Menu Zavřít

Dříči, nebo neproduktivní zmatkaři? Češi stráví v práci za rok o 11 dní více, než musí

29. 4. 2019
Autor: Tomáš Kubelka/MF

Češi za rok stráví v práci v průměru o 11 dní více, než stanoví zákoník práce. V počtu svátků a zákonné dovolené je pak Česká republika z 31 zemí Evropy zhruba uprostřed, kromě 20 dní dovolené mohou pracující odpočívat během dalších 14 dní pracovního volna.

Každý týden stráví obyvatelé České republiky v práci o hodinu a 42 minut déle, než by podle zákona museli. Největšími „stachanovci“ jsou z tohoto pohledu Islanďané, kteří pracují každý týden o 4 hodiny a 28 minut déle. Také Řekové jsou v zaměstnání v průměru každý týden přes 44 hodin, i když mají předepsáno o čtyři hodiny méně.

Naopak nejméně času tráví v práci Dánové, je to 38 hodin a 31 minut. Zákonem mají dáno ovšem jen 37 hodin. Pod 40 hodin se dostanou také Norové (38 hodin a 54 minut) a Litevci (39 hodin a 47 minut). Nejkratší pracovní týden je ve Francii, 35 hodin. V práci ale Francouzi jsou v průměru 40 hodin a 25 minut.

Jste v práci pravidelně přesčas?

Vyplývá to z analýzy berlínského internetového obchodu Shopalike, kterou připravil u příležitosti svátku práce připadajícího na 1. květen. Srovnával údaje v 31 evropských zemích.

Kolik dnů v roce lidé ve vybraných evropských zemích pracují přesčas
Název země Přesčasy za rok
Island 27
Řecko 19
Švýcarsko 17
Rakousko 12
Polsko 11
Česko 11
Slovensko 7

Pozn: Jedná se o počet osmihodinových pracovních dnů v rámci přesčasů

Zdroj: Shopalike/Eurostat/ OECD

V ročním porovnání jsou Češi v práci o 11 osmihodinových pracovních dní více, než podle legislativy musí být. Nejvíce na přesčasy doplácí Islanďané, u nich to tvoří 27 dní, v případě Řeků to je 19 dní. Češi jsou v Evropě mezi špičkou ohledně počtu státních svátků a dnů pracovního volna. Mají jich 14, ještě o jeden více mají Slovensko a Kypr.

V jakých evropských zemích mají nejvíce volna
Název země Minimální počet dnů dovolené Počet státních svátků
Malta 24 14
Rakousko 25 13
Velká Británie 28 9
Francie 25 11
Švédsko 25 11

Zdroj: Shopalike/Eurostat/ OECD

Že lidé tráví v práci mnoho hodin navíc, ještě neznamená, že jsou dostatečně produktivní. Dvacet až třicet procent času zaměstnanců spotřebují různé pauzy nebo vyrušení od práce. Například ve Švédsku se testoval šestihodinový pracovní den. Ukázal zvýšení produktivity a nižší nemocnost pracovníků.

Na Novém Zélandu firma Perpetual Guardian zavedla čtyřdenní pracovní týden. Systematickými opatřeními dokázala tento koncept udržet bez poklesu produktivity. Zaměstnanci byli spokojenější, zbavili se stresu.

Proto nadbytečné hodiny v zaměstnání v mnoha případech spíše ukazují na špatnou organizaci práce, případně slabou osobní disciplínu.

BRAND24

Dále čtěte:

Deprese a ztráta výkonnosti. Univerzitní firma slibuje pomoc s vyhořelými zaměstnanci

Jako otroci. Německá jatka vykořisťují pracovníky z Východu

Největší zloděj v USA? Firmy své zaměstnance oloupí o 15 miliard dolarů

Miliardáři se brání vyhoření. Co dělají Bezos, Branson nebo Sandbergová?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).