Menu Zavřít

Podobenství o mravenci a kobylce

29. 10. 2002
Autor: Euro.cz

(Bajka putující po internetu) Klasická verze Mravenec těžce pracuje celé léto v úmorném vedru. Staví si svůj dům a snáší zásoby na zimu. Kobylka si myslí, že je blázen. Směje se, tančí a hraje si celé léto. Přijde zima a mravenec je pěkně v teple a dobře nakrmen. Kobylka nemá kde bydlet a nemá nic k jídlu.

(Bajka putující po internetu)

Klasická verze

Mravenec těžce pracuje celé léto v úmorném vedru. Staví si svůj dům a snáší zásoby na zimu. Kobylka si myslí, že je blázen. Směje se, tančí a hraje si celé léto. Přijde zima a mravenec je pěkně v teple a dobře nakrmen. Kobylka nemá kde bydlet a nemá nic k jídlu. A tak záhy zemře někde venku v mraze.

BRAND24

Moderní verze

Mravenec těžce pracuje celé léto v úmorném vedru. Staví si svůj dům a snáší zásoby na zimu. Kobylka si myslí, že je blázen. Směje se, tančí a hraje si celé léto. Přijde zima a kobylka, klepoucí se zimou, svolá tiskovou konferenci, kde se dožaduje odpovědi na otázku, jak to, že je dovoleno mravenci si hovět v teple a v hojnosti jídla, zatím co jiní zmírají hladem v zimě. Televizní stanice CBS, NBC a ABC se vynoří se záběry polozmrzlé kobylky následované videem, které ukazuje mravence v jeho pohodlném obydlí a se stolem prohýbajícím se jídlem. Amerika žasne nad tímto hrozným rozdílem. Jak se může stát, že v zemi tak bohaté se najdou kobylky takto strašně strádající? Žába Kermit vystoupí na Oprah Show s kobylkou a všichni pláčí při zpěvu „Není lehké býti zelená“. Jesse Jackson uspořádá demonstraci před mravencovým domem, kde televizní stanice natáčí skupinu zpívající „My přežijeme - We shall overcome“. Jesse potom přiměje skupinu pokleknout a modlit se k Bohu pro pomoc kobylce. Al Gore vykřikuje v interview s Petrem Jenningsem, že mravenec zbohatl na úkor ubohé kobylky a požaduje okamžité zvýšení daní pro mravence, aby ve smyslu spravedlnosti platili „svůj spravedlivý podíl“. Konečně Komise pro Rovnoprávnost (The Equal Opportunities Commission) navrhne „Ekonomicky Rovnoprávný a Protikobylkový Zákon tj. Economic Equity nad Anti-Grasshopper Act“ platný zpětně k počátku léta. Mravenec je pokutován pro opomenutí najmout proporční množství zeleného hmyzu a nemaje na zaplacení zpětných daní, jeho dům je konfiskován vládou. Hillary získá možnost, aby její původní advokátní firma mohla zastupovat kobylku proti mravenci v soudu o hanobení a případ je projednáván před panelem federálních soudců, kteří byli jmenováni Billem z listiny svobodných matek na sociální podpoře. Mravenec prohraje soud. Příběh končí tím, že vidíme kobylku dojídající poslední zbytky mravencova jídla ve vládou přiděleném domě, který, jakoby náhodou, je vlastně mravencův původní dům. Dům je již značně zchátralý, protože kobylka jej neudržuje. Mravenec zmizel někde ve sněhu. Kobylka je nalezena mrtva v souvislosti s drogovým incidentem. Dům, nyní opuštěný, se stává domovem gangu pavouků, kteří terorizují kdysi tak pěkné a klidné sousedství.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).