Menu Zavřít

Bohatá Argentina si svůj trh velmi chrání

15. 12. 2014
Autor: Reuters

Ekonomický potenciál Argentiny je mimořádný. Země se nicméně dlouhodobě potýká s problémý, protože – mimo jiné – nepřeje zahraničním investorům. Prosadit se na tamním trhu není snadné, čeští exportéři to však umějí. Země paradoxů

Argentinský společensko -ekonomický model je dlouhodobě natolik specifický, že nositel Nobelovy ceny za ekonomii Simon Kuznets svého času prohlásil: „Na světě existují čtyři typy zemí: vyspělé země, rozvojové státy, Japonsko a Argentina.“ A s tímto tvrzením souhlasí ivedoucí kanceláře CzechTrade v Buenos Aires Milan Harmáček. Oficiální statistiky za rok 2013 vypadají na první pohled pro Argentinu příznivě – hrubý domácí produkt narostl o tři procenta, zvýšila se spotřeba domácností. „Zda dnes země skutečně roste, stagnuje, či dokonce klesá, je ale těžké říci, neboť v inflačním prostředí, při četných rozličných devizových kurzech a při časté změně vedoucích statistických úředníků lze spočítat téměř cokoli,“ upozorňuje Harmáček.

Vývoz roste
Dle statistik ČSÚ činil český vývoz do Argentiny 1,9 miliardy, argentinské firmy k nám dovezly zboží za 900 milionů korun. Zatímco vývoz narostl, celkový obrat slabě klesl na 2,8 miliardy korun s tím, že se ČR může pyšnit kladným saldem obchodní bilance v hodnotě cca jedné miliardy korun. Export: Češi loni vyváželi do druhé největší jihoamerické země především telekomunikační přístroje, součásti motorových vozidel, čerpadla a ložiska stejně jako další strojírenské výrobky, motory a generátory. Na argentinském trhu byl zájem i o české armatury, pneumatiky, papírenské výrobky či tlakové nádoby na plyn ze železa a oceli.

V roce 2015 podle něj není možné očekávat žádnou změnu směřování. Příští rok se konají prezidentské volby a stávající vláda nehodlá měnit ojedinělý model. „Potenciál Argentiny je obrovský, je obdařená veškerými myslitelnými přírodními zdroji. Většina půdy je neobdělávaná, a i přesto je Argentina významným mezinárodním hráčem v produkci potravin. Má také nevyužitá světová ložiska ropy, plynu, lithia, zlata, bauxitu, mědi. Navíc je to již přes 100 let nezanedbatelná průmyslová země, dnes dokonce s vlastním jaderným i kosmickým programem,“ vypočítává šéf kanceláře CzechTrade.

Výhodu mají největší hráči

A jaké podmínky nabízí třetí největší ekonomika Latinské Ameriky zahraničním investorům? Kritika zní už mnoho let ze všech stran. „Investoři se mohou setkat s odlišnými hodnotovými vztahy, výkyvy devizových kurzů a s potížemi transferovat do zahraničí nejen výnosy, ale i investovaný kapitál,“ upozorňuje Harmáček. Podle jeho slov mají výhodu ti největší hráči, kteří zde investují miliardy dolarů. Ti si dokážou vyjednat kvalitní podmínky: „Velcí investoři, například světové automobilky či operátoři, mají potíže, ale dokážou je jednáním s vládou či jejím okolím překonat. Menší investoři musejí pracovat s mimořádně velkou kreativitou v rámci nepříliš jasných pravidel hry.“

Co brzdí export?

Ochranářských opatření proti exportu směrem do Argentiny je oficiálně minimum. „Nikdo nikomu a ničemu nebrání, laťka pro vstup zboží do země je sice všelijak prolamovaná, pro všechny v rámci jednoho Vývoz roste oboru však stejně vysoko. Podstatné je, aby dovozce přesvědčil samotný systém přidělování deviz, že zboží je pro Argentinu důležité,“ doplňuje vedoucí kanceláře CzechTrade. Argentina je druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR v Jižní Americe. Obrat vzájemného obchodu se zbožím mezi ČR a Argentinou v posledních letech klesá nebo stagnuje, přestože rok 2014 naznačuje změnu, ale vývoz do Argentiny roste. „V roce 2013 činil 97 milionů dolarů, což je druhá nejvyšší hodnota od roku 2000, a také letos dosáhneme zhruba stejné úrovně. Několikaletý pokles celkového vzájemného obratu je dán poklesem argentinského vývozu do ČR, ale zatím se to jeví tak, že v roce 2014 poroste i tato položka, dochází tedy k pozitivnímu vývoji,“ prozrazuje Harmáček. Přesto je podle něj mimořádně obtížné se na argentinském trhu prosadit. „Marketing, image, servis, podpora, obrovská dávka trpělivosti, jazyková vybavenost, častá osobní přítomnost v zemi, četné daňově neuznatelné náklady, ale i například cesty Argentinců do ČR na náklady prodávajícího – to jsou doslova samozřejmosti pro exportéra na startovní čáře,“ upozorňuje.

Pohybovat se společně na tenkém ledě

Způsob práce s argentinským zákazníkem je odlišný než ve většině zemí světa. „Zástupce musí vnitřně uvěřit ve vaši schopnost pohybovat se na společném ledě za všech okolností. Takového člověka motivovat a nakonec získat trvá léta,“ popisuje Harmáček. Pokud si je český vývozce schopen získat důvěru a splnit všechny podmínky, pak je tu prostor pro rozvíjení dodávek. Perspektivními obory jsou zejména energetika, životní prostředí, strojírenství, doprava, zdravotnictví, ale i letectví. Co se týče kvality argentinského zboží, je velmi různorodá, nicméně mnoho produktů je na světových trzích mimořádně konkurenceschopných. Žádané jsou například obilí, sója, pokrutiny, sušené plody, víno, hovězí maso, ryby, nerostné suroviny, ale třeba i automobily a jejich díly. „Argentině se ovšem poněkud nedostává exportních fondů, není schopna uspokojit zahraniční poptávku. Argentinští exportéři se setkávají s řadou administrativních a finančních překážek, jako je například převod exportního inkasa nepříliš výhodným kurzem na místní měnu nebo záloha na daň ze zisku, která činí až 35 procent,“ prozrazuje Milan Harmáček.

Argentina v ČR neinvestuje

Argentinské investice v ČR oficiálně nejsou, nelze však vyloučit, že určitý anonymní kapitál v ČR z Argentiny pochází. Ani českých investic v Argentině není mnoho, nejvýznamnější je firma Moravia, která zde zaměstnává přes 200 místních pracovníků a věnuje se produkci softwaru pro Silicon Valley. Významná je také investice Vítkovic do výroby tlakových lahví na plyn. „Dále je třeba zmínit firmu Sherlog a společnost ZKL, dodávající do Argentiny česká ložiska přes vlastní místní obchodní firmu,“ doplňuje vedoucí kanceláře CzechTrade. „Argentina je zemí evropských emigrantů, je to tedy do značné míry evropská země, alespoň na povrchu, pokud jde o budovy bank, o uhlazenost jednání, oblékání a eleganci prostor, kde jednání probíhají. Pro zjednodušení: argentinský obchodní partner – to je ,jižní Ital‘, který mluví španělsky a sám o sobě si myslí, že znamená víc než Angličan. A když budete mít štěstí, z obchodního partnera se nakonec vyklube Němec českého původu,“ hodnotí s nadhledem Harmáček.

BRAND24

Problémy s dovozem ropy

Argentina přes řadu strukturálních problémů zůstává třetí nejsilnější ekonomikou Latinské Ameriky. Přestože zástupce CzechTradu upozorňuje, že čísla mohou být do jisté míry zkreslená, vzrostla argentinská ekonomika v roce podle údajů státního statistického úřadu INDEC o tři procenta, což je výrazně lepší výsledek než v roce 2012. Země uplatňuje vůbec nejvíce protekcionistických opatření pro ochranu vnitřního trhu a řadí se k nejvíce uzavřeným zemím pro zahraniční firmy. Z celkového počtu 534 obchodních překážek registrovaných v celosvětovém měřítku WTO (v letech 2008 až 2012) Argentina používá více než pětinu. Předvývozní povolení (DJAI) jsou udělována velmi neprůhledně a zájemci o export – zejména menší a střední firmy – si nikdy nemohou být jisti výsledkem. Pro úhradu kontraktů v zahraničí musejí argentinské firmy žádat devizové povolení u Centrální národní banky. Opatření poškozují ty argentinské podniky, které jsou závislé na dovozu součástí a surovin ze zahraničí. Jihoamerická země poslední dobou těží méně ropy a plynu a potřebuje tyto suroviny dovážet – a to neúměrně zatěžuje státní pokladnu. Argentinská vláda proto vyvíjí tlak na ropné a těžební společnosti, aby svůj zisk reinvestovaly do rozšíření těžby, případně výroby ropných produktů.

Ve znamení bankrotu
Když v roce 2001 vyhlásila Argentina neschopnost splatit svůj astronomický státní dluh ve výši 141 miliard dolarů, došlo k největšímu státnímu bankrotu historie. Ekonomika tehdy zkolabovala a miliony Argentinců přišly o práci. Snad aby se obyvatelé druhé největší jihoamerické země nenudili, dostala se Argentina letos do insolvence podruhé. Argentinská ekonomika neustále bojuje s nedostatkem devizových rezerv a má jednu z nejvyšších inflací na světě, což by se nyní mohlo ještě zhoršit. Ekonomická katastrofa z počátku tisíciletí se ovšem zřejmě opakovat nebude. I kdyby ale k černému scénáři došlo, žádné turbulence světovým trhům nehrozí, protože je od nich Argentina od roku 2001 izolovaná.

A jaké jsou další minusy pro argentinské investiční prostředí? Země má dokonce přímo v ústavě zakotveno zestátňování zahraničních investic. Zároveň nutí zahraniční investory, aby veškerý zisk reinvestovaly opět v Argentině, což je pochopitelně odrazuje. Na základě hodnocení ratingových agentur vychází Argentina jako velmi riziková země. Spolu s Venezuelou je vůbec nejrizikovější zemí Latinské Ameriky. Vývoj kurzu měny (peso) je navíc nestabilní a do budoucna se očekává její další znehodnocení. Riziko představuje rovněž sektor veřejných financí – zvyšující se výdaje, které nejsou vyvažovány rostoucími příjmy prohlubují deficit státní pokladny a tlačí vzhůru inflaci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).