Menu Zavřít

ČEZ vstoupil na chorvatskou energetickou burzu

3. 11. 2016
Autor: Rasch Jan/Euro

Česká společnost ČEZ vstoupila na energetickou burzu v Záhřebu. Polostátní firma se stala 11. členem energetické burzy Cropex. Smlouva o účasti byla podepsána ve středu.

Informaci webu Euro.cz potvrdil mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž. „Snažíme se co nejvíce využít všech obchodních příležitostí na evropských trzích. Letos jsme začali aktivně obchodovat ve Španělsku, Francii, Švýcarsku, Holandsku. Dokončujeme přípravu ke vstupu na skandinávské trhy, do Chorvatska a Slovinska,“ uvedl Kříž.

Pro ČEZ je vstup na chorvatskou burzu rozšířením aktivit v obchodu s energiemi. Akciová společnost už energetické tarify prodává prostřednictvím české OTE, slovenské OKTE, německé EPEX, francouzské EEX, polské TGE, maďarské HUPX, nizozemské PX Power, rumunské OPCom a řeckého operátora trhu LAGIE. Ročně udělají čeští energetici v rámci burz kolem 180 tisíc transakcí.

Chorvatská Cropex vznikla letos v únoru. Podepsala smlouvu s norským operátorem Nord Pool, předním evropským trhem s elektrickou energií. Norská společnost dodala Chorvatům technologie a systémy pro obchodování na denní bázi. Chorvatský krok kopíruje model z jiných balkánských zemí. Energetické burzy spustili během posledního roku také v Bulharsku a Srbsku.

Polostátní ČEZ je největším výrobcem elektrické energie v České republice. Portfolio firmy se skládá z jaderných, vodních, solárních a uhelných elektráren. Obchoduje také s plynem. Aktivní je celkem v sedmi zemích a silnou pozici má především ve střední a jihovýchodní Evropě.

BRAND24

Skupině ČEZ loni meziročně klesl čistý zisk o osm procent na 20,5 miliardy korun. Tržby jí vzrostly o čtyři procenta na 210,2 miliardy korun.


Čtěte také:

Obnovitelné zdroje se dostávají do nepřízně Bruselu

Poprvé. Loni vzniklo více zelených než fosilních zdrojů energie

Rosatom chce dostavět české jaderné elektrárny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).