Menu Zavřít

Babiš: Umělá inteligence je budoucností českého hospodářství i průmyslu

12. 9. 2019
Autor: čtk

Umělá inteligence je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) pro Česko velkou výzvou, protože pro ni má potenciál. Vidí v ní budoucnost českého hospodářství i průmyslu. Premiér to řekl v projevu na odborné konferenci v Akademii věd ČR. Připomněl, že Česko v současnosti usiluje o to, aby získalo jedno ze čtyř špičkových evropských center umělé inteligence.

K favoritům pro vznik Evropského centra excelence pro umělou inteligenci patří kromě ČR i Německo, Francie a jedna ze skandinávských zemí, a zřejmě Finsko nebo Švédsko. Podle Babiše je Česko z regionu nejlepší. „Umělá inteligence je pro nás velká výzva. Česká republika má obrovský potenciál. Máme 500 vědců, kteří se touto problematikou zabývají. Tím, že máme nejnižší nezaměstnanost a velký problém najít lidi, tak roboti, Průmysl 4.0 a samozřejmě umělá inteligence jsou budoucností našeho hospodářství,“ řekl. Podle Babiše má Česko i podporu ostatních zemí visegrádské čtyřky. Jejich premiéři a také ze západobalkánských zemí se dnes setkají na summitu na Pražském hradě.

Dvoudenní mezinárodní konference Solair na Akademii věd ČR se věnuje etice v oblasti umělé inteligence. Chce rozproudit debatu o důležitých právních a společenských tématech, které se k problematice vztahují.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) už dříve uvedl, že termín, kdy by se mělo o centru na evropské úrovni rozhodnout, se očekává v prvním čtvrtletí příštího roku. Centrum by mělo začít fungovat už příští rok, v plném režimu napřesrok. Nepůjde přitom o novou budovu nebo centrálu, ale o sestavu kompetentních výzkumných a průmyslových center. Česko se v oblasti rozvoje umělé inteligence plánuje zaměřit zejména na bezpečnost obyvatel, například v dopravě, v boji proti kriminalitě či při teroristických útocích.


Umělá inteligence tvoří uvěřitelné fake news. Autoři ji chtějí dát k dispozici veřejnosti


Status Česka jako jednoho z evropských center umělé inteligence by podle premiéra pomohl řešit i další problémy, například ve zdravotnictví. „Do zdravotnictví stále přidáváme peníze, ale máme stále málo doktorů a sestřiček. Kdybychom měli v rámci strategie umělé inteligence přístroje, které by samy zanalyzovaly rentgenový snímek nebo nějaké výsledky z odběru krve, pomohlo by to,“ myslí si Babiš. Doplnil, že cíle v umělé inteligenci jsou součástí plánu ČR - země pro budoucnost včetně podpory výzkumu.

Podle jednoho z loňských průzkumů zhruba pětina obyvatel Česka má nějakou zkušenost s umělou inteligencí a polovina lidí jí důvěřuje. Na otázku, jak vláda bude řešit vzdělání v oblasti umělé inteligence, premiér uvedl, že stát musí nejprve motivovat mladé lidi, aby měli zájem o učitelskou profesi. „Potřebujeme posílit pedagogické fakulty, kompetence škol, ředitelů, musíme jim nechat volnost. Hlavním úkolem školy je, aby u žáka poznala, na co má nadání a orientovala ho,“ uvedl premiér s tím, že součástí toho je i povědomí o umělé inteligenci.

Podle Babiše Česká republika v oblasti průmyslu skončila s pobídkami pro montovny a stát nyní musí přilákat firmy s přidanou hodnotou. Za jeden z konkrétních kroků premiér považuje i zavedení předmětu technika do učebních plánů, aby se podpořilo technické vzdělávání.

Dále čtěte:

Česko ztratilo u německých investorů pozici nejatraktivnější země regionu. Vede Estonsko

BRAND24

Roboti vezmou práci mladým. Bez technického vzdělání bude práce málo

Praha se do pěti let stane centrem umělé inteligence, slibují akademici

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).