Menu Zavřít

Křetínský znovu vyrazil na nákup. EPH usiluje o maďarskou elektrárnu

2. 8. 2017
Autor: Archiv

Expanzivní česká energetická skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) má zálusk na největší uhelnou elektrárnu v Maďarsku.

EPH většinově ovládaný Danielem Křetínským chystá další velkou akvizici. Jak upozornila maďarská média, v soutěži o většinový podíl v uhelné elektrárně Mátra zůstávají už jen dva uchazeči. Prvním je zmíněný český investor, druhým hlavní maďarská elektrárenská skupina MVM.

Jak upozornil zpravodajský portál The Budapest Beacon, výhodou EPH se může stát partnerství s tamním byznysmenem Lorincem Mészárosem. Jeden z nejbohatších Maďarů je známý svými vazbami na premiéra Viktora Orbána. EPH však nechce podání nabídky - ani možnou spolupráci s dalšími partnery - komentovat. „EPH nekomentuje spekulace o svých akvizičních záměrech“ reagoval mluvčí Křetínského firemní skupiny Daniel Častvaj.


Obří úvěr. Křetínský si na pokrytí expanze půjčil 51 miliard

 Daniel Křetínský


Společnost MVM, kterou si lze představit jako „menší maďarský ČEZ“, má naopak výhodu vtom, že již dnes 26 procent v elektrárně Mátra vlastní. Na prodej je 73procentní podíl v majetku německého energetického koncernu RWE, zbývající jedno procento drží drobní akcionáři.

Nový většinový vlastník získá společně s 950megawattovou elektrárnou také dva přilehlé hnědouhelné lomy. S palivem tedy problém nebude, horší je to s perspektivou dlouhodobého provozu. Platná povolení vyprší v roce 2025. Další provozování starých uhelných bloků z60. let by si vyžádalo nákladné investice do modernizace.

Křetínského energetický holding pokračuje i letos ve svižné expanzi. V červnu koupil od britské společnosti Centrica dvě velké paroplynové elektrárny Langage a South Humber Bank s celkovým instalovaným výkonem 2300 megawattů. Zmíněný nákup vyšel na 318 milionů britských liber, tedy v přepočtu na zhruba 9,5 miliardy korun. V Británii, trpící nedostatkem elektrárenského výkonu, tak EPH vlastní již čtyři velké energetické zdroje.

Přečtěte si také:

Křetínského tiskárna na peníze: když je čas odejít

BRAND24

Balkánské námluvy. Křetínský krouží kolem srbské energetiky

Křetínský nekoupí brněnské teplárny. Město nabídku odmítlo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).