Menu Zavřít

Metnarova zpátečka: nákup izraelských radarů MADR se opět odkládá

Autor: Charles Abarr

Ještě loni v prosinci ministerstvo obrany tvrdilo, že kontroverzní nákup 3D radarů MADR za 2,9 miliardy korun bez DPH podepíše do poloviny roku 2019. Termín se však opět posunul.

„K podpisu smlouvy by mělo dojít ve druhé polovině roku,“ potvrzuje další zpoždění Aleš Opata, náčelník generálního štábu. Odsouvání je o to podivnější, že předminulý ministr obrany Martin Stropnický (ANO) oznámil nákup izraelských technologií už v prosinci 2016.

A těžkou výzvou byl obchod nejen pro Stropnického a jeho náměstka pro vyzbrojování Daniela Koštovala, ale očividně i pro současné vedení resortu v čele s Lubomírem Metnarem (za ANO). Když totiž loni v červnu na obranu nastupoval, měl jiné plány. „Možná to nebude ani v řádu měsíců, stoprocentně to bude letos (tedy v roce 2018, pozn. red.),” odpověděl tehdy týdeníku Euro na dotaz, kdy podepíše strategickou zakázku.

Věříte, že Česko někdy dokončí nákup radarů MADR?

Ještě loni v červnu říkal, že komplikací není ani to, že výběr nových mobilních radarů vyšetřuje Vojenská policie. V prosinci ale razantně otočil. Kontrakt zrušil a rozhodl, že s Izraelem a jeho státním podnikem Elta Systems vyjedná pořízení technologie MADR přímo. „Dosavadní mnohaměsíční průběh zakázky provázely opakující se spekulace a pochybnosti. Ty nevyvrátila ani mnou zřízená nezávislá komise,“ prohlásil tehdy ministr.

A i když chtěl mít smlouvu hotovou do letošního června, zjevně se mu to nepodařilo. Tím jen stoupá nervozita armády, která nutně potřebuje nové radary už příští rok. To musí odejít dnes používané a extrémně zastaralé technologie do šrotu.

Čtěte komentář k tématu:

BRAND24

Deadline se blíží, kolem radarů je ale ticho

Přečtěte si také:

Nesmiřitelní. Zbrojařské klany se perou o stomiliardové zakázky

Do hry se vrátili spekulanti, komentuje soupeření Zbrojařů Hynek

Komentář: Armádní nákupy: než se obchod schválí, technika je zastaralá

Vrchol za perestrojky. Zbrojní produkce v roce 1987 činila 29 miliard

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).