Menu Zavřít

Lidé loni utratili za luxus 30,8 bilionu. Zájem roste i v Česku

19. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Objem nákupů luxusního zboží a luxusních zážitků v celém světě loni stoupl na 30,8 bilionu korun, což je o pět procent meziročně více. Celosvětové prodeje luxusního zboží se vyšplhaly na rekordních 6,7 bilionu korun, vyplývá ze studie poradenské společnosti Bain & Company. Rostoucí zájem o luxus je i v Česku.

Růst světového trhu s luxusním zbožím podpořil hlavně větší objem uskutečněných nákupů a až poté růst cen. Prodeje posílily ve většině světových regionů a vzrostla tržní síla rezidentů i turistů. Hlavním tahounem byly prodeje luxusních aut, které meziročně vzrostly o šest procent na 12,56 bilionu korun. Prodej drahých vín a jídla vzrostl o šest procent a výrazný 14procentní nárůst vykázaly nákupy zážitkových plaveb na luxusních lodích.

Vyšší útraty za luxusní zboží a služby loni vykázala zejména Čína. Prodeje meziročně vzrostly o 15 procent na 514 miliard korun „Slušné růsty tržeb hlásí čínští obchodníci s diamantovými šperky. Čínská klenotnictví hlásí meziroční růst prodejů až o 18 procent,“ uvedl Alojz Ryšavý z klenotnictví ALO diamonds, který s diamanty na světových burzách obchoduje.


Jen záviďte! Miliardáři se chlubí bohatstvím

 Hlavně stylově


Znatelně posílil i evropský trh. Nákupy luxusního zboží a luxusních zážitků meziročně vzrostly o šest procent na 2,2 bilionu korun (87 miliard eur). Útraty turistů pomohly Velké Británii, Španělsku a Francii. Kupní síla rezidentů posílila hlavně v Německu.

BRAND24

Češi a Slováci zvýšili podle Ryšavého zájem o klenoty kupované pro investici. „Podle našich statistik se počet prodaných investičních šperků v hodnotě nad 100 tisíc korun v roce 2017 v Česku meziročně zvýšil o 37 procent a na Slovensku o 51 procent,“ uvedl. Největší růst prodejů v Česku zaznamenaly šperky v cenovém rozmezí 150 až 200 tisíc korun, a to o 54 procent.

Přečtěte si také:

Nejdražší apartmány světa

Ráj na zemi v kilometrovém bazénu. Největší bazén světa v Chile už ale není největší

Tady Silvestra nejspíš neoslavíte. Luxus na sněhu vyjde na miliony

Superjachty aneb Tři důvody proč konečně zbohatnout

Další dubajský primát. Hotel Gevora je s 356 metry nejvyšší na světě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).