Menu Zavřít

Pokuta 10 milionů eur za zneužití postavení na trhu. Francie žaluje Amazon

18. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Francouzská vláda podala k pařížskému obchodnímu soudu žalobu na amerického internetového prodejce Amazon. Za zneužití postavení na trhu vůči některým dodavatelům žádá ministerstvo hospodářství po firmě pokutu deset milionů eur (zhruba 257 milionů korun).

Kabinet se k tomuto kroku rozhodl poté, co Generální ředitelství pro ochranu hospodářské soutěže a spotřebitelů (DGCCRF) chování firmy dva roky monitorovalo. Zjistilo, že americký gigant může jednostranně měnit podmínky smluv, nebo je dokonce jednostranně vypovědět.

Prostřednictvím Amazonu nabízí ve Francii své výrobky více než 10 tisíc firem. Aby získaly přístup na platformu, kterou v zemi denně navštíví 3,5 milionu lidí, jsou ochotny k velkým ústupkům. Ze dne na den jim Amazon může nařídit například zkrácení dodací lhůty, nebo po nich začne požadovat čím dál častější předkládání účtů a potvrzení, čímž nakonec zcela zablokuje jejich prodej, tvrdí deník Le Parisien.

Amazon v Německu otevře kamenné prodejny
Amazon se v Německu chystá otevřít kamenné obchody. Novinám mediální skupiny Funke to řekl šéf německé součásti koncernu Ralf Kleber. Klasický prodej je v zemi stále oblíbený, představuje 90 až 95 procent celkového obratu, citovala jej dnes agentura DPA.

Amazon se proto oblibě klasického prodeje rozhodl přizpůsobit. „Otázka nezní zda, ale kdy,“ řekl Kleber.

Šéf německého Amazonu zároveň vyloučil, že by se firma chystala zavádět poplatek za donášku do domu. Úvahy konkurentů v tomto směru odmítl komentovat a zdůraznil, že firma sama sebe považuje za průkopníka zasílání zboží zdarma.

„Už déle než rok je můj účet ve fázi verifikace“, cituje list jednoho z postižených, který si stěžuje na fóru Amazonu určeném prodejcům. „Žádal jsem, aby mi sdělili, jaké konkrétní potvrzení mám dodat. Dostával jsem jen automatické odpovědi. Musím čekat, nemůžu nic prodávat a hromadí se mi neprodané zásoby.“


Řetězec Globus vykořisťoval dodavatele. Dostal pokutu 183 milionů

Globus dostal pokutu 183 milionů


Jiní si stěžují na tlak pocházející z politiky Amazonu, kdy na prvním místě musí být vždy klient. Pokud ten zanechá dodavateli negativní hodnocení, Amazon může automaticky zablokovat prodejcův účet.

Ministerstvo hospodářství podání žaloby potvrdilo. Mluvčí Amazonu sdělil, že firma se k právním záležitostem nevyjadřuje.

BRAND24

Generální ředitelství DGCCRF podle deníku zjistilo podobné nesrovnalosti také u francouzských internetových prodejců Cdiscount a Rue du Commerce. Ti nutili firmy nabízet u nich své zboží za nejnižší cenu na trhu, což je obtížné, pokud je společnost prodává na více webech zároveň. Tito dva provozovatelé ale slíbili na rozdíl od Amazonu nápravu, řekl deníku Loic Tanguy z DGCCRF.

Přečtěte si také:

Amazon je konečně v češtině. Místní e-shopy se mohou začít bát

Ztráta soukromí za pohodlnost. Amazon doručí zásilku za zamčené dveře

Amazon vs. Walmart: kdo uspěje v globální bitvě o lídra maloobchodu?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).