Menu Zavřít

Energie pod kontrolou přišla o licenci. Podvedla desítky obcí

4. 11. 2016
Autor: Tomáš Novák/Euro

Energetický regulační úřad (ERÚ) odebral společnosti Energie pod kontrolou licenci. Obchodníkovi s energiemi, který dluží desítkám měst a obcí miliony korun, také uložil pokutu. Firma směřuje ke krachu.

Na aktivity firmy obdržel ERÚ celkově 110 stížností. Předmětem podání bylo zejména neplnění povinností ze smlouvy o energetickém poradenství a správě odběrných míst a nevyúčtování záloh.

„V souvislosti s řešením jednoho podnětu byla společnost Energie pod kontrolou Energetickým regulačním úřadem opakovaně vyzvána k doložení podkladů a informací souvisejících s řešením tohoto podnětu. Společnost Energie pod kontrolou ale na tyto žádosti nikterak nereagovala. Věc byla předána odboru správních řízení Energetického regulačního úřadu. Ten se společností Energie pod kontrolou zahájil správní řízení,“ uvádí pro Euro.cz mluvčí ERÚ Vladimír Černý.

Zvláštní odhodlání starostů

Výsledkem zmiňovaného správního řízení vedeného úřadem bylo vydání příkazu, jímž byla uložena pokuta 25 tisíc korun a firma byla vyzvána k nápravě. Byla ji také zrušená licence na distribuci elektřiny.

Podněty na úřad byly podávány jak fyzickými, tak právnickými osobami, včetně desítek starostů. Množství jich bylo podáno také vůči společnosti EPK Trade, která se zabývala stejnou činností a s firmou Energie pod kontrolou je majetkově propojena.

Energie pod kontrolou uzavřela hromadné smlouvy na dodávky energií, ale také výměnu pouličního osvětlení s několika desítkami měst a obcí. Kontroverzní firma, která vystupuje jako obecně prospěšná společnost, získala v letech 2014 a 2015 desítky tisíc odběrných míst na základě rozhodnutí samospráv nakupovat energie hromadně na principu družstva. Samosprávy si od toho údajně slibovaly úspory nákladů. Proč se v takovém počtu nechaly okouzlit firmou bez jakékoliv prokazatelné zkušenosti v oboru a nejasnou majetkovou strukturou, ovšem není jasné.

Obchodovali bez povolení

„Společnost Energie pod kontrolou o.p.s. neměla a nemá licenci na obchodování s elektřinou nebo plynem, nemohla napřímo dodávat energie konečným zákazníkům. V tomto směru byla společnost Energie pod kontrolou pouze zprostředkovatelem se složitým smluvním vztahem mezi zúčastněnými stranami a vystupovala pouze jako zprostředkovatel na základě smlouvy o energetickém poradenství. Společnost Energie pod kontrolou v těchto případech nevystupovala jako účastník trhu dle energetického zákona,“ uvádí další zarážející fakt Černý.

ERÚ také upozornil, že na základě předběžného opatření okresního soudu v Hodoníně se lze oprávněně domnívat, že ačkoliv jednotliví zákazníci platili za dodávku elektřiny společnosti Energie pod kontrolou, tato společnost pravděpodobně tyto prostředky zadržovala nebo zpožďovala platby, a tedy skutečný dodavatel komodit, společnost Amper Market, měla právo na odstoupení od smlouvy s Energií pod kontrolou o dodávce elektřiny do odběrných míst zákazníků.

BRAND24

Firma teď dluží nejen společnosti Amper Market, ale také desítkám obcí, kterým letos nevrátila přeplatky. Na společnost i její sestru EPK Trade je podáno několik insolvenčních návrhů. Na ně i jiné okolnosti úpadku se web Euro.cz snažil firmy dotázat. Ta však nechala otázky bez odpovědi.

Čtěte také:

ČEZ vstoupil na chorvatskou energetickou burzu

Obrat ERÚ: Cena elektřiny nebude záležet na jističi

Soudy a ERÚ berou licence solárním šíbrům. Stát může uspořit miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).