Menu Zavřít

Babišův fond poprvé v zisku. Hartenberg Holding vydělal 489 milionů

15. 10. 2019
Autor: Martin Pinkas

Private equity fond ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše se vůbec poprvé od svého založení v roce 2013 dostal do zisku. V loňském roce vydělal 489 milionů korun.

Podle řídícího partnera fondu Jozefa Janova je za pozitivním hospodařením především prodej kancelářského parku v Ostravě. „Po odečtení nákladů jsme na prodeji Orchard Office Park společnosti BHS Real Estate Fund velmi slušně vydělali,“ komentuje výsledky Janov.

Orchard byl první investicí fondu do nemovitostí, přičemž zhodnocení dosahovalo desítek procent, mimo jiné i kvůli razantnímu zvýšení obsazenosti kanceláří. Fond soukromého kapitálu Hartenberg založil Babiš spolu s Janovem, bývalým investičním ředitelem skupiny Penta, v roce 2013. Fond investoval mimo jiné do zdravotnického byznysu, hlavně klinik asistované reprodukce, vlastní také třeba většinový podíl v Poliklinice Modřany.


Babišův fond posiluje v byznysu s umělým oplodněním. Koupil kliniky v Estonsku a Finsku

 Asistovaná reprodukce, umělé oplodnění


Loni koupil majoritní podíl v největším středoevropském internetovém prodejci spodního prádla Astratex. Působí rovněž v biotechnologii či potravinářství. Fond Hartenberg disponoval na počátku zhruba pěti miliardami korun, které do něho vložili Babiš a Janov. Zaměřuje se na příležitosti v Česku, Polsku, Rakousku a na Slovensku, přičemž cílem jsou dlouhodobější investice s horizontem pět a více let.

Čtěte také:

Babišův fond posiluje v byznysu s umělým oplodněním, nakupoval v Rumunsku a Irsku

Deset nejbohatších Čechů a Slováků: v čele Kellner, Babiše předskočili Vítek a Komárek

BRAND24

Miliardáři v Česku: Babiš už není ani druhý

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).