Menu Zavřít

Brabec: Těžba dřeva se kvůli kůrovci letos zdvojnásobí na „šílené číslo“

21. 2. 2019
Autor: Martin Pinkas, Euro

Kůrovcová kalamita bude letos pokračovat, těžba napadeného dřeva se oproti loňsku nejspíš zvýší více než dvojnásobně. Při dnešní diskusi Institutu pro politiku a společnost to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ministr upozornil, že ke kalamitě přispívá dlouhotrvající sucho, které podle něj letos nezmírní ani nadbytek sněhu na horách. Loni se vytěžilo v důsledku kůrovcové kalamity víc než 18 milionů metrů krychlových dřeva.

„Letos odhadujeme, že by se kůrovcová těžba mohla zvýšit na 30 až 50 milionů kubíků. To je šílené číslo, protože roční těžba byla v České republice kolem 18 až 19 milionů kubíků všeho dřeva,“ řekl Brabec.

Upozornil, že k problémům s kůrovcem přispívá sucho. To podle něj bude pokračovat i letos.

Právě dlouhotrvající sucho má podle odborníků přímý vliv na rozšiřování kůrovce v krajině. Potvrdil to i další účastník diskuse, biolog David Storch. Podle něj má nedostatek vody fatální dopad na biodiverzitu tuzemské krajiny, což šíření kůrovce svědčí. Kůrovcová kalamita se tak může opakovat ještě v několika dalších letech.

Pokračující kalamita bude mít výrazný vliv na lesní hospodářství. „Ceny dřeva se snížily už o dvě třetiny,“ řekl ministr. To dopadá na tisíce vlastníků lesů, jejich struktura se tak podle Brabce v příštích letech výrazně pozmění. Podle ministra mají majitelé půdy už v současnosti problémy se zalesňováním krajiny. To by mohlo do budoucna způsobit další problémy v hospodaření s krajinou.


Sucho i na sněhu. Voda schází obcím už i během zimy

 Cisterna s pitnou vodou


V boji s kůrovcem by mohla pomoci poslanecká úprava lesního zákona, kterou v pondělí podpořila vláda. Ministerstvo zemědělství by tak dostalo pravomoc zasahovat při mimořádných situacích nad rámec zákona do hospodaření s lesy s cílem co nejvíce omezit škody. Vlastníci lesů by pak mohli na základě mimořádných opatření, o kterých by ministerstvo mohlo rozhodnout v případě kalamit v lesích na území nejméně dvou krajů, odložit protikůrovcová opatření v lokalitách, kde kvůli kalamitě už nejsou efektivní. Kapacity na těžbu by pak mohli soustředit do míst, která ještě lze zachránit. Nemusely by se tak těžit suché stromy, ze kterých hmyz už vylétl. Výjimky by mohly být i pro zalesňování holin kvůli nedostatku sazenic.

Pokud poslanci novelu přijmou v prvním čtení, pravidla začnou platit před začátkem jara, kdy se dá očekávat zvýšený výskyt lýkožrouta.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví. Objem kůrovcového dřeva roste od roku 2013, mezi lety 2015 a 2016 se zdvojnásobil. Dominantním škůdcem mezi kůrovci zůstal lýkožrout smrkový a lýkožrout lesklý. Na severní a střední Moravě a ve Slezsku významně působí také lýkožrout severský. Výše těžeb kůrovcového dřeva je nerovnoměrně rozložená, kritická situace je podle odborníků právě na severní a střední Moravě a ve Slezsku.

BRAND24

Celková těžba dřeva v Česku
Rok Těžba v milionech metrů krychlových
2007 18,5
2008 16,2
2009 15,6
2010 16,8
2011 15,3
2012 15,1
2013 15,3
2014 15,5
2015 16,2
2016 17,6
2017 19,4

Zdroj: ČSÚ

Přečtěte si také:

Největší kůrovcová kalamita v historii: letos bude napadeno až 15 milionů metrů krychlových dřeva

Babiš: Stát dříve podcenil boj s kůrovcem, utlumení následků potrvá až 20 let

Lesům ČR klesl zisk o čtvrtinu, také kvůli nižším cenám dřeva

Kůrovcová kalamita: Babiš kritizuje bývalé vedení ministerstva zemědělství, podle něj zaspalo

Toman: Stát stále uvažuje o jarním zákazu úmyslné těžby dřeva

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).