Menu Zavřít

Po týdnu konec. Google zrušil poradní komisi pro etické otázky umělé inteligence

5. 4. 2019
Autor: Vince Smith, Flickr.com (CC BY 2.0)

Americká technologická společnost Google rozpustila poradní komisi pro etické otázky související s umělou inteligencí, kterou založila minulý týden. Důvodem jsou podle internetového zpravodajského portálu Vox kontroverze kolem dvou z jejích osmi členů.

Komise, která byla založena 26. března, měla dávat doporučení Googlu a dalším společnostem a pracovníkům ve výzkumu v takových oblastech, jako je například software pro rozpoznávání podle tváře, který vyvolal znepokojení z rasových předsudků.

V osmičlenné externí poradní komisi pro pokročilou technologii (ATEAC; Advanced Technology External Advisory Council) byli zastoupeni odborníci na technologie i digitální etiku.

„Je jasné, že v současném prostředí nemůže ATEAC fungovat tak, jak jsme chtěli. Takže komisi rušíme a vracíme se na začátek,“ uvedl ve čtvrtek zástupce společnosti Google v e-mailu agentuře Reuters.


Přečtěte si: Historie jedné z nejmocnějších firem světa aneb Jak špioni vymysleli Google

 Google


Portál Vox uvedl, že zaměstnanci Googlu podepsali petici požadující odvolání Kay Colesové Jamesové kvůli poznámkám o transsexuálních osobách. Dalším problémem je členství manažerky ze společnosti vyrábějící drony Dyan Gibbensové, které vyvolalo debatu o použití umělé inteligence Googlu pro vojenské účely.

BRAND24

Komisi tvořili behaviorální ekonom Alessandro Acquisti, expert na aplikovanou a výpočetní matematiku Bubacarr Bah, odborník na strojové učení De Kai, specialistka na automatické systémy Dyan Gibbensová, odbornice na psychologii a umělou inteligenci Joanna Brysonová, Kay Colesová Jamesová, která se věnuje minimalizaci vlády a osobní svobodě, filozof se zaměřením na digitální etiku Luciano Floridi a diplomat William Joseph Burns.

Čtěte také:

Umělá inteligence je budoucností Spojených arabských emirátů

Problém autonomních vozů: hůře rozpoznávají lidí s tmavší kůží

Litevec vylákal z Facebooku a Googlu přes sto milionů dolarů pomocí falešných faktur

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).