Menu Zavřít

Blockchain jako záruka. Rwanda chce technologií hlídat těžbu vzácného tantalu

23. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Nový způsob kontroly těžby a produkce tantalu má vyloučit obavy investorů, že vzácný kov je nelegálním zdrojem příjmů v konfliktním regionu.

Africká země Rwanda, jež patří mezi nejchudší regiony světa, chce přesvědčit investory, že těžbou vzácného kovu tantalu nebudou financovány ozbrojené skupiny na hranici mezi Rwandou a Demokratickou republikou Kongo.

Jako první na světě chce k prokázání původu tohoto vzácného kovu, který se používá v kondenzátorech pro počítače a mobilní telefony, použít technologii blockchain.

Projekt zajišťuje britská firma Circulor, která se zaměřuje na využívání technologie decentralizované databáze a bude spolupracovat s maltskou společností Power Resources Group (PRG), jež těží tantal ve Rwandě a zpracovává jej v Makedonii.

Jak funguje blockchain:

Francis Gatare z vládní rady pro těžbu ve Rwandě označil za mimořádně důležité umět prokázat, že tantalové rudy pocházejí z dolů mimo kontrolu sponzorů občanské války v Demokratické republice Kongo. Tam se přesunula po roce 1994 z Rwandy, kdy byl zavražděn během tří měsíců téměř milion etnických Tutsiů.

„Blockchain je technologie, která se ukázala jako účinnější a efektivnější způsob zajištění původu komodit,“ řekl Gatare pro agenturu Reuters.

Ředitel skupiny Power Resource Group Ray Power prohlásil, že od roku 2015, kdy společnost působí ve Rwandě, slyší pochybnosti o bezpečnosti a původu komodity. Využití blockchainu by mělo rozptýlit obavy investorů, že z peněz nebude financován nákup zbraní. V sektoru těžby nerostných surovin používá blockchain firma De Beers při prokázání původu diamantů.

U těžby rud, ze kterých se získává tantal nebo kobalt, ale hrozí riziko, že mohou být míchány z různých dodávek. Power tvrdí, že pokročilý systém je napojen také na GPS a poznávání obličejů, aby byla zajištěna bezpečnost dodávek. Jedním z klientů PRG je firma Kemet, jež vyrábí tantalové kondenzátory, které používá i Apple.

Technologie blockchain je dosud používána zejména při uchovávání záznamů o obchodech s kryptoměnami.

BRAND24

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

Kurdové v Sýrii chtějí na kryptoměnách vybudovat anarchistický stát

Maduro zamyká Venezuelu. Nový pas stojí čtyři mzdy, platit lze jen kryptoměnou

Norským těžařům kryptoměn vyhrožují bombovým útokem. Kvůli hluku

Čínský umělec Aj Wej-wej založil kryptoměnu, aby upozornil na cenu lidského života

I chudí mají právo na bitcoin. Aplikace pro těžbu notebookem má úspěch i v Africe

Bitcoin, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).