Menu Zavřít

Stavebníkům chybí základní surovina. Firmy řeší, jak stavět z pouštního písku

25. 1. 2019
Autor: Profimedia.cz

Písku vhodného pro stavebnictví je nedostatek, přitom tuny písku na pouštích zůstávají nevyužity. Jemný pouštní písek se kvůli své struktuře do stavebnictví nehodí. Proto třeba státy v Perském zálivu musí dovážet základní stavební surovinu z Austrálie. Mnichovská firma Multicon nabízí řešení.

Písek, který má vhodnou strukturu, aby se mohl využívat pro betonové konstrukce, je nedostatkovým zbožím. Jedná se především o štěrkopísek, jehož těžba například v České republice naráží na ochranu podzemní vody. Z písku vhodného pro stavebnictví se stává strategická surovina.

V sousedním Německu, kde se potýkají také s jeho nedostatkem, přišla mnichovská firma Multicon s řešením. „Písek je vzácný, ačkoliv jemného písku, který se vyskytuje na pouštích, je velké množství,“ vysvětlil technický ředitel společnosti Helmut Rosenlöcher, proč firma začala vyvíjet technologii, která by dokázala jemný písek využít při výrobě betonu.


Nedostatek surovin dopadl i na Česko. Dochází písek, Sahara nás nespasí

 Nedostatek písku nevyřeší ani všechny pouště světa. Zrnka jsou větrem natolik ohlazená a obroušená, že se nemohou zachytávat a nedrží pohromadě, takže jsou pro beton nepoužitelná.


Nová technologie spočívá v tom, že se písek rozemele na ještě jemnější prášek, podobný mouce. Pak se stlačí s minerálními pojivy do tvaru malých válečků. Tento materiál je pak promíchán s cementem a vodou ve speciální míchačce, která se otáčí rychlostí 1500 otáček za minutu.

Běžně to je přitom jen 50 otáček, vysvětlil šéf firmy Multicon Leopold Halser, který s Rosenlöcherem firmu založil. Zvýšení otáček vede k lepšímu propojení přísad a vznikne beton, který je odolnější a potřebuje méně cementu než tradiční druhy betonu, zdůraznil Halser.

V červnu 2018 získala společnost pro svou technologii i patentovou ochranu, na konci loňského roku svůj produkt představila na veletrhu betonu ve Spojených arabských emirátech.

Poptávka v arabském světě

„Od té doby registrujeme obrovskou poptávku,“ dodal vynálezce Rosenlöcher. Zájem mají zejména bohaté ropné státy v Perském zálivu, které musí písek pro často megalomanskou výstavbu dovážet z Austrálie. Německá firma nyní jedná s čínským investorem, že se bude podílet na výstavbě sedmi tisíc domů ročně v Saúdské Arábii. Zájem o technologii projevil i Egypt.

V současnosti se může pro stavebnictví využít asi pět procent globálních zásob písku, nový přístup by mohl tento podíl výrazně zvýšit, tvrdí Barbara Leydolphová z výmarského institutu pro aplikovaný výzkum ve stavebnictví. Rosenlöcher to odhaduje na pětinu všech dostupných druhů písků na světě.

Využít se podle firmy může i jemný písek, který se v Německu vyskytuje na severu v Meklenbursku-Předním Pomořansku, případně i část stavebního odpadu.

BRAND24

Spotřeba písku je ve stavebnictví enormní. Pro rodinný dům je potřeba 200 tun stavebního písku, nemocnice spotřebuje 3000 tun, kilometr dálnice 30 tisíc tun. Ročně se globálně spotřebuje ve stavebnictví 40 miliard tun písku.

Související články:

Chemikálie z Česka škodí hamburskému přístavu. Němci zvažují žalobu

Stavbařům chybí lidé, 13 procent zakázek dokončují se zpožděním

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).