Menu Zavřít

Americká ekonomika prudce zrychlila na 3,2 procenta. Výrazně překonala odhady analytiků

26. 4. 2019
Autor: 401(K) 2012, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Tempo růstu americké ekonomiky v prvním čtvrtletí prudce zrychlilo a dosáhlo 3,2 procenta. Na konci loňského roku činilo 2,2 procenta. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Výsledek je výrazně lepší, než čekali analytici, kteří v anketě agentury Reuters odhadovali růst na dvě procenta.

Ekonomika překonala řadu negativních faktorů, včetně rostoucího obchodního napětí a částečného přerušení chodu vlády. Polovinu přírůstku nicméně analytici přisuzují krátkodobým faktorům, k nimž se podle nich řadí velký nárůst zásob v podnicích a prudký pokles schodku zahraničního obchodu.

Růst hrubého domácího produktu (HDP) zároveň překonal hranici tří procent, kterou prezident Donald Trump stanovil jako důkaz, že ekonomický program jeho administrativy funguje.

Jde o nejvýraznější zvýšení v prvním kvartálu od roku 2015, zatímco v posledních letech byl růst HDP v tomto období mimořádně slabý. Odborníci se obávali, že tempo růstu ekonomiky by mohlo klesnout i pod jedno procento z důvodu řady nepříznivých faktorů. K těm patří propad akciového trhu, oslabování stěžejních zahraničních ekonomik, obchodní válka USA s Čínou a lednové uzavření části vládních úřadů, které trvalo rekordních 35 dnů.

Ekonomika však tyto faktory překonala, pomohlo jí oznámení centrální banky (Fed) na počátku ledna, že udělá pauzu ve zvyšování úrokových sazeb. Za loňský rok je zvedla čtyřikrát. Fed tak podnítil oživení akciového trhu, který se už tolik neznepokojuje tím, že by centrální banka mohla zpřísňování měnové politiky přehnat a zemi poslat do recese.

Ekonomové ale předpokládají, že stávající čtvrtletí se prvnímu kvartálu nevyrovná. Odhadují, že růst HDP zpomalí na dvě procenta.

Vývoj ekonomiky USA:


Zdroj: tradingeconomics.com

Sedmi desetinami procentního bodu se v prvním čtvrtletí podílelo na růstu HDP zvýšení zásob ve firemním sektoru, pokles obchodního schodku pak přidal jeden procentní bod. Analytici se domnívají, že vliv těchto faktorů se v aktuálním čtvrtletí obrátí.

Spotřebitelské výdaje, které se na ekonomické aktivitě podílejí zhruba 70 procenty, zpomalily v růstu na pouhých 1,2 procenta. Výdaje na zboží dlouhodobé spotřeby dokonce o 5,3 procenta klesly, což je nejvíce za deset let.

Vláda předpokládá, že částečné zavření úřadů se na růstu HDP v prvním čtvrtletí podepsalo minus 0,3 procentního bodu a ve čtvrtém čtvrtletí minus 0,1 procentního bodu.

BRAND24

Za celý letošní rok by růst HDP měl podle ekonomů zpomalit na 2,4 procenta z 2,9 procenta vloni, neboť přínos z daňových škrtů z roku 2017 a ze zvýšení vládních výdajů z posledních dvou let začne slábnout.

Dále čtěte:

Americké sankce na obchodování s íránskou ropou budou platit bez výjimky. Dotknou se i Číny

Ilona Švihlíková: Poučení z Velké recese? Jaksi nikde

Ilona Švihlíková: Co s Trumpem? Oko za oko, zub za zub?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).