Menu Zavřít

Daně? Na opozdilce čeká pokuta

15. 3. 2012
Autor: profit

Termín 2. dubna 2012 si rozhodně pohlídejte. Jestliže totiž do té doby nestihnete podat daňové přiznání nebo zaplatit vypočtenou daň, počítejte s tím, že zaplatíte pokutu podle toho, o kolik dnů se opozdíte.

Foto: Profimedia.cz

Sankce se počítá za každý den zpoždění jako procento z vypočtené, respektive vyměřené daně nebo daňové ztráty. Finanční úřad přitom nerozhoduje o výši sankce, protože ta je daná. Tu totiž přesně stanovuje daňový řád.

Finanční úřad musí podle daňového řádu pokutu udělit. Zpravidla tak ale učiní až v případě, že se opozdíte s odevzdáním daňového přiznání či zaplacením daně o více než pět pracovních dní. Šanci vyhnout se pokutě tak máte do 10. dubna. To je opravdu poslední den pro podání daňového přiznání a zaplacení daně z příjmů za rok 2011 bez sankce. Tento den už ovšem musíte vše vyřídit na vašem místně příslušném finančním úřadě. Pokud daňové přiznání odešlete poštou nebo odevzdáte na podatelně jiného než vašeho finančního úřadu, sankci se již nevyhnete.

Nejnižší pokuta, kterou můžete od finančního úřadu dostat za opožděné odevzdání daňového přiznání, je pro všechny 500 korun. Výše této pokuty se počítá podle vzorečku v § 250 (Pokuta za opožděné tvrzení daně) daňového řádu. Pokuta za pozdní zaplacení daně se liší podle toho, zda daň zaplatíte bez vyzvání finančního úřadu rovnou sami, nebo zda až když na vše přijde kontrola.

Přiznání je polehčující okolnost

Kdo se poctivě přizná k tomu, že opomněl daň uhradit, zaplatí „jen“ úroky z prodlení podle daňového řádu. Úrok z prodlení, který se počítá až od pátého pracovního dne po termínu splatnosti, se odvíjí od aktuální repo sazby stanovené Českou národní bankou zvýšené o 14 procentních bodů. Repo sazba je momentálně 0,75 procenta. Úrok z prodlení je tak nyní 14,75 procenta ročně z dlužné částky, v přepočtu na den to je 0,04 procenta. Tato sazba ovšem nemusí platit pro ty, kdo využívají služeb daňového poradce. Rozhodující je totiž repo sazba platná pro první den příslušného kalendářního pololetí. Pokud tedy ČNB v následujícím období změní sazbu, změní se i sazba pro úrok z prodlení.

CONTENT24

Od okamžiku, kdy vám začnou nabíhat úroky z prodlení za nezaplacené daně z příjmů, se pak do výpočtu sankce počítá každý kalendářní den. Nejnižší pokuta, kterou vám ale může finanční úřad předepsat, je 200 korun, nižší sumu tak platit nebudete.

Ti, kdo jsou roztržití nebo spekulují s tím, že se na jejich nezaplacenou daň nepřijde a daň jim vyměří až finanční úřad, zaplatí vedle úroků z prodlení ještě penále z vyměřené daně. Toto penále je například při zvýšení daně dvacetiprocentní, při snižování daňové ztráty jednoprocentní pro zdaňovací období za rok 2011. Pokud jste nezaplatili daň za jiné zdaňovací období, penále může být vyšší podle tehdejších pravidel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).