Menu Zavřít

Další dějství: Imoba má vrátit dotaci na Čapí hnízdo

10. 5. 2018
Autor: čtk

Společnost Imoba by jako nástupnická společnost původního příjemce dotace na projekt Čapí hnízdo měla dobrovolně vrátit dotaci. Vyzval ji k tomu Úřad Regionální rady regionu Střední Čechy. Výzvu k dobrovolnému vrácení sporné dotace poslal úřad 4. května. Peníze by Imoba z holdingu Agrofert měla poslat do 30 dní. Pro podezření z dotačního podvodu kvůli padesátimilionové dotaci na stavbu areálu Čapí hnízdo čelí trestnímu stíhání premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

„Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy zaslal 4. května 2018 nástupnické společnosti původního příjemce dotace na realizaci projektu 'Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo' výzvu k dobrovolnému vrácení dotace,“ uvedl úřad v tiskové zprávě. Jeho mluvčí Klára Fronková potvrdila, že výzva byla odeslána společnosti Imoba.

Mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka řekl, že společnost výzvu obdržela. „Zabývají se jí právníci a projedná ji představenstvo společnosti Imoba. Následně se k ní vyjádříme,“ uvedl mluvčí. Koncern však trvá na tom, že dotace byla čerpána v souladu se zákonem. „Což v minulosti potvrdilo i několik kontrol různých úřadů včetně ROP,“ uzavřel mluvčí. Agrofert kvůli Babišově vládnímu angažmá patří od loňska do svěřenského fondu, který premiér musel založit, aby vyhověl zákonu o střetu zájmů.

Úřad Regionální rady regionu Střední Čechy v minulosti řešil, zda s příjemcem dotace zahájit správní řízení. Mělo by formu daňové kontroly, při níž probíhá dokazování, uvedl už dřív ředitel úřadu Kamil Munia. Dnes řekl, že výzva k vrácení dotace předchází dalším krokům úřadu včetně správního řízení. Tento postup podle něj stanovuje zákon. „My musíme dát nejprve příjemci možnost vrátit dotaci dobrovolně,“ dodal Munia.


Život a doba dotačního hnízda: hlavně, že se čerpá

Zámek Herálec


Pokud by po správním řízení bylo vrácení dotace nařízeno, musel by podle pravidel platných v době přidělení peněz příjemce zaplatit také penále ve výši sto procent částky. Podle nyní platných pravidel se ale penále nevyměřuje. Munia v únoru uvedl, že úřad bude k této věci potřebovat právní výklad. Už dříve se úřad regionální rady přihlásil k případné škodě v rámci trestního řízení.

CONTENT24

Kvůli podezření z pokusu o dotační podvod v kauze Čapí hnízdo je stíháno sedm lidí. Je mezi nimi premiér Babiš i jeho manželka Monika Babišová, švagr Martin Herodes a jeho dvě dospělé děti. Babiš obvinění z podvodu opakovaně odmítá. Policie původně stíhala 11 lidí. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a další tři z nich ale uspěli se stížností proti stíhání.

Čapí hnízdo
Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. v létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba.

Přečtěte si také:

Čapí hnízdo jako vzor zneužívání dotací. Europarlament poukázal na nedostatky systému

Nadhodnocené položky i nejasný žadatel. Posudky k Čapímu hnízdu upozorňovaly na rizika

EU pozastavila Česku dotační program, projekty bude zatím hradit stát

Česko by po roce 2020 mohlo z dotací čerpat až půl bilionu, říká Dostálová

Čerpání evropských dotací není ideální, tvrdí Babiš. Chce se zaměřit na období po roce 2020

Čapí hnízdo bylo propojeno s Agrofertem, tvrdí zpráva OLAF


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).