Dukovan. Miliardovou zakázku vyhrála firma bratří Bártů

 Ochrana jaderné elektrárny raketovým systémem KUB

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).