Menu Zavřít

Konec živnostenských listů se blíží

4. 6. 2007
Autor: Euro.cz

NOVELA ZÁKONA Výrazné zjednodušení administrativy pro živnostníky má přinést novela živnostenského zákona, připravená ministerstvem průmyslu a obchodu. Usnadnit má hlavně vstup do podnikání. Novelu živnostenského zákona dokončilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Do konce června o ní bude jednat vláda.

NOVELA ZÁKONA Výrazné zjednodušení administrativy pro živnostníky má přinést novela živnostenského zákona, připravená ministerstvem průmyslu a obchodu. Usnadnit má hlavně vstup do podnikání.

Novelu živnostenského zákona dokončilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Do konce června o ní bude jednat vláda. Pokud změny včas schválí i poslanci, měla by začít platit od začátku příštího roku. A protože na zjednodušení administrativy a usnadnění vstupu do podnikání, což jsou hlavní body návrhu, se shodují všechny politické strany, mohla by novela projít i přes vyrovnaný poměr sil ve sněmovně.

Návrh je součástí slibů, daných ministrem průmyslu a obchodu Martinem Římanem: zjednodušit a zpřehlednit předpisy pro podnikání. Po novele má být živnostenský zákon zhruba o čtvrtinu kratší, ubude z něj 21 paragrafů a počet živností klesne z 261 na 95.

O Římanově záměru jsme poprvé informovali v Profitu č. 8/2007. Nyní se podrobněji podíváme na návrh, který ministerstvo

poslalo do připomínkového řízení.

JEDINÝ VÝPIS MÍSTO MNOHA LISTŮ Jednou z nejviditelnějších změn má být zrušení dosavadních živnostenských listů pro každou živnost zvlášť. Nově je nahradí výpis z živnostenského rejstříku, tedy jediný dokument se seznamem všech povolení vydaných konkrétnímu podnikateli. „To přinese významnou administrativní i finanční úsporu,“ říká ministr Martin Říman.

Nyní musejí podnikatelé za každý živnostenský list zaplatit 1000 korun. Za výpis se všemi živnostmi mají od příštího roku platit stejnou částku, ale pouze jednou.

Například loni se zaregistrovalo 25 tisíc nových podnikatelů, jimž úřady vydaly oprávnění na 45 tisíc živností. Pokud by nová úprava platila již loni, ušetřili by tedy podnikatelé 20 milionů korun.

Dosavadní majitelé klasických živnostenských listů se však nemusejí obávat, že by si je okamžitě museli vyměnit. Náhrada je nepovinná a bude probíhat postupně, třeba při změně sídla nebo oboru podnikání.

Ruší se také povinnost podnikatele mít v provozovně pro účely kontroly průkaz živnostenského oprávnění. Úřad si totiž může jeho existenci ověřit v živnostenském rejstříku.

KONČÍ ROZDĚLENÍ VOLNÝCH ŽIVNOSTÍ

S uvedenou novinkou úzce souvisí také zjednodušení při provozování takzvaných volných živností - tedy oborů, k nimž zákon nevyžaduje od uchazeče žádnou speciální kvalifikaci či praxi.

Dosud si museli zájemce zvolit vždy konkrétní volnou živnost ze seznamu 125 oborů uvedených v zákoně. Například podnikatel se širším záběrem v textilní oblasti potřeboval až osm živnostenských listů na značně příbuzné činnosti: výroba textilních vláken a tkanin; výroba textilního zboží (kromě oděvů a oděvních doplňků); výroba oděvů a oděvních doplňků (kromě kožešinových); výroba a opravy kožešinových výrobků; výroba pletených či háčkovaných výrobků a řemeslné zpracování textilií; výroba pleteného a háčkovaného zboží; výroba brašnářského a sedlářského zboží; výroba obuvi; opravy obuvi. Pokud chtěl zboží i sám prodávat, musel mít navíc i živnostenské listy na některou z maloobchodních činností, případně i na velkoobchod.

Za každý takový živnostenský list zaplatil zmíněnou tisícikorunu. Nyní má existovat jen jediná volná živnost, odpadne tedy oddělené povolování různých oborů. „Seznam volných živností byl naprosto zbytečný,“ říká k tomu prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Podnikatelům zůstane jen povinnost „zatrhnout“ v seznamu převažující činnost kvůli statistické evidenci, tedy aby nebylo nutné následně dělat speciální statistická zjišťování. Dalším důvodem je možné uplatnění živnostenského oprávnění v dalších zemích Evropské unie.

ÚŘAD SI SÁM OBSTARÁ ÚDAJE

Zájemce o živnost už nebude muset živnostenskému úřadu dodávat údaje, které si úředníci mohou sami získat z registrů veřejné správy - zejména potvrzení o bezdlužnosti, zápis do obchodního rejstříku nebo přidělené IČO. Podobně „aktivně“ se úřady budou chovat nejen při zahájení živnosti, ale i při změně údajů během jejího trvání. Typickým příkladem je změna trvalého bydliště podnikatele, kterou fyzická osoba nahlásí do registru obyvatel - nyní už nebude muset hlásit změnu zároveň na živnostenském úřadě - ten si ji zjistí sám.

Odpadne také kritizovaná povinnost oznamovat změny již dříve nahlášené do obchodního rejstříku (například změna sídla právnické osoby). Na tuto zbytečnou povinnost, za jejíž nesplnění hrozila sankce až 20 tisíc korun, jsme upozornili v Profitu č. 10/2007.

Podnikatel navíc bude moci změny a další důležité záležitosti vyřídit na jakémkoliv živnostenském úřadě v České republice - tedy nejen na „svém“, místně příslušném. To je praktické zejména při ohlašování nové provozovny nebo naopak rušení té stávající. Výjimkou má zůstat jen řešení pokut.

Zatímco dosud lze provozování živnosti přerušit nejdéle na dobu dvou let (byť opakovaně), od příštího roku již tato hranice zmizí.

Nově také odpadne povinnost vracet při skončení podnikání živnostenský list nebo koncesní listinu. Při ukončení živnosti už nebude nutný ani souhlas finančního úřadu.

ŘEMESLNÍKŮM STAČÍ VZDĚLÁNÍ

Zjednodušení čeká také řemeslné a vázané živnosti - tedy ty, vyžadující určitou odbornou způsobilost uchazeče. U řemeslných živností už nebude pro vstup do podnikání nutná praxe v oboru, pokud má žadatel v oboru vzdělání. „Pokud chce dnes někdo po vyučení podnikat jako zedník, musí doložit kromě absolvování učebního oboru také tříletou praxi. Jestliže však bude tutéž práci dělat jako zaměstnanec, žádnou praxi dokládat nemusí. Zrušení povinné praxe zrovnoprávní podmínky pro podnikání a umožní začít dříve podnikat těm, které povinná praxe doposud blokovala,“ říká ředitel sekce podnikání ministerstva průmyslu a obchodu Martin Turnovský.

Počet řemeslných a vázaných živností má klesnout ze 136 na 94. Příbuzné obory se sloučí (například kovářství s podkovářstvím nebo výroba, instalace a oprava elektrických strojů a přístrojů s výrobou, instalacemi a opravami elektronických zařízení). Řada dosud vázaných živností se stane volnými, odpadne tedy požadavek na kvalifikaci uchazeče. Jde například o obchod se zvířaty určenými pro zájmové chovy, nákup, prodej a skladování paliv a maziv a zkapalněných uhlovodíkových plynů nebo nákup, skladování a prodej zdravotnických prostředků. Jak se změna projeví například u zednictví, které je řemeslnou živností? Dosud musel mít zájemce o podnikání jak ukončený učební obor, tak i tříletou praxi. Po vyučení tedy mohl pracovat jen jako zaměstnanec. Nyní bude moci rovnou začít podnikat. Proti této změně je však Hospodářská komora: „Ukončené formální vzdělání je jedna věc, pro dostatečnou kvalifikaci je ale praxe nutná,“ říká její prezident Jaromír Drábek.

Říman navrhuje také snížení počtu koncesovaných živností z dosavadních 29 na 21. Podle ministra by koncese měla být nutná skutečně jen v případě, kdy ochrana veřejného zájmu vyžaduje prověření odborné způsobilosti podnikatele - tedy je-li potřeba kontrolovat či regulovat počet subjektů působících v daném oboru.

Některé dosud oddělené koncesované živnosti s obdobnými požadavky by se měly sloučit - například koncese na zbraně s koncesí na střeliv
o nebo koncese na nákladní silniční motorovou dopravu s koncesí na osobní silniční motorovou dopravu. Další by se měly přeřadit do živností vázaných (například oceňování majetku) nebo volných (prodej některých léčiv mimo lékárny).

AUTOMATY A MOBILNÍ PROVOZOVNY

Změny se dočká celá pasáž o provozovnách. Novela upřesňuje výčet prostor, které jsou za ni považovány, a vymezuje pojem „mobilní provozovna“. „Cílem je odstranit nejasnosti v označování automatů a mobilních provozoven, což v dosavadní praxi způsobovalo problémy,“ říká Turnovský.

Změněna bude celá pasáž, věnovaná „provozování živnosti průmyslovým způsobem“. Podle Římana jde o velmi málo využívaný způsob, jehož speciální úprava se navíc díky zjednodušení celého systému stane nadbytečná.

O DESET STRAN MÉNĚ Zájemce o živnost musí nyní vyplňovat až 14 listů žádosti. Od Nového roku by to měly být dvě až čtyři strany. Zjednoduší se jednotný registrační formulář, čímž se dále zefektivní činnosti centrálních registračních míst.

Změkčí se také kritérium bezúhonnosti. Trestné činy učiněné z nedbalosti už nebudou překážkou pro získání živnostenského oprávnění. Zůstane jen na úvaze soudu, zda provinilci zakáže činnost v oboru.

CÍLE NOVELY ŽIVNOSTENSKÉHO ZÁKONA

* zjednodušení administrativy

CONTENT24

* zpřehlednění systému živností

* snazší vstup do podnikání

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).