Menu Zavřít

Jak si na přelomu roku říct o vyšší plat? Není vhodné hrozit odchodem

20. 12. 2015
Autor: wikimedia.org

Přelom roku bývá často spojený s bilancováním a mnohdy také přichází na řadu jednání o zvýšení platu. Jak by měl zaměstnanec při žádosti o navýšení mzdy správně postupovat? A na jaké argumenty je lepší zapomenout? „Reálné je říct si o navýšení v rozmezí pěti až deseti procent,“ radí v rozhovoru Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McRoy Czech.

Kdy je vůbec ta pravá chvíle na rozhovor se šéfem kvůli platu?

Termín schůzky se šéfem si je vhodné sjednat na chvíli, kdy má více času a není například pod tlakem důležitého výběrového řízení nebo při finalizaci velkého projektu. Je také lepší přijít ve chvíli, kdy se firmě daří nebo alespoň nestagnuje. Zvažte raději, v jaké situaci je vaše oddělení a celá firma. Těžko bude společnost zvyšovat platy, když právě propouští pracovníky a ztrácí zákazníky.

 Tomáš Surka, z personálně-poradenské společnosti McRoy Czech Tomáš Surka

Čím by se měla taková žádost „podpořit“?

Větší šance na zvýšení platu patří zaměstnanci, který má za sebou nějaký úspěch. Správným okamžikem může být úspěšné dokončení velkého projektu, získání nového klíčového zákazníka nebo zvýšení kvalifikace. Před jednáním je dobré se připravit, že se nadřízený bude ptát, proč si zaměstnanec myslí, že si zaslouží vyšší ohodnocení.


Jak si říct o vyšší plat: důležité je načasování a dobré argumenty

 Přijímací pohovor


Zmiňte dobré dlouhodobé výsledky, úspěšné projekty, případné akvizice. Přijít s žádostí je vhodné například po zavedení zlepšováku nebo ve chvíli, kdy vám přibude pracovních povinností.

Řekli jste si někdy v práci o zvýšení platu?

Co nám naopak při vyjednávání o navýšení mzdy nepomůže?

Není dobré spojit žádost o vyšší plat s tvrzením, že kolegové berou víc nebo že vám náhle narostly rodinné výdaje. Tyto záležitosti totiž nesouvisí s vaším pracovním výkonem. Zaměstnavateli není ani vhodné vyhrožovat odchodem, pokud ke zvýšení nedojde, lepší je vždy snažit se jednat a vystupovat profesionálně. Pokud konkurenční nabídku pracovník nemá, důvodem pro změnu zaměstnání by neměly být pouze finance.

O kolik peněz navíc si může zaměstnanec říct?

Obecné pravidlo říká, že je reálné navýšení v rozmezí pěti až deseti procent. Vyšší zvýšení není příliš pravděpodobné, na druhou stranu k němu může dojít v případě, že zaměstnance například povýší či se zásadně změní jeho zodpovědnosti. Než pracovník vyrazí na jednání o novém platu, je dobré mít informace o obvyklé mzdě na obdobné pozici.

A co když naše žádost nebude úspěšná?

Když nadřízený zvýšení platu odmítne, vyplatí se zůstat pozitivní a hlavně udržet racionální myšlení. Je dobré si vyslechnout důvody, proč žádosti není možné vyhovět a zkusit si nastavit cíle nebo podmínky, za jakých by to naopak šlo. Je jasné, že loajalita k zaměstnavateli je důležitá a ceněná vlastnost, někdy však neuškodí nezávazně si vyslechnout nabídku konkurence, která může napovědět, na kolik si pracovní trh cení znalostí pracovníka.


Čtěte také:

Jak nepropadnout u pohovoru? Přečtěte si nejčastější chyby

BRAND24

Platy letos zvyšovala skoro polovina firem, začíná být nedostatek lidí

Češi se často hlásí na špatně placená místa, dobrá přehlížejí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).