Menu Zavřít

Nový rekord. V Česku se loni ubytovalo 21,3 milionu turistů

7. 2. 2019
Autor: Pinkas Martin/Euro

V českých hotelech, penzionech či kempech se loni ubytovalo rekordních 21,3 milionu hostů, což bylo o 6,4 procenta více než předloni. Počet domácích a zahraničních hostů byl téměř vyrovnaný. Rekordní byl loňský rok také z hlediska počtu strávených nocí v hromadných ubytovacích zařízeních, kterých bylo přes 55 milionů. Vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Meziročně se domácí návštěvnost zvýšila o více než osm procent, zahraniční o 4,7 procenta. Cizinců přijelo loni do Česka přes 10,6 milionu, o 550 tisíc více než v roce předchozím. „Nejvíce zahraničních hostů přijelo loni ze sousedního Německa a jejich počet poprvé překonal dva miliony,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ Pavel Vančura. Další v pořadí byli návštěvníci ze Slovenska, Polska a Číny. Čínských turistů loni přijelo skoro 620 tisíc, o 26,5 procenta více než o rok dřív.

„U většiny ostatních trhů v první desítce zaznamenaly statistiky nárůst příjezdů do deseti procent, pouze příjezdy ruských a jihokorejských turistů stagnovaly na úrovni předchozího roku,“ uvedla mluvčí agentury CzechTourism Renata Kasalová.

Z hlediska počtu příjezdů i přenocování si loni polepšily téměř všechny kraje. „Pouze na Pardubicku došlo k poklesu počtu ubytovaných hostů i nocí o jedno, respektive 0,6 procenta,“ informoval ČSÚ.


V Praze se loni ubytovalo 7,9 milionu turistů. Zájem o metropoli roste i mezi Čechy

 Staroměstské náměstí v Praze


Podle ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy se trendy v počtu ubytovaných hostů do značné míry odvíjejí od geopolitického a globálně ekonomického vývoje. „Například úbytek ruských hostů souvisí s konfliktem na Ukrajině a sankcemi, které v souvislosti s ním Západ na Moskvu od roku 2014 uvaluje. Roli sehrál také pád cen ropy v letech 2014 a 2015, který ve spojení se sankcemi citelně zhoršil ekonomickou situaci Rusů,“ dodal Kovanda.

V samotném čtvrtém čtvrtletí roku 2018 se počet ubytovaných hostů zvýšil téměř o šest procent na 4,5 milionu. Zahraničních turistů přibylo 5,1 procenta a domácích 6,9 procenta. Nejvíce zahraničních turistů přijelo z Německa. Ve sledovaných zařízeních se jich v posledním čtvrtletí ubytovalo téměř půl milionu.

Čtěte také:

BRAND24

Turisté, z Prahy ven, velí ministerstvo

Benátky bojují proti turistům. Návštěvu si budou muset lidé rezervovat

Počet českých hostů v hotelech loni rostl téměř dvakrát rychleji než zahraničních turistů

Oddělené bazény a Korán na pokoji. Halal turismus je budoucností cestovního ruchu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).