Menu Zavřít

ArcelorMittal začal jednat o prodeji huti v Ostravě. Obchod má být uzavřen do konce roku

7. 5. 2018
Autor: čtk

Skupina ArcelorMittal začala jednat s potenciálními zájemci o její huť v Ostravě i další podniky v Evropě, které skupina nabídla jako kompenzační balíček v souvislosti s koupí italské ocelárny Ilva, k jejímuž převzetí dnes skupina dostala povolení od Evropské komise. Proces prodeje navrhovaných podniků by měl být uzavřen do konce roku.

„Přestože je schválení akvizice pro skupinu ArcelorMittal pozitivní zprávou, přináší také potvrzení nutnosti prodeje několika evropských podniků včetně ostravské huti do konce roku 2018,“ uvedl generální ředitel ArcelorMittalu Ostrava (AMO) Ašók Patil.

Ostravská huť se podle něj bude prodávat jako fungující výrobní podnik, aniž by se snižovala její výrobní kapacita nebo počet pracovních míst. „V rukou nového majitele bude i nadále provozována naplno a udržitelně, aby mohla vytvořit silnou konkurenci,“ uvedl Patil.

ArcelorMittal má v Moravskoslezském kraji 6500 zaměstnanců. Ročně vyrábí přes dva miliony tun oceli zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky vyváží do více než 40 zemí. V roce 2016 vytvořil AMO čistý zisk 1,308 miliardy korun a tržby 28,786 miliardy korun. Někdejší Nová huť patří do skupiny Lakšmí Mittala od roku 2003.


Loučení s mahárádžou: Mittal koupil ostravské hutě za 175 milionů, vytáhl z nich 47 miliard

Lakšmí Mittal


Ilva je největší ocelárnou v Evropě. Aby rozptýlil obavy Evropské komise, že převzetí Ilvy naruší hospodářskou soutěž a povede ke zvýšení cen, ArcelorMittal navrhl, že jako kompenzaci prodá své hutě v Ostravě a některé další aktivity v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii.

„Aby při procesu prodeje nedošlo k narušení hospodářské soutěže v Evropě a ke snížení konkurenceschopnosti prodávaných podniků, týmy, procesy a systémy skupiny ArcelorMittal a prodávaných podniků budou odděleny,“ uvedla mluvčí ArcelorMittalu Ostrava Barbora Černá Dvořáková. Až do dokončení prodeje bude ostravskou huť nezávisle na skupině ArcelorMittal řídit správce odděleného majetku. Vedení skupiny ho jmenuje v následujících dnech.

„Správce odděleného majetku bude vystupovat v roli generálního ředitele a bude podléhat kontrole kontrolního správce, který se bude zodpovídat přímo Evropské komisi a jehož jmenování musí Komise potvrdit. Během režimu odděleného řízení a správy se zaměstnanci ArcelorMittal nebudou angažovat v odprodávaných podnicích, a naopak. Mezi ArcelorMittal a odprodávanými podniky se taktéž nebudou vyměňovat citlivé informace,“ uvedla mluvčí AMO.

Někdejší Nová huť patří do skupiny Lakšmího Mittala od roku 2003
ArcelorMittal Ostrava patří k největším hutním společnostem v Česku, je největším výrobcem ocele v zemi. Firma je zaměřena zejména na výrobu a zpracování surového železa a ocele a hutní druhovýrobu. Největší podíl hutní výroby tvoří dlouhé a ploché válcované výrobky, strojírenská výroba je zaměřena především na důlní výztuže a silniční svodidla.
AMO ročně vyrábí přes dva miliony tun ocele zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky vyváží do více než 40 zemí.
V roce 2016 společnost vytvořila čistý zisk 1,308 miliardy korun, o 1,017 miliardy vyšší než o rok dříve. Tržby firmě klesly meziročně o 1,807 miliardy na 28,786 miliardy korun. Základní kapitál AMO je zhruba 8,8 miliardy korun.
Někdejší Nová huť má nyní roční výrobní kapacitu 3,6 milionu tun oceli a je důležitým zaměstnavatelem v Ostravě a okolí - i s dceřinými společnostmi má téměř 7000 zaměstnanců. Zároveň ovšem patří k významným znečišťovatelům životního prostředí v ostravském regionu.
Předchůdcem dnešní AMO byl národní podnik Nová huť Klementa Gottwalda, který vznikl 31. prosince 1951. V roce 1989 se jeho název změnil na Nová huť státní podnik, v roce 1992 se firma transformovala na akciovou společnost. Při privatizaci byly z některých závodů a provozů Nové huti vytvořeny samostatné podniky, například Jäkl Karviná, Nová huť Zábřeh či Vysoké pece Ostrava. Státní podíl v Nové huti získala v lednu 2003 společnost LNM Holdings, čímž se někdejší Nová huť stala součástí skupiny Lakšmího Mittala. V dubnu 2003 se Nová huť přejmenovala na Ispat Nová Huť, v roce 2004 pak byly sloučeny firmy LNM Holdings a Ispat do společnosti Mittal Steel. Ispat Nová huť proto v únoru 2005 změnila název na Mittal Steel Ostrava. Od srpna 2007 firma nese název ArcelorMittal Ostrava.

Přečtěte si také:

BRAND24

Bakalův recept na zbohatnutí: levně koupit, vysát, zmizet

Kupte ArcelorMittal, doporučil Babiš Třineckým železárnám

Čtěte rozhovor s majitelem Třineckých železáren:

Nelezte mi do kruhu! Velký rozhovor s Tomášem Chrenkem

Multikulturalismus je velice populární nesmyslná doktrína poslední doby. Tomáš Chrenek má svou vlastní strukturu hodnot, která je trošku k těm skomírajícím veřejným hodnotám odtažitá.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).