Menu Zavřít

Spor o kolektivní smlouvu. Odboráři vyhlásili v chemičce Deza z Agrofertu stávkovou pohotovost

22. 5. 2018
Autor: čtk

Stávkovou pohotovost vyhlásili dnes odpoledne odboráři ve valašskomeziříčské chemičce Deza, která patří do koncernu Agrofert. Důvodem vyhlášení je spor o uzavření kolektivní smlouvy na rok 2018 a nepřijatelný dosavadní mzdový vývoj, uvedli odboráři v prohlášení. Vedení společnosti vyhlášení stávkové pohotovosti překvapilo, požadované zvýšení mezd považuje za neadekvátní.

Odboráři požadují zvýšení základních tarifních mezd o 13 procent, růst příplatku za směnnost o 20 procent a růst podílu na zisku o dvě procenta. O kolektivní smlouvě jednají odboráři s vedením společnosti od konce loňského října.

Průměrná mzda všech zaměstnanců chemičky je 32 966 korun, u tarifně odměňovaných zaměstnanců 28 846 korun. „Navýšení tarifních stupňů pro rok 2017 bylo pět procent,“ uvedl předseda základní organizace OS Echo při Deza Michal Sváček, podle kterého nyní chtějí odboráři vyšší navýšení.


Konec snu o polském Kuvajtu. Těžit plyn z břidlic už nikdo nechce

 Ložisko břidlicového plynu v Polsku


Podle vedení společnosti je vyhlášení stávkové pohotovosti překvapivé. „Přišlo nečekaně uprostřed série jednání. I přes to, že není uzavřena kolektivní smlouva, došlo již v letošním roce k navýšení mezd prostřednictvím mzdového předpisu o 10,7 procenta. Průměrná mzda v Deze už vloni dosáhla hodnoty 32 966 korun a je nad krajským i celorepublikovým průměrem. Jsme připraveni k dalším jednáním, nicméně navýšení tarifních mezd o požadovaných 13 procent nám přijde neadekvátní. Nehledě na další požadavky odborářů na růst příplatků za směny a požadavky na růst podílu na zisku,“ sdělil dnes mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka.

Průměrná mzda ve Zlínském kraji ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně stoupla o devět procent na 28 406 korun. Celoroční průměr se v kraji zvýšil o 1788 korun na 26 063 korun. Průměrná mzda je však druhá nejnižší mezi kraji, nižší je jen v Karlovarském kraji.

BRAND24

Deza
Chemička zpracovává černouhelný dehet a surový benzol, její tržby předloni činily 7,075 miliardy korun. Akciovou společnost Deza tvoří základní výrobní závod ve Valašském Meziříčí a územně odloučený provoz v Otrokovicích na Zlínsku, společnost patří od roku 1999 do koncernu Agrofert.

Vyhlášení stávkové pohotovosti odboráři avizovali dnes dopoledne, platit začala od 15:00. Odboráři jsou připraveni se zaměstnavatelem jednat. „Čekáme na jeho vyjádření, zatím se nám však nikdo neozval,“ uvedl Sváček. Pokud vedení společnosti nezmění přístup k požadavkům odborů, jsou odbory připraveny vyhlásit a zorganizovat stávku jako krajní prostředek za prosazení svých cílů. Podle Sváčka je v základní organizaci OS Echo při Deza přes 500 lidí, chemička má tisícovku zaměstnanců.

Přečtěte si také:

Další dějství: Imoba má vrátit dotaci na Čapí hnízdo

Nový vládce Prahy? Advokát Hlína. Osedlal si dopravní podnik a vydělává miliony

Křivda v Krušných horách: ropovod družba se má prodloužit o 200 kilometrů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).