Menu Zavřít

Světový unikát. Český elektrický větroň ΦNIX brzy získá certifikaci

15. 11. 2018
Autor: pure-flight.eu

Český elektrický větroň ΦNIX zřejmě brzy získá certifikaci. Zatím jediné dvoumístné sportovní dobíjecí letadlo na světě by se na trh mohlo dostat na jaře příštího roku.

„Dostali jsme úřední razítko, že můžeme do vzduchu, odletěli jsme zkušební certifikační let a odevzdali všechny potřebné doklady. Teď už čekáme jen na dokončení formálního procesu certifikace, osvědčení by nám mělo přijít během pár dnů až týdnů,“ řekl jeden z iniciátorů projektu Ivo Prokop webu Seznam Zprávy. Ve světové premiéře se letoun ΦNIX představil na jarním leteckém veletrhu v německém Friedrichshafenu.

ΦNIX je v podstatě větroň, doplněný elektromotorem. Na baterii vydrží letět minimálně 2,5 hodiny, v kombinaci s klouzavým letem zvládne na jedno nabití až 350 kilometrů. K vývoji letounu se spojila letecká firma Phoenix Air z Letohradu s producentem elektronických systémů MGM Compro ze Zlína a pražským výrobcem nabíječek PEG.

Cílem je dodávat na trh elektroletadla zároveň s velkokapacitními nabíječkami PEG, řekl webu Prokop. „Náš systém je schopen nabít baterii letadla na 80 procent kapacity za 20 minut, zároveň má na letištích sloužit k dobíjení elektroaut a jakýchkoliv dalších vozidel na elektřinu,“ doplnil.

BRAND24

Kupředu, elektrická! Automobilový průmysl v Evropě se dramaticky mění

 Autodrom - ilustrační foto

Dále čtěte:

Pomalý rozjezd. Elektromobilita v Česku je pořád v plenkách

Svět v roce 2040: díky elektromobilům klesne spotřeba ropy o 7 procent

Chceš, nechceš, musíš! Nucení automobilek do elektromobilů se prodraží

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).