„Bylinky můžeme pěstovat v poušti, na Antarktidě i ve vesmíru.“ Gardenauts staví v Chotěboři farmu budoucnosti - Euro.cz

Zprávy

Přihlášení

„Bylinky můžeme pěstovat v poušti, na Antarktidě i ve vesmíru.“ Gardenauts staví v Chotěboři farmu budoucnosti

,
„Bylinky můžeme pěstovat v poušti, na Antarktidě i ve vesmíru.“ Gardenauts staví v Chotěboři farmu budoucnosti
Zdroj: Jan Jelínek
  • Jan Jelínek s otcem a jeho kolegy vytvořil ve sklepě pěstírnu mikrobylinek

  • Téměř veškerá péče o rostliny tu probíhá automaticky a řídí ji počítač

  • Gardenauts zatím dodávají do restaurací a kaváren mikrobylinky, ale rádi by rozšířili sortiment i o vertikálně pěstovanou zeleninu a květy

  • Používají technologii hydroponické farmy, která se osvědčila v neúrodných oblastech

Ve sklepě rodinného domu v Chotěboři probíhá přímo vesmírný výzkum. Bylinky s malými lístky, rostoucí ve žlabech na konopném substrátu, nikdy neviděly denní světlo. Živí je LED svítilny a voda bez vzduchotechniky. Kromě setí a sklizně veškerou péči o ně obstarává počítač. Pěstírna Jana Jelínka dokazuje, že trhání ředkviček může být věda.

S projektem začal už na vysoké škole, když si jako bakalářskou práci v oboru informační a řídící technika v agro-potravinářském komplexu za ČZÚ vybral téma inovativní technologie pěstování rostlin v automatizovaných podmínkách. Po obhájení práce chtěl pokračovat. Přidal se k němu jeho otec Leoš se svými kolegy Michalem Mrázkem a Filipem Rakem.

Všichni pracovali ve firmě, která se zabývá automatizací klimatu budov. V Chotěboři se setkali čtyři nadšenci do programování, vědy a vesmíru. Technicky už všechno potřebné uměli. „Začali jsme u nás ve sklepě stavět prototyp pěstírny, kde jsme si vyzkoušeli všechny důležité věci ohledně regulace prostředí, zalévání, světel a čistoty vody,“ vypráví Jan Jelínek.

Datová analýza v zemědělství. CleverFarm Adama Zlotého pomáhá farmářům hospodařit šetrněji a výnosněji

„Samo se zalévá, rozsvěcuje, zhasíná, větrá, reguluje se teplo a oxid uhličitý, takže už je potom jen vyndáme z pěstírny a sklízíme,“ říká. Bylinky se pěstují na předem nařezaných pruzích konopného filcu a prodávají se živé včetně substrátu. Pak vydrží v lednici čerstvé týden a déle. V nabídce jsou miniaturní verze hrášku, ředkviček, koriandru, slunečnice, brokolice, hořčice, zelí, řepky, kerblíku, čínské pažitky, lichořeřišnice a amarantu. Každá z nich má sotva pár listů na tenkém stonku. Vyrostou během čtrnácti dnů a v podstatě se sklízejí ještě jako výhonky.

Ve sklepě klíčí v regálech nad sebou na takzvané vertikální farmě. Ačkoli se nachází pod zemí, mají ideální podmínky k fotosyntéze a růstu. Hydroponickou farmu neovlivní změna klimatu ani teploty a lze ji vytvořit i tam, kde se klasické zemědělství prosadí obtížně. Třeba v poušti. Nebo na Antarktidě. I v tak nehostinných krajích mohou růst čerstvé saláty v uměle vyrobeném dokonalém ekosystému. Gardenauts ale míří výš. Plánují poslat mikrobylinky do vesmíru.

„Na mezinárodní stanici ISS už NASA zkouší pěstovat různé byliny a zeleninu, takže nějaké pokusy už probíhají. My si myslíme, že mikrobylinky ve vesmíru mají velký potenciál, protože rychle vyrostou, jsou nutričně nabité a hlavně mají skvělou chuť, takže si myslím, že se hodí na dlouhodobé cesty jako doplněk pro kosmonauty,“ vysvětluje vesmírný zahradník Jelínek.

Vesmír na talíři

Zatím se Gardenauts zaměřují hlavně na dodávání bylinek do restaurací. Jejich ředkvičky a hrášky zdobí talíře po celé Vysočině. Firma vznikla pár měsíců před koronavirovou pandemií, což dost zpomalilo vývoj. Jelínek říká, že v době zavřených podniků začali zdarma rozdávat restauracím krabičky sklizených bylinek jako reklamu. Kuchaři pak spolu s jídlem s sebou zákazníkům dávali i balíček lístků, což Gardenautům přineslo nové zákazníky, ale trn z paty jim to nevytrhlo. Potom zkusili dodávat krabičky do malých obchodů s potravinami, ale i tak se neprodané bylinky vracely zpět. 

Gardenauts
Mikrobylinky se pěstují ve sklepě za pomoci LED svítilen a počítače. Foto: Gardenauts

Nyní firma vytváří e-shop pro koncové zákazníky, kteří si objednají krabici živých bylinek po internetu a pak si je mohou vyzvednout v některé ze spřátelených restaurací. Funguje to trochu jako Zásilkovna. Gardenauts namíchají kupujícímu bylinky podle přání a dovezou na výdejní místo. „Česká republika je v pěstování mikrobylinek za světem spíš pozadu. Lidé to tady pořád neznají, ale ve světě už to jede delší dobu. Zákazníci se velmi diví, a když to ochutnají, zjistí, že je to chuťově vynikající a ještě zdravé, takže se jim to líbí,“ líčí Jelínek. Říká že u nich nejčastěji nakupují matky s dětmi. Několik už se jich přiznalo, že žádnou jinou zeleninu do svých dětí nedostanou. 

Hořčice je jako křen

Mikrobylinky obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, které se musí vmáčknout do malého výhonku. „Je to výborné pro děti, protože jim stačí sníst trochu zeleniny, která je ale nabitá vitamíny a minerály,“ říká Jelínek. Hlavní jídlo se však z mikrobylinek připravit nedá. Díky koncentrované chuti slouží jako ozdoba či koření. „Ředkvička normálně pálí, chutná výrazně, ale mikrobylinka ředkvičky je mnohem koncentrovanější. Když si vezmete do pusy hrst hořčice, bude to skoro jako křen. Chuť koriandru je oproti dospělé rostlině opravdu nesrovnatelná. Pár lístečků mikrokoriandru ochutí hrnec polévky. Celá nať dospělého koriandru se dá nahradit jedním soustem,“ vypráví Jan Jelínek. 

Nanotechnologií proti plísním. Vědci přišli s řešením, které chrání rostliny bez chemikálií

Ve vesmíru nebo v neúrodných oblastech se mohou bylinky pěstovat jako doplněk hydroponických salátů a další zeleniny. Na vertikálních farmách se nepoužívá žádná chemie, ale vesmírní zahradníci musí o to víc dbát na čistotu. V uklizeném prostředí se nemohou rozmnožovat bakterie, plísně ani jiní škůdci, kteří by se do pěstírny správně ani neměli dostat. Úklid je ale ta méně obtížná část práce, kterou musí stále dělat lidé. „Rádi bychom automatizovali i sklizeň a setí, protože to je časově nejvíc náročné na lidskou práci. Je to dlouhodobý cíl a vývoj je dost složitý,“ mluví o plánech Jelínek. 

Jejich plány se zatím soustředí na novou provozovnu v Chotěboři, od které nedávno dostali klíče. „Náš výzkum a nápady už se do sklepa nevejdou. Nová pěstírna bude dvacetkrát větší,“ slibuje Jan Jelínek. Gardenauts chtějí začít pěstovat i náročnější rostliny a rozjet prodej jedlých květů, které budou celoročně dodávat do kaváren, cukráren a restaurací. Květy se se používají ke zdobení dortů, jídel i salátů, na Vysočině se však těžko shání a prý je o ně velký zájem. Ale Jan Jelínek se nejvíc těší, až celý proces pěstování pojede automaticky.