Menu Zavřít

Nejen lýkožrout: české lesy ničí i klikoroh

14. 8. 2019
Autor: CC A-SA 3.0 Wikimedia Commons

Probíhající kůrovcová kalamita nemá obdoby. Vedle nejrůznějších druhů lýkožrouta likvidujících dospělé porosty zaznamenali lesníci v loňském i letošním roce strmý nárůst škod způsobených klikorohem borovým.

Zvýšený výskyt brouka z čeledi nosatcovitých zaznamenali lesníci v Česku loni po třinácti letech. Klikoroh ožírá krčky jehličnatých sazenic a navzdory svému názvu se nezaměřuje jen na borovice, ale i na smrky.

„Ve státních lesích v okresu Jeseník se v roce 2018 i 2019 několikanásobně navýšily škody klikorohem oproti předchozím letům,“ potvrdila mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

„Napadení klikorohem se opravdu bohužel nevyhnulo ani nám,“ uvedla mluvčí Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Dagmar Málková. Dodala však, že společnost hospodaří na Jesenicku teprve krátce, než aby mohla srovnat situaci s předchozími lety.

Podle zatím neveřejné Zprávy o stavu lesa za loňský rok, kterou ministerstvo zemědělství poslalo do připomínkového řízení a redakce Euro.cz ji má k dispozici, bylo loni zaznamenáno celkem 17,3 tisíce hektarů výsadeb poškozených klikorohem. O rok dříve to bylo pouze 2,8 tisíce hektarů. Jde tedy o skokový nárůst.

Podle Jouklové působil klikoroh borový největší škody v osmdesátých letech minulého století, kdy bylo velmi vlhko, jeho současné rozšíření tedy na rozdíl od lýkožroutů nesouvisí se suchem. Z dat ministerstva zemědělství pak vyplývá, že nejpozději od roku 2005 byla rozloha napadených území velmi nízká a vyskočila až loni. 12 tisíc hektarů poškozených výsadeb připadá přitom na okres Jeseník, který je i kůrovcovou kalamitou zastižen nejcitelněji.

Státní podnik sice zaznamenal pouze jednotlivé kusy uhynulých nově vysazených stromů, bylo to však za cenu zvýšených obranných zásahů, a tedy i vyšších nákladů. „Se zvýšeným rozsahem ošetření se samozřejmě zvyšují i náklady. Na Jesenicku jde nyní o 250 tisíc korun ročně,“ dodala Jouklová.

Lesníci prováděli individuální postřik poškozených sazenic a uplatňovali takzvaný pasečný klid. To znamená, že se odložila nová výsadba po těžbě. Samice klikoroha lákají totiž čerstvé pařezy ke kladení vajíček.

Přečtěte si:

Zemědělci zvou Brabce, aby si vyzkoušel kladení jedu na hraboše

Největší kůrovcová kalamita v historii: letos bude napadeno až 15 milionů metrů krychlových dřeva

BRAND24

Babiš: Stát dříve podcenil boj s kůrovcem, utlumení následků potrvá až 20 let

Lesům ČR klesl zisk o čtvrtinu, také kvůli nižším cenám dřeva

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).