Menu Zavřít

Pozdrav pro Janouška. VZP platí jeho bývalé firmě miliony

19. 7. 2018
Autor: čtk

Mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a firmami kolem lobbisty Romana Janouška panuje něco jako stará láska. Podle registru smluv má firma Medea Kultur, jejímž byl Janouškem spoluvlastníkem, smlouvu s VZP na píárové služby za 12 milionů korun ročně. Smlouva byla podepsána už před 16 lety a nikdo ji dosud nevypověděl. Naopak k ní přibylo několik dodatků.

Pustit se do pátrání byznysu kolem Romana Janouška není jednoduché. Lidé jako on oficiálně v žádných firmách nefigurují, dají se jen sledovat vazby z minulosti, které dnes už nemusejí platit. Několik zvláštních indicií kolem této smlouvy ale dává tušit, že Janouškův styl je stále přítomen.

Tak předně. Proč státní pojišťovna utrácí dva miliony měsíčně za dobré vztahy s veřejností, když jí pojištěnci přistávají automaticky ze zákona? Proč potřebuje VZP externí agenturu, když má svůj tiskový odbor? A hlavně: Co Medea Kultur pro VZP konkrétně dělá?

Protikorupční platforma Rekonstrukce státu chtěla znát odpovědi také a poslala do pojišťovny žádost o informace podle příslušného zákona. Smlouvu z 18. ledna 2002 sice dostala, ale rozluštění ne. Klíčové pasáže byly začerněny.

Přečíst si tak lze jen odůvodnění smluvního vztahu. Pojištěnci VZP prý potřebují prostřednictvím médií více informací o svých právech a povinnostech a také o postavení VZP. Předmět smlouvy je kompletně utajen, stejně jako vztahy Medea Kultur a VZP. Nekompletní jsou i údaje o ceně a platebních podmínkách. VZP prý informace tají s odkazem na ochranu osobních údajů, kvůli ochraně osobnosti a dokonce i s odkazem na Listinu základních práv a svobod.

Smlouva mezi VZP a Medea Kultur by Euro.cz on Scribd

Více se dá vyčíst sice z jednotlivých objednávek vzniklých na základě smlouvy, ale ty jsou poměrně vágní. Loni v září si tak Medea Kultur přišla podle jedné z nich na 2,5 milionu za analýzu mediálních výstupů, monitoring krizových témat, pravidelný denní monitoring zpráv týkajících se VZP či poradenské služby ohledně komunikace s médii.

Podle vyjádření VZP je práce Medea Kultur dobrá, firma prý plní podmínky smlouvy podle dohody. A na spolupráci VZP nic zvláštního nevidí. „Najímání externích spolupracovníků je zcela běžné jak v soukromém sektoru, tak ve veřejné správě. Nepochybuji, že podobnou formu spolupráce najdete na většině ministerstev, velkých radnic či významných ústředních orgánech,“ reagoval mluvčí VZP Oldřich Tichý. Co konkrétně Medea Kultur vykonává, shrnul pouze termínem „poradenství s externí komunikací“.

Poté, co informace o smlouvě vyšly najevo, VZP vydala zprávu, že smluvní vztah končí se závěrem letošního roku, tedy prý nejdříve, kdy to utajené smluvní podmínky umožňují. Přitom ještě den předtím na dotaz Eura, zda se bude smlouva nějak upravovat či znovu soutěžit, odpověděla pojišťovna ústy svého mluvčího jen stroze, že „dodavatel plní smluvní podmínky“.

Částka, kterou VZP Medee Kultur vyplatila za posledních 12 let, se každopádně dá spočítat na sumu kolem 150 milionů korun. Kolik bylo vyplaceno předtím, VZP neví, protože už dokumenty skartovala.


Všichni Zemanovi sponzoři: stopy vedou ke Chrenkovi i k Romanu Janouškovi

Roman Janoušek


Vztah Medea Kultur a VZP se datují do 90. let, kdy agentura pořádala v kině Blaník protidrogové diskuse za podpory pojišťovny. Vystupoval na nich mimo jiné i pozdější primátor a Janouškův kamarád Pavel Bém. Janoušek byl v Médee společníkem mezi lety 2002 a 2003. Dnes je jednatelem firmy Karel Stejskal, Janouškův obchodní partner, soused z kanceláří Myšák a také bývalý nadřízený z pražského hotelu Beránek, kde lobbista začínal jako číšník.

BRAND24

Stejskal už se v minulosti s VZP několikrát potkal. Společnost Ora Print, kterou s Janouškem zakládal, později vydávala časopisy VZP jako jsou Svět pojištěnce či Pohoda pojištěnce. Zakázka byla následně kritizována jako předražená. Mimochodem automobil, kterým v roce 2012 Janoušek srazil chodkyni, patřil právě Ora Printu.

Dále čtěte:

Stamilionový časopis VZP, za kterým stál lobbista Roman Janoušek, přestal vycházet

Janoušek se nevzdává. Proti neprominutí zbytku trestu podal stížnost

Část rady VZP je ve střetu zájmů, míní Piráti. Do jejího čela byla zvolena poslankyně Adámková

Příliv dalších milionů. Nový vládce Prahy Květoslav Hlína osedlal dopravní podnik


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).