Menu Zavřít

Philip Morris ČR zvýšil zisk na téměř tři miliardy. Firma vyplatí dividendu 1000 korun

28. 3. 2017
Autor: Jan Rasch, Euro

Kutnohorskému výrobci tabáku Philip Morris ČR loni meziročně vzrostl čistý zisk o 7,7 procenta na 2,8 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 5,4 procenta na 11,5 miliardy korun. Firma navrhuje vyplatit hrubou dividendu 1000 korun, uvedla dnes v pozvánce na valnou hromadu. Za rok 2015 akcionáři získali 920 korun.

„Růst našeho čistého zisku a konsolidovaných tržeb v roce 2016 byl především dán příznivým vývojem objemu prodejů a míry zastoupení jednotlivých značek při prodejích v České republice a na Slovensku a zároveň příznivým vývojem cen v České republice,“ uvedl předseda představenstva Árpád Könye. Provozní zisk firmy se zvýšil o 8,4 procenta na 3,5 miliardy korun. Tržby v tuzemsku bez spotřební daně a DPH vzrostly o 5,7 procenta na šest miliard korun.

Objem domácího odbytu stoupl o 3,9 procenta na 9,2 miliardy kusů cigaret, na Slovensku o 0,7 procenta na čtyři miliardy cigaret. Tržní podíl v České republice se zvýšil o 0,2 procentního bodu na 46,1 procenta, na Slovensku o 0,1 procentního bodu na 57,1 procenta. Celkový trh cigaret vzrostl v Česku o 0,1 procenta a na Slovensku o 0,3 procenta klesl.

BRAND24

Könye vidí za nárůstem tržního podílu v Česku především zvýšení podílu značek Marlboro, L&M a Philip Morris. Značka Marlboro podle něj těžila ze změny designu krabiček červené a zlaté varianty uvedené v roce 2015. „Pokračující růst značky L&M byl zejména dán úspěšným uvedením varianty L&M Double Forward Purple, cigarety s ochucenou kapslí v rostoucí kategorii cigaret s kapslí uvnitř filtru. Růst značky Philip Morris byl hlavně podpořen pokračujícím úspěchem varianty Philip Morris Original,“ dodal Könye.

Dále čtěte:

Imperial Tobacco v Česku loni klesl zisk téměř o polovinu

Cigarety od ledna zdraží o korunu. Stát získá miliardu navíc


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).