Menu Zavřít

Microsoft koupí zpět vlastní akcie za 40 miliard dolarů a zvýší dividendu

19. 9. 2019
Autor: čtk

Americká společnost Microsoft koupí zpět vlastní akcie za 40 miliard dolarů (937,8 miliardy korun) a zvýší dividendu. Rozhodla o tom správní rada společnosti. Program odkupu akcií nemá konečný termín a firma ho může ukončit, kdy bude chtít.

Za čtvrtletí vyplatí společnost dividendu 51 centů za akcii. To je o 11 procent více, než v předchozím čtvrtletí, napsala agentura Reuters. Microsoft vyplatil první dividendu akcionářům v roce 2003. Od té doby každoročně dividendu zvyšuje.

Akcie Microsoftu loni stouply zhruba o třetinu díky růstu zájmu o cloudové služby. Microsoftu pomáhá rozhodnutí generálního ředitele Satyy Nadelly snížit závislost na softwaru Windows pro osobní počítače a zaměřit se na služby cloud computing, tedy poskytování služeb či programů vzdálenými servery dostupnými z internetu. Nyní je Microsoft na tomto trhu dvojkou za firmou Amazon.


Technologické firmy se bojí úřadů: na lobbing vydaly rekordní sumy

 Facebook, ilustrační foto


Nová výše dividendy je téměř dvojnásobná ve srovnání s dobou, kdy Nadella převzal funkci od Stevea Ballmera. Cena akcií se pak pod vedením Nadelly, tedy za více než pět a půl roku, podle serveru CNBC zvýšila téměř čtyřnásobně.

Microsoft je nyní s tržní kapitalizací přesahující jeden bilion dolarů jednou z nejcennějších společností v USA a má vysoké hotovostní rezervy. Zpětný odkup akcií je jedním ze způsobů, jak mohou společnosti rozdělit mezi akcionáře přebytečnou hotovost a podpořit cenu akcií. Takovým akcím však nejsou příliš nakloněni ekonomové, kteří obvykle upřednostňují investice do dlouhodobého růstu, upozornila agentura DPA.

Čtěte také:

Technologičtí giganti vytvoří společnou platformu. Přenesení dat bude snazší

CONTENT24

Facebook jako arbitr projevu. Jeho pravidla pro kontrolu obsahu mají řadu slabin

Největší firmou světa je dle tržní kapitalizace Microsoft. Po sedmi letech vystřídal na čele žebříčku Apple

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).