Menu Zavřít

Philip Morris zavede „zdravější“ cigarety – tabák se v nich jen zahřívá

28. 4. 2017
Autor: Jan Rasch, Euro E15

Tabáková společnost Philip Morris začne ve druhé polovině letošního roku distribuovat v ČR výrobky iQOS, ve kterých se na rozdíl od cigaret tabák jen zahřívá. Označuje je za produkty se sníženým rizikem, protože podle společnosti mají proti cigaretám menší zdravotní škodlivost. Informaci o ceně produktů, do jejichž vývoje firma světově investovala od roku 2008 přes tři miliardy dolarů, společnost neuvedla.

„Podali jsme kompetentním úřadům povinné oznámení podle současných zákonů,“ uvedl předseda představenstva společnosti Árpád Könye.

„Tabák v cigaretách hoří při teplotách vyšších než 600 °C. Při těchto vysokých teplotách tabák shoří na popel a vytváří se kouř, který obsahuje několik tisíc látek včetně vysokých koncentrací škodlivin, které jsou všeobecně považovány za nejpravděpodobnější příčinu onemocnění souvisejících s kouření,“ uvádí společnost. V iQOS tabák nehoří a místo kouře vdechují uživatelé aerosol. Škodlivin proti klasickým výrobkům by podle firmy tak měla být zhruba desetina. Ve směsi ale je nadále nikotin, který způsobuje závislost na cigaretách.

Pokud někdo kouří, měl by přestat. „Pokud se však ani to nepodařilo, pak je v hierarchii rizika tabák, který nehoří. Další stupeň méně rizikového nikotinu je pak z vapování (elektronických cigaret),“ uvedla lékařka Eva Králíková.

Výrobek se skládá z několika částí. V tyčince, která se vkládá do držáku, který elektronicky tabák zahřeje, je lisovaná tabáková vložka. Další částí je nabíječka, kterou se držák nabíjí po každém použití. Ta dokáže držák nabít 20x, poté se musí dobít.

Společnost začala výrobky prodávat na konci roku 2014 v Japonsku a v Itálii. Nyní jsou na více než 20 trzích, na konci letošního roku by podle plánů společnosti měly být k dostání v 35 státech. Světově přešlo na iQOS z cigaret 1,8 milionu kuřáků, tvrdí firma.

BRAND24

„Stále platí, že tabákový průmysl je ve vleku vyšší a vyšší daňové zátěže, tvrdší a tvrdší regulace, menší a menší obliby. Spása a změna nekuřáckého trendu se rozhodně konat nebude. Stejně jako tomu nebylo v případě elektronických cigaret,“ odhadl nalytik společnosti Chytrý Honza František Bostl.

Konkurence se snaží vyvinout své alternativy méně škodlivého kouření. Například Japan Tobacco International (JTI) začala v Japonsku prodávat výrobek Ploom Tech.

Dále čtěte:

Imperial Tobacco v Česku loni klesl zisk téměř o polovinu

Philip Morris ČR zvýšil zisk na téměř tři miliardy. Firma vyplatí dividendu 1000 korun

Peníze z cigaret a lihu by podle Sobotky mohly podpořit investice nemocnic


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).