Menu Zavřít

Světová banka varuje před zpomalením globální ekonomiky

18. 1. 2012
Autor: profit

Světová banka varovala před možným letošním výrazným zpomalením globálního ekonomického růstu a vyzvala rozvojové země, aby se připravily na šoky, které mohou být závažnější než v době krize v roce 2008. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Banka navíc zhoršila své odhady růstu rozvojových i rozvinutých zemí a v eurozóně očekává pokles ekonomiky. Světová ekonomika podle nových odhadů Světové banky poroste letos o 2,5 procenta, zatímco její červnový odhad počítal s růstem o 3,6 procenta. Ekonomika eurozóny podle aktuální prognózy SB klesne pravděpodobně o 0,3 procenta oproti předchozímu očekávání růstu o 1,8 procenta.

Ekonomika USA vzroste v letošním roce o 2,2 procenta (po předchozím odhadu +2,9 %). V případě rozvojových zemí SB pro letošek zhoršila svoji prognózu ekonomického růstu na 5,4 procenta z dosavadních 6,2 procenta a u rozvinutých zemí na 1,4 procenta z 2,7 procenta.

EBF24

Světová banka následně označila i dosažení těchto slabších odhadů za nejisté, a to nejen kvůli evropské krizi, ale také kvůli slabšímu růstu rozvojových zemí. Globální růst poškodí především recese v Evropě a zpomalení v Indii, Brazílii a dalších rozvinutých zemích. Podmínky se ale podle SB mohou ještě dále zhoršit, pokud se najdou další evropské země, které nebudou schopné si obstarat peníze na finančních trzích.

Globální ekonomika vstupuje do nové fáze nejistoty a nebezpečí,“ uvedl hlavní ekonom Světové banky Justin Yifu Lin s tím, že je podle něj reálné opakování situace ze září roku 2008. “Je velmi pravděpodobné, že většina evropských států včetně Německa vstoupila ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011 do recese,“ řekl ředitel pro rozvojové projekty SB Hans Timmer.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).