Menu Zavřít

Časování podle ODS

19. 3. 2019
Autor: Redakce

Jestli se něčím liší ODS od ostatních etablovaných stran, je to obezřetnost. Strana zasažená tolika skandály už potřetí pod vedením Petra Fialy ukázala, jak úzkostně dbá, aby možné budoucí potíže eliminovala již na počátku, ať už míří odkudkoliv. Poté, co před pěti lety vrátila pochybný sponzorský dar, zařízla teď Ivana Langera a Václava Klause mladšího. Bohužel svoje vlastní potíže začala řešit přesně ve chvíli, kdy měla plnit úplně jinou úlohu – opřít se do rodícího se skandálu hnutí ANO.

V hnutí ANO by vlastně mohli ODS děkovat. Vyloučení Klause mladšího a zařazení exministra vnitra Langera zpátky do „zástupu některých“ sundalo skandál Jaroslava Faltýnka z proudu hlavních zpráv. Přitom korupční chobotnice, která se z nejsilnější vládní strany velmi pravděpodobně natahuje, je daleko závažnější věc než pouhý úklid v ODS.

Pokud vezmeme případ VK juniora, občanští demokraté ho mohli vyloučit v podstatě kdykoliv v minulosti, například když podpořil při senátní volbě kandidáta konkurenční SPD Ladislava Jakla. Pokud by propásli i tuhle šanci, Klaus by jim jistě v budoucnu nějakou další velmi ochotně poskytl.

Tedy ne, že by byla jeho srovnání evropských plánů francouzského prezidenta Emanuela Macrona s plány nacistického vůdce Adolfa Hitlera v knize Mein Kampf v pořádku. Stejně tak když hovořil o transpozici evropských norem ve sněmovně jako o rozhodování židovského výboru, který má vypravit transport. Takhle opravdu politik mluvit nemůže, tedy pokud ho máme hledat v civilizované zemi a v partaji, která chce oslovovat demokratické voliče. Ale kdyby ODS počkala, VK junior by jistě sáhl do své torničky s bonmoty z třetí říše rád ještě někdy v budoucnu. Teď se jí zrodil nepřítel, který už avizoval, že bude dál s některými lidmi z ODS spolupracovat, rozumějte štěpit stranu, co to dá. ODS tak bude muset tříštit síly otevřením boje na další frontě, protože tenhle rozený potížista a rozený potížista starší, se jen tak nedají.

BRAND24

Měl by Jaroslav Faltýnek odejít z politiky?

S Langerem je to jednodušší, i když také zbytečné. Bývalý ministr vnitra chtěl, aby se o něm v sílící straně vědělo, a myslel si třeba na vedení volební kampaně nebo něco podobného. Když výkonná rada ODS anulovala regionální sněm ODS Olomouckého kraje, který Langera zvolil členem regionální rady strany v Olomouckém kraji, šlo jen o zrušení závěrů sněmu z technických důvodů. Vedení ODS ony technické potíže sice myslelo zároveň i jako vyjádření svého názoru směrem k Langerovi, ale Fiala s tím nic nenadělá, protože Langer se nechá zvolit napodruhé. Jeho síla uvnitř partaje je větší než Klause juniora, ale útok z toho zatím nebude. Spíše vyjasnění pozic mezi ním a Fialou. A právě proto šlo o zbytečný krok. Tedy v této chvíli zbytečný krok.

Fiala hned po sněmovních volbách ještě ve štábu vyhlásil, že jeho strana příští volby vyhraje. Jakkoliv šlo o sebevědomé až přehnané tvrzení, tak čistě pragmaticky vzato, k vítězům patří i vlastnost strategického plánování. Ta nyní selhala. Čili za myšlenku má ODS pár bodíků navíc, za provedení už méně. Faltýnek se má čím bavit.

Čtěte další texty Petra Weikerta

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).